Veckan efter midsommar brukar vi av tradition genomföra en veckopaddling i någon av våra vackraste skärgårdar. I år var det Misterhults skärgård som skulle utforskas ordentligt.

 

Väderprognoserna för området kring Oskarshamn var tydliga – det skulle bli mängder av regn. Efter en rundringning till deltagarna var vi eniga om att senarelägga starten med två dagar. Det var tur för det kom 50 mm regn över området och därtill kraftiga vindar.

Efter en ganska lång bilresa kunde vi starta paddlingen i närheten av Kråkelund på tisdag eftermiddag. Den allra första biten snirklade vi oss genom trånga och grunda passager, men som öppnade sig mot lite större vatten och vi träffar på vackra båthus längs Upplångö.

Efter att ha passerat Marsö med sin lilla skärgårdsby kommer vi snart ut på öppnare fjärdar och tar sikte på ön Istergås för vår första övernattning. Vid tidigare paddlingar i området har vi varit här tidigare och vet att det finns bra tältplatser. Dessutom är det så välordnat att man kan lämna sopor samt ett bra dass.

Vi tänder våra engångsgrillar uppe på klipporna med utsikt mot fyren på Ekö. Malin och Peter imponerar på oss andra med den enorma köttbit som de tagit med.

För att skaka ned all mat efter middagen går vi alla på upptäcksfärd runt hela ön. Jag brukar alltid se en stor huggorm här ute – speciellt där vi landar kajakerna, men i år vill den inte visa sig.

Efter frukost på klipporna kommer vi ut i kajakerna och paddlar norrut mot Huvfallsö i vackert väder. Vi går nordost förbi skärgårdsbyn på Strupö och vidare nordost där vi får fri horisontvy. Sen rakt norrut längs vackra öar med Örö ute till höger. Vi paddlar in mellan Krokskär och Nötgårdsö för lite trånga passager för att sedan gå nordväst in till de perfekta klipporna på Lill-Brändö för att äta lunch. När vi tittar upp mot himlen har den blå himlen med sol plötsligt ändrats till kolsvarta och hotfulla moln.

Peter L sätter omedelbart upp en presenning som tak och tur var det för snart öser regnet ned medan vi lagar vår mat utan att bli alltför fuktiga.

Det kommer också lite åsksmällar, men inte alldeles i närheten. Efter nån timme klarnar det och blir vackert väder igen. Eftersom vi bara är ute för att ha en slapp och skön paddlingsvecka besluter vi oss för att stanna sätta upp våra tält här. Några ger sig ute på upptäcksfärd medan andra förgäves försöker fånga fisk till middag.

Till kvällen är det ju trevligt med en liten lägereld, men allt är ju blött eftersom det ju har regnat oerhört mycket – inte bara idag utan även det stora regnet för ett par dar sedan. Även om jag inte skulle kunna få fart på en eld så har vi ju faktiskt en expert med oss – nämligen Peter L. Han hittar både fnöske och torra grenar och med endast ett drag med tändstålet får vi snart en lägereld.

Dag 3 väcks jag tidigt av solen och det är bara att gå ut i den vackra morgonen och ta sig ett dopp och låta sig sakta soltorka. Sommaren när den är som bäst!

Till frukosten diskuterar vi vilken väg vi ska fortsätta. Planen var att paddla upp till Idö utanför Västervik för att lyxa till oss på restaurangen där. Därefter ta oss nedåt för att avsluta vid Kråkelund. Väderprognosen för de närmaste dagarna får oss att ompröva planen. Det är bara idag vi ska ha bra väder. Redan imorgon eftermiddag blir det starka sydliga vindar och regn som också ska fortsätta ett par dagar. Risken är således att vi skulle bli inblåsta i Västervikstrakten 🙁 
Det gemensamma beslutet blir att redan nu svänga söderut för att noggrannt utforska öarna på vägen – och de är ju många!

Vi packar våra kajaker och njuter av den vackra platsen. Innan avfärd ställer vi upp oss för en gruppbild, f.v. Peter L, Malin, Peter S, Håkan, Anna och  Johan.

Vi tar oss söderut genom det smala sundet mot Brändö och vidare mellan Inre och Yttre Ledskär. Sedan väster om Huholmen, förbi Idtullen, St. Stegen och Berktullarna. Vi går sedan iland vid sydänden av St. Vippholmen för lunch i solen. Vi får visserligen slåss mot myrorna, men överlever som tur är. 

Vi fortsätter upp i de skyddade området mellan St Vippholmen och Älö. Här ligger många stora och vackra båtar för ankars. Vi fortsätter sedan till nordänden av Vinö och går sedan på västra sidan söderut och passerar snart den charmiga skärgårdsbyn med sina fiskebåtar.

Vi fortsätter sedan sydost för att undvika fågelskyddsområdena. Vid St. Berktullen börjar vi leta efter lämplig tältplats för kvällen. Vi tar oss bit för bit söderut tills vi stannar på Orrholmen. Kanske inte en perfekt plats för 5 tält, men genom att sprida ut oss får vi ändå skapliga platser.

Ön är ganska stor, men vi ger oss iväg för att i alla fall utforska en del av den. Vår jägare Peter L kan peka ut spår från både rådjur och vildsvin.

Kvällen avslutas med en trevlig plockmiddag. På avstånd passerar två kajaker – faktiskt de enda vi sett på hela turen.

Vi har nu beslutat oss för att det här blir sista dagen på turen, men vi tar en lugn morgon och paddlar sedan upp mot den gamla lotsstationen på Kråkelund. Redan nu börjar den sydliga vinden friska i – skönt att inte behöva brottas mot den ända uppifrån Västervik. Sen in mot de trånga och vassiga partierna och under bron till våra bilar. 

Vid tangentbordet
Peter Sjödin