Räddningsövningar med havskajak i bassäng

10 FEB 2022 09:00
Vi håller kurser i räddningsövningar på Kristiansborgsbadet. Varje tillfälle är på ca två timmar.

Det är vinter och Mälaren lämpar sig bättre för skridskor än för kajak. Det betyder dock inte att vi lägger paddeln på hyllan. Nu är det hög tid att förbereda sig inför kommande säsong. Inte bara utrustningen utan även vi själva ska vara i form när våren nalkas. Oavsett när vi kommer igång så är kunskap om säkerhet och räddningsteknik en viktig del i förberedelsen. Genom kunskap och praktiska övningar blir paddlingen trygg och risken för att försätta sig i situationer som man inte behärskar minskar.

Därför genomför vi bassängövningar under vårvintern med målsättning att lära ut grundläggande räddningsteknik, så att du kan hjälpa en kamrat som kapsejsat alternativt själv bli hjälpt upp i kajaken. Du kommer också att lära dig hur du på egen hand tar dig upp i din kajak i händelse av att ingen hjälp finns i din närhet. Du kommer att förvånas över hur enkelt det är att lära sig dessa räddningstekniker och det är knappast nödvändigt att poängtera att alla som paddlar någorlunda regelbundet bör kunna detta. Kunskap om kamraträddning är också en förutsättning för att delta på föreningens utfärder. Möjligheten som kanotföreningen ger, att under flera tillfällen få öva helt gratis i bassäng med instruktör, är unik. 

Olika typer av övningstillfällen

Anmälan görs till den typ av övning som passar bäst baserat på tidigare erfarenhet och kompetens.

  1. Kamraträddning – teknik som alla bör kunna, är enkelt att lära sig.
  2. Träning på egen hand för er som redan behärskar kamraträddning och ev roll. 

Kursinnehåll i kamraträddning

Inga förkunskaper krävs för att delta. Även om fokus är att ge kanotföreningens medlemmar möjlighet att lära sig kamraträddning, kommer vi antagligen även ha tid att ägna åt att gå igenom annan teknik för självräddning, sidoförflyttning, balansövningar och annat smått och gott som kan vara bra att kunna.

Ledare

Vi som instruerar er är aktiva ledare i föreningen och vi kommer göra vårt bästa för att se till så att du får de kunskaper vi utlovar.

Plats: Vi genomför bassängövningarna på Kristiansborgsbadet på söndagskvällar kl 18-20.

Datum kamraträddning: 20 mars, 27 mars, 3 april, 10 april och 24 april. På påskdagen, 17 april, har vi också möjlighet att träna.

Datum egen träning: 6 mars och 13 mars

Tid: Vi träffas vid kanothuset 17:00 för att lasta kajaker på föreningens kanotsläp. Därefter avfärd till Kristiansborgsbadet för avlastning. Mer detaljerad information kommer till dem som har anmält sig och fått plats till de olika övningstillfällena. Senast kl 21:00 är alla kajakerna åter vid kanothuset. 

Kostnad: All bassängträning är helt gratis för medlemmar.

Anmälan: Anmälan ska ske så tidigt som möjligt via email till: havskajak@vasteraskanot.se
Ange vilken typ av övning och vilket datum du helst önskar delta. Det är inte först till kvarn som gäller utan om det blir överbokat fördelar vi platserna på bästa sätt.
Mer information: Kontakta Staffan Kling staffan.kling@telia.com eller Marit Blomquist marit.blomquist@telia.com

Kajaker

Ni som inte har egna kajaker måste ange detta i anmälan så får ni låna kajak gratis. 

Utrustning utöver kajak, paddel och kapell

  • Flytväst för att räddningsövningarna ska bli så realistiska som möjligt
  • Cyklop alternativt näsklämma och simglasögon kan vara bra att ha när man är mycket under vattnet
  • Lås till skåp 

 Övrigt

För att delta på räddningsövningarna ska du vara medlem i VKF

Alla som tänker vara med på föreningens utfärder under sommaren bör träna kamraträddning – helst varje år.

Skribent: Peter Sjödin