Söndag morgon efter midsommar var vi 10 förväntansfulla kanotister som gav oss iväg från kanothuset. Med fyra bilar samt föreningens kanotkärra satte vi kurs mot Tyrislöt.

Väl framme köper vi glass och vid två-tiden hade vi lastat veckans förnödenheter och sjösatt kajakerna. Lunchstoppet tar vi redan efter en kilometer vid Skinnsholmarna. När maten fått smälta en stund bär det av mot första lägerplatsen vid norra änden av Missjö. Sträckan är under 4 kilometer så det blev en riktig mjukstart. Upp med de 7 tälten i rask fart (det är alltid liksom tävling att få upp tälten snabbt – konstigt egentligen när man har semester!). Vi hade bestämt att vid första middagen skulle vi grilla så när kvällen kom åkte köttbitarna fram – utom för Joel som är vegetarian.

Anders, Peter, Jonas, Lasse, Christer, Britt-Marie, Magnus, Joel

 Natten kom med störtregn, men det klarnade snart upp och vid 9-tiden paddlade vi söderut genom den smala och grunda passagen mellan Lökö och Småskär. De flesta av oss fick gå bredvid kajakerna för att inte fastna. Ner förbi Kullskär och mellan Lilla och Stora Fläsan för att göra ett snabbt besök i norra viken på Håskö, som är en perfekt lägerplats. Här och på många andra öar i denna arkipelag finns välskötta dass och sopstationer. Lite senare tog vi lunchpaus vid ”byn” på Håskö. Här finns kiosk så det blev både glass och rökt fisk till lunch. Uppbrottet blev lite brådstörtat för det började regna och blåsa. Målet för dagens paddling var Harstena så vi satte kurs rakt österut och kom söderifrån in i den pittoreska skärgårdsbyn på Harstena med sin smala passage förbi massor av båthus.

Kombinerat båthus och restaurang (med utmärkt mat)

 När vi lämnat det skyddade sundet fick vi hård motvind och skapligt stora vågor tills vi kommit in i norra viken på Harstena. Längst in i viken finns släta hällar, så vi fick alla varsin fin tältplats. Det var skönt att ta en promenad över till byn på andra sidan ön. Här blev det inköp av dricka i kiosken och vaniljbullar i det lilla bageriet. Det var bara att ta det man ville ha och lägga pengarna i en korg – skönt när man kan lita på varandra.

 Vi hade skyndat på ut till Harstena redan andra dagen eftersom det skulle bli blåsigt och vi tyckte det var bättre att bli inblåsta här där det finns en hel del att titta på. Tisdagen blev därför en vilodag även om blåsten inte blev så stark så var dimman tjock. Några av oss gjorde ett besök i den gamla byskolan, som omvandlats till ett museum. Redan 1849 infördes skolgång även för barn i skärgården genom en ambulerande skola. Skolan på Harstena byggdes 1921 och stängdes på mitten av 60-talet. Vi gjorde även ett besök i trankokeriet, som med en bildutställning visade hur man förr klubbat säl för att sedan sälja tran och skinn. På 30-talet fanns 20-30 000 sälar på bådarna här utanför. Alldeles intill finns en damm med vackra röda näckrosor.

För att slippa matbestyr gick vi allihop på restaurangen och tog en trerätters middag ute på verandan. Vädret hade blivit bra även om dimman svepte in då och då. Efter några dar i fält njöt vi av att bli serverade…

Anders, Magnus, Britt-Marie, Marie. Lasse, Jonas, Peter, Christer, Joel, Henrik

 Onsdagen började med frukost och färska bullar från bageriet. Därefter bar det iväg igen genom det smala sundet vid byn och sydväst ned till en lunchpaus på Kråkmarö. Då vi kom ut på den öppna fjärden ned mot Fyrudden fick vi rejäl motvind och fick kämpa lite. Efter lite roderproblem väster om Kvarholmen ökade vinden och vi beslöt att ändra kurs rakt söderut mot fyren på Kättilö. Enligt sjökortet skulle där finnas ett dass (vilket normalt innebär lämplig lägerplats), men vid samspråk med en man på bryggan fick vi reda på att den var nedlagd. Vi ägnade en god stund att leta tältplats, men utan bra resultat och många hade blivit trötta. Peter och Jonas gav sig då på jakt efter alternativ och fann en fin slänt en bit in i skogen på Lindholmen. Besked över VHF till den andra gruppen att komma dit, men trötthet fick dem att tveka. Det blev till att ge tydliga order…

 Torsdagen kom med högtryck, värme och sol – något som alla längtat efter. Vi rundade Kättilö på nästan spegelblank vatten och styrde kosan mot Fyrudden för att äta glass och proviantera.

Söder om Kättilö

 Vi tog ett tretimmars lunchuppehåll på Gubbholmen och njöt av solen. Där ute på fjärden såg vi en ensam kanotist med tungt lastad kajak. Långt senare kom vi ikapp honom vid Gropfjärden söder om Håskö. Det visade sig vara en holländare som var här för tredje gången på en tvåveckors tur. Han hade bara ett översiktskort och ganska liten koll på exakt var han befann sig. Vi paddlade norrut i farleden mellan Väggö och Håskö och svängde för andra gången under veckan in i norra viken. Den här gången slog vi upp våra tält längst in i viken och hade en underbar kväll i solen. Vid disken tappade Peter sin gaffel i titan och trots minst 15 minuters sökande i det kalla vattnet förblev den borta – surt sa räven ….

 Med de svaga vindarna var fredagens mål att paddla längst ut i havsbandet. Från Håskö gick färden söder om Gräsmarö. I den grunda viken gick korna en bit ut i vattnet – förmodligen för att svalka sig lite. Vid St Gråskär bildas en vacker lagun mellan öarna och här gjorde vi en biologisk paus. Vi rundade därefter fågelskyddsområdet vid Ässkären och gjorde lunchstopp vid Skogsbirkskär – en mycket naturskön plats. Solen gassade över oss och vår badpojke Anders passade naturligtvis på att svalka sig.

Färden gick nu utanför det yttersta fågelskyddet och havet övergick långt där borta i himmel

Jonas, Christer, Marie, Magnus, Britt-Marie, Joel, Peter, Henrik, Anders

Vi svängde motvilligt inåt igen mot Kupa-Klint. Det var nästan magiskt att paddla mellan de trånga passagerna och vi njöt i fulla drag. Nattläger blev det på den U-formade ön en bit norr om Ö Örholmen, som är utrustad med både dass och sopstation. En större motorbåt från Arkösund hade redan lagt till och förvandlat klipporna till sin privata strandtomt med en hel uppsättning utemöbler. Fast vi inte gjorde något väsen av oss och satte upp våra tält en bra bit ifrån blev de oerhört provocerade och kvinnan satte på svensktoppen på högsta volym. Till slut blev mannen ombord generad och skrek åt sin hustru att vrida ned. Därefter lättade de ankar och vi sörjde ju inte precis…

Kvällen kom med en fantastisk solnedgång och vi alla sprang runt för att föreviga tillfället. Solnedgångar lär ju vara svenskens vanligaste semesterbild och vi gjorde vårt bästa för att leva upp till det. Jonas som hade med sig värsta proffsutrustning tog dagens bild. Den vackra U-formade lagunen skyddades effektivt av tärnor som störtdök både då vi paddlade in till lägerplatsen och under fotograferingen. En huggorm vaktade också Lasse och Maries tält, men ingen kom till skada.

Lördag morgon var precis lika vacker som dagen innan och när frukosten var avklarad och vi lyckats passera de vaktande tärnorna blev de yttersta skären på nytt vårt mål. Här får man verkligen kryssa mellan fågelskyddsområdena och det gäller att ha koll på var man är. Innan vi paddlade ut till de yttersta skären gjorde vi ett kort fikastopp på ön söder om Grytskär – en av de få öar som inte hade fågelskydd. Därefter bar det ut till Borgarklabbarna och norrut längs Lortryggen och Sugsankan – ganska häftiga namn! Vi hade hoppats få se säl här ute, men av det blev inget. Då fågelskyddsområde tog slut gick vi åter inomskärs och stannade för lunch på ön söder om St Gröskär. Här ute i avskildhet låg en stuga på den vackra ön och medan vi lunchade i viken mitt emot kom familjefar i sin snabba Chris-Craft med gäster. Det är inte utan att man blir lite avundsjuk – men vem vet, de kanske var lika avundsjuka på vårt fria liv.

Härifrån gick kursen spikrakt sydväst i 8 km. När vi närmade oss farleden såg vi betydligt fler fritidsbåtar och kajaker än tidigare och insåg att semestertiderna hade börjat på allvar. Nu sista hela paddeldagen beslöt vi oss för att gå in till samma lägerplats på Missjö som vi hade haft första natten. Anledningen var att kunna avsluta tidigt på söndag morgon och påbörja hemfarten till Västerås. Under de avslutande kilometrarna kunde inte Henrik, Jonas och Peter låta bli att ha en improviserad tävling, som innebar att våra tält var uppsatta när de övriga anlände – kom ihåg kommentaren om tältresningstävlingen från dag ett.

Lasse hade utlyst en kvällspaddling, men när middagen var uppäten var det inte så många som orkade ge sig ut igen. Det beslutet visade sig dumt för Christer, Henrik och Anders hade en fantastisk paddeltur. Christer tog dagens solnedgångsbild.

Alla paddelturer har ett slut, men det var lite motvilligt vi närmade oss Tyrislöt.  När väl packningen var undanstuvad och kajakerna lastade blev det glassfrossa på klipporna. Det enda som återstod var att samla in och fördela bilpengarna, men tänk att det kan bli så komplicerat…

 En sådant toppenvecka vi har haft – och så kul det har varit! Alla har sina egna fantastiska minnen av denna fina skärgård och vi kommer tillbaka var så säker.

Vid tangentbordet
Peter Sjödin