Rekommenderad första-hjälpen utrustning för paddling
Här finner ni lista på första-hjälpen både för varje enskild deltagare samt för turledaren.
Utrustning som bör vara med vid varje tur, med andra ord ligga i kajaken jämt:
- Sterila kompresser 4-6 st. Försök att hantera dem så sterilt som möjligt, öppna förpackningen försiktigt och ta i ett hörn med fingrarna, lägg på såret (som är ordentligt rengjort med tvål och dricksvatten/natriumklorid/sprit) och fäst med:
- Fixomull stretch förbandstejp – Fixomull är en elastisk, vävd tejp som fäster bra på huden. Tillsammans med sterila kompresser kan man tillverka förband som fäster var som helst på kroppen och följer med i rörelser. Vanliga plåster fungerar som bakteriefällor och rekommenderas inte. Fixomull andas och hjälper därför sårläkningen, om såret sitter någonstans som är svårt att hålla rent behöver du istället:
- Tätt förband- t.ex. Tegaderm eller Opsite. Vatten- och lufttätt förband. Skyddar såret och håller det rent, sitter på hyfsat bra. Opsite är mer elastiskt men också dyrare.
- Sax
- Kirurgtejp. Tejpa vid första antydan till skavsår. Tejpen är tunn och sitter bra, rullar inte upp sig om man får den att fästa från början. Kan vara svår att få bort. Används också att fästa kompresser med.
- Elastisk binda. Vid stukning, blödning, muskelbristning etc. Dra ut lindan tills elasticiteten är borta, linda så att du använder halva elasticiteten i lindan vilket känns ganska hårt. Håll koll på foten/handen nedanför lindningen så den fortfarande har blodcirkulation – röd är ok, blått är inte bra.
- Solskyddsmedel, keps/solhatt, paddelhandskar – skydda huden mot solen! Glöm inte läppar, öron, händer eller flinten.
- 20 ml plastflaskor med Natriumklorid. Bra att tvätta och spola sår med. Plastflaskan kan klämmas ihop och användas som sårspruta att skölja såret med.
- Läkemedel: Smärtstillande av eget val, egna vid behovs läkemedel t.ex. astmaspray, migränmedicin, nitroglycerin etc.
Utrustning som i en uppsättning bör vara med vid tur. Turledar-första-hjälpen
- Rena handskar
- Sax
- Pincett
- Sterila kompresser
- Fixomull
- Täta förband
- Salvförband. T.ex. Jellonet. Läggs på större skrapsår och brännsår så att kompressen inte torkar fast i såret. Mycket viktigt vid brännsår, läggs då på i flera lager och kombineras med steril kompress och tätt förband.
- Elastisk binda
- Sårtejp. T.ex. Steri-strip. Används istället för stygn att dra ihop sår. Mycket viktigt att såret är rent innan det tejpas ihop.
- Läkemedel:
- Paracetamol. T.ex. Alvedon. Mot smärta. Får ej överskrida maxdos eller tas i samband med alkohol – risk för leverskador.
- Ibuprofen. Tex. Ipren. Mot smärta. Kan kombineras med Alvedon för extra smärtstillande effekt. Försiktighet om man är känslig för NSAID preparat, t.ex. Diklofenak, Voltaren, Treo, Magnesyl.
- Diklofenak. Tex. Voltaren. Antiinflamatorisk och smärtstillande. Får ej tas om man är känslig för NSAID preparat eller är benägen att få magkatarr/magsår.
- Loperamid. T.ex. Imodium. Mot diarre. Tänk på att dricka extra mycket när du har diarre.
- Syranedsättande medel. T.ex. Gaviscon. Lindrar magkatarr, sura uppstötningar, sug och smärta i magen.
- Vid lång tur kan det vara bra att ta en diskussion med sin husläkare för ev. recept på t.ex. antibiotika, kortison eller andra receptbelagda läkemedel som bör följa med på turen.