Förväntansfulla packar vi våra kajaker i Tyrislöt.

25/6
Anders, Christer, Magnus, Anette och Britt-Marie är med på denna tur. Efter förmiddagen i en varm bil så var det stort sug efter paddling och vi stannade inte för lunchstopp med färska jordgubbar förrän på Håskö. Vi hade bestämt möte med Peter vid Gubbholmarna och fortsatte söderut efter lunch. Sent på eftermiddagen blir vi ikappkörda av ingen mindre än Peter, vi hade kört om varandra bakom någon ö. Det var ett glatt möte!

Anders lagar färsk potatis med rökt lax och rabarberpaj! Peter berättar om sin paddling så långt och vi tillbringar kvällen och nästa dag tillsammans. Väderleksrapporten säger hårt väder och regn så vi ställer in oss på att stanna en natt till här. 17.5 km.

26/6
I väntan på ovädret…?!

En morgon med spegelblank sjö och strålande sol! Vi bestämmer oss för att ändå ta en liten dagstur ner till Fyrudden för att äta glass. Där träffar vi en tjej som säljer rökt fisk, hon berättar om sina favoritställen i denna del av skärgården, bra tips för imorgon! Vi paddlar runt Kättilö tillbaka till vårt läger och sover en stund. Kvällen tillbringades i hällande regn och god kamratskap på en klippa med dryck och tilltugg! 8,5 km.

27/6
Morgonen gryr med uppsprickande moln och solen som tittar fram igen. Peter har redan gett sig av norrut. Vi styr kajakerna mot Fångö gruva som vi utforskar under en bensträckare. Gubbe kupa blir vårt lunchmål. Trots dyningar och stundtals mörk himmel i väster kan vi inte motstå att ta oss ner till Häradsskär den sydligaste utposten i denna skärgård. Vi provar på dyningarna utanför fyren men vänder sen för att hitta en mycket fin lägerplats på Stångskär.

Härligt bad och god middag med rostad vitlöksmacka och västerbottenost, glasnudlar, tonfisk och chokladpraliner från MC! Liten promenad till fyren hanns också med!  15 km.

28/6
En kontrasternas dag! En lätt molnslöja klarnar och vinden mojnar medan vi äter frukost. Dyningarna gör att vi får ta oss ut med gemensamma krafter. Vi paddlar i lä på utsidan av Skräckskär norrut, svag vind och sol ger oss en fantastisk havspaddling i ordets rätta bemärkelse. Fantastiskt – ordlös njutning – vi bestämmer oss för att äta lunch på en kobbe långt ut, det blir Storkarlen. Dyningarna gör att vissa av oss gör riktigt stilsköna landningar på kobben. Efter lunch så skickar vi ut en i taget från klipporna, vilket teamwork! Väl ute igen paddlar vi norrut med en lång klarblå horisont i öster medan regnet ligger i söder! Vi drar oss åt nordväst och tar en bensträckare på Ytterön i Gryts Naturreservat i en vacker liten vik med havet som utsikt. Fortsätter att paddla utomskärs åt väst sydväst över Renskärsdjupet där vi njuter en stund med både händer och fötter i sjön! Det är varmt! I en vik på östra Arnö stannar vi för kvällen. Efter badet bjuder Christer på crostini, kantareller, nudlar med krabba, ost och kapris! Man kan inte ha det så mycket bättre! 21,5 km.

29/6
Efter en blåsig natt och regnstänk packar vi för att gå ut och känna på vinden, 7-14m/s. Det märks att det blåser. Solen skiner och vi tar oss till Harstena från utsidan i lä. Vi tillbringar ett par tre timmar med fika, ladda telefoner, besök i bageri, museum, näckrosdamm. Byn är som ”Saltkråkan”! Det blir rökt flundra till lunch innan vi beger oss norrut mot Kupa klint. Väl över det stora blåsiga vattnet snirklar vi mellan småöar helt i lä igen. Himlen blir mer och mer blå och vi hittar en yttre ö utan fågelskydd, Norra Viskär, med en magnifik utsikt över ett blankt hav där vi stannar för natten. Vad sägs om tagliatelle och Anders hemtorkade köttfärssås?  Sen päron med vanilj och chokladsås.15,5 km.

30/6
Vinden har vänt och vi har just packat kajakerna och är på väg norrut när det börjar regna. Vi har vinden i ryggen så det är helt ok. Vi styr mot Marö kupa och när dyningarna blir för stora drar vi oss in genom en smal passage innanför Birkö där det blir lunch. Åter klarnar det upp och vi fortsätter mot Marö. Bergen här erbjuder inga bra tältplatser så vi drar oss lite söderut igen och stannar på Viggskär söder om Aspöja. Vi får en strålande solvik att bada i och så klart en god middag idag också, Thaigryta med cashewnötter à la Magnus.

25 km.

1/7
Idag har vi en långsam förmiddag på nattplatsen vi paddlar ut igen strax före lunch med siktet utomskärs igen. Solen skiner och vi vill se de yttre skären igen. Ute på den stora fjärden möts vi av ett helt spegelblankt hav. Helt otroligt! Långa svaga dyningar känns det är nästan högtidligt, vi paddlar under tystnad och njuter. Havet och himlen löser upp sig i varandra i horisonten, obeskrivligt, mystiskt och vackert. Vi tar oss ut till Stora Stångklabben för långlunch. En fantastisk ö med fina klippstränder och badplatser. Så småningom beger vi oss söderut med siktet mot Äspskär strax utanför Missjö.

Anette och jag lagar ännu en god middag med finncrisp med pesto, en omsorgsfullt rörd risotto med rökta musslor och chokladfondue med torkad frukt. 13 km.

 2/7
Sista morgonen är också fylld med sol och vi paddlar i sakta mak tillbaka till Tyrislöt för hemfärd. Vi har hunnit utbyta många tänkvärda tankar och erfarenheter kring stormkök, flytvästar, grundstötningar, naturen och livet!  En vecka där vädret, maten och trevligt sällskap varit med oss och vi är alla mycket nöjda med turen! 6,5 km.

 

Britt-Marie Lithammer