Veckan efter midsommar är en perfekt tid för paddling genom Sveriges vackraste skärgårdar – Misterhult – Tjust – Gryt!

Logistiken var lite komplicerad för vi behövde 3 bilar med kanotkärra när Peter, Christer, Magnus och Östen kl 7 på söndagsmorgonen satte kurs mot Fyrudden. Här väntade Britt-Marie och Bosse, som hyrt stuga en vecka på Harstena. Vi lastade deras kajaker på kanotkärran och långtidsparkerade Peters bil. Efter ytterligare två timmar i bil nådde vi isättningsplatsen på Mjälen lite sydväst om Kråkelund och alldeles norr om Oskarshamns kärnkraftanläggning.

 

Vi började paddla vid 3-tiden och snirklade genom trånga vatten förbi Djupesund så att vi kom ut på öppet hav alldeles vid Kråkelund. Sjön hävde sig försiktigt då vi styrde norrut längs med farleden. Här passerade vi den lilla ön ”Hatareklubben” – men det var ingen som ville bli medlem i den klubben! 

Ett annat lustigt namn på en ö är Istergås – och här slog vi läger första kvällen med utsikt mot det öppna havet. En perfekt plats med utrymme för många tält samt bra klippor då engångsgrillarna kom fram. Att det även fanns dass och soptunnor var ett extra plus!

Då vi packade för avfärd på morgonen hade vi sällskap av en ringlande kompis på säkert 80 cm. Den var lite ljusare på nacken så ett tag trodde jag det bara var en snok, men vi enades om att det var en rejäl huggorm! Väl hemma med tillgång till Internet har jag konstaterat att snokar har helt runda ögon medan huggormars ögon är vertikalt ovala. Ska kolla på det nästa gång!

Nu på måndagsmorgonen var det lite blåsigt och redan efter en timme alldeles efter Vinö tog vi första rasten på Husholmen och under tiden passerade en kille och tjej i kajaker. Vi paddlade sedan nordost om Älö, Kärsmansholmen och Lilla Bergö. I gropig sjö gick vi sedan över till Djupesund  mellan Skavdö och Hamnö. där vi fick lä och tog lunchrast i solen. Lite senare mötte vi ett större gäng tyska kanotister i bra medvind på väg ut mot havet. 

Kustväderprognosen varnade för kulingstyrkor från sydväst under tisdagen, vilket var orsaken att vi började dra oss in mot mer skyddade områden. Ganska tidigt började vi leta lämplig lägerplats i lä för den kommande vinden, men det var inte så lätt. Slutligen hamnade vi utspridda längs en skogig strand på Stora Järö. Christer, Magnus och Östen lagar mat till hela gruppen – och det blir den ena delikatessen efter den andra.

Dagen efter blåser det hårt och vi bestämmer oss för att ta en vilodag. Det är soligt och vackert väder, men stormbyarna är riktigt kraftiga. Christer provar fiskelyckan medan Peter för det mesta ligger i tältet för att kurera en förkylning som brutit ut.

Onsdag morgon börjar med spegelblankt vatten och solsken så efter tidig frukost är vi snart i kajakerna. I Misterhults skärgård är det tätt mellan fågelskyddade områden så vi får anpassa rutten hela tiden. För att bli av med sopor ägnar vi en bra stund åt att leta efter dasset på St Vistingsö. Det är markerat på sjökortet, men verkar inte finnas i verkligheten. Vi fortsätter norrut över Lökholmsdjupet och tar de smala passagerna mellan St Kuggen, Ängsholmen och Uven. För Peter är det ett återseendets glädje från förra årets HBB-paddling som gick exakt den här vägen.

Härnäst följer den charmiga passagen innanför Händelöp. Lite senare vid Lindö tog vi lunch i en fårhage, men det var andra djur som irriterade oss. Det fullständigt myllrade av rödmyror!

Vi fick bra medvind upp till den smala och klippiga passagen mellan Grönö och Spårö. Det märktes att vi närmade oss Västervik för båttrafiken hade blivit lite mer intensiv – mest segelbåtar, men även motorbåtar samt små passagerarfartyg.

Väl framme vid Gränsö kanal gick vi iland vid den lilla bryggan som hör till Vituddens Kanotvarv. Vi gick upp till Ingvar Ankervik för ett studiebesök i de gamla lokalerna. På bottenvåningen pågick tillverkning av kajaken Lisa samt på övervåningen justering av roder på en Anita K2. Ingvar berättade att Lisa har tillverkats i ca 4500 exemplar. Det måste göra den till den kanske mest sålda kajaken i Sverige. Innan vi lämnade VKV passade Peter och Christer på att köpa nya neoprenkapell till sina Seagull Offshore.

Ett hundratal meter framför oss vid passagen av Gränsö kanal såg vi en ensam kajakpaddlare med mycket utrustning. Vi trodde det var en HBB:are, men efter kanalen tog den åt vänster medan vi tog höger. Mer om denna paddlare sista dagen.

Eftersom det redan var sen eftermiddag började vi fundera på lägerplats för kvällen. Vi fann den ultimata platsen på Lilla Rågetholmen. I den skyddade viken låg visserligen en halvstor motorbåt, men när vi frågade om de hade något emot att vi slog läger blev svaret att vi var så välkomna. Alla fick riktigt bra tältplatser!

Den här kvällen var det de tre kockarna Britt-Marie, Bosse och Peter (nåja) som ordnade middag. Som en första aptitretare så snart vi fått upp tälten blev det halloumiost lindad med stekt bacon. Lite senare kokt skivad potatis (3 kg på 6 personer) med skivor av rödlök och vitlök. Till det burkskinka i stavar med en stark chiliröra. Med tanke på undertecknads kockerfarenheter förstår ni på detaljrikedomen vad han har deltagit med – koka potatis, skära upp skinkan etc. Naturligtvis hade vi också en burk med Bullens pilsnerkorv – en hänvisning till Peters gedigna erfarenheter i kockbranschen. Magnus bidrog med grillade färsk sparris. Som en suberb avslutning hade Bosse med hjälp av en engångsgrill och foliepapper gjort efterrättspaj med hallon och björnbär.

För att utnyttja de fina mornarna gäller frukost vid 7 och paddelstart vid 9. Med tips från Ingvar på VKV passerade vi i den smala och grunda kanalen genom Hasselö.  Därefter korsade vi farleden till Loftahammar och in bland öarna vid Kalvö och Lindö. På ett skär låg en säl och hade det bra i solen. Vi smög oss sakta närmare för att få en bra bild. Konstigt nog blev sälen inte oroad av vår närvaro – den var som förstenad!

Efter mysteriet med sälen hade vi blivit hungriga och snart var det varierad matlagning på Gamla Städsholmen. Allt ifrån avancerade ingredienser och tillagagning till Peters heta termosvatten från morgonen direkt i en påse med Globetrotter frystorkat. Vänta 5 minuter och ät sedan direkt från påsen. Den här dagen var det älggryta, som smakade skapligt. Annars rekommenderas frystorkat från norska Real istället för tyska Globetrotter.

Det blåste kalla vindar så från att ha varit i ytterskärgården beslöt vi gå in i de smala passagerna innanför Stora Askö. Vi fick lite regn på oss och kände oss lite ruggiga, men vi fick uppleva väldigt tydligt hur den varma sydvästliga vinden helt plötsligt tog över från den kalla sjöbrisen från öster. Det var riktigt behagligt!

På nordvästsidan av Stora Askö påbörjade vi sökandet efter kvällens lägerplats. Med tanke på att vi skulle sätta upp fem tält fick vi leta en hel del innan vi vid naturreservatet på Kolmosö  fann en skyddad vik. Solen kom fram och vi fick på nytt en riktigt fin kväll.

Fredag morgon rundade vi först Kolmosö i grunda vatten för att sedan göra några kortare överfarter över till Kvädö med ett fotostopp vid det charmiga fiskeläget på Stora Källskär. Det blev också en gruppbild med det oändliga havet i bakgrunden.

Vid passagen av farleden in till Valdemarsvik blev det guppigt och det var skönt att komma in i lä för en lunch på Lindholmen. Under lunchen som sedvanligt tog en bra stund både att tillaga och njuta av konstaterade vi att på ön mitt emot verkade det vara en perfekt lägerplats.

När vi sent omsider kom igång efter lunchen var vi tvungna att ändå kolla in ”den perfekta lägerplatsen”. För att rättfärdiga en väldigt tidig avslutning på dagen paddlade vi ett varv runt ön Långholmen  innan vi slog upp våra tält. Väl i land fann vi ändå bättre tältplatser i lä uppe på en helt plan yta. Alla slog upp sina tält där utom Östen som stannade vid den första perfekta lägerplatsen – något han kanske ångrade när vinden vände under kvällen med kulingstyrkor. Under kvällen åkte en fiskare runt och sålde rökt fisk. Det blev några rökta flundrar som smakade alldeles förträffligt på hårt bröd. Under kvällens middag utkämpade vi en bitter kamp med en trut, som hade ett outtröttligt tålamod. Han spankulerade allt närmare på klipporna och försökte göra så lite väsen av sig som möjligt. Vi var emellertid på vår vakt så det blev ingen måltid för truten!

Lördagen blev den sista riktiga paddeldagen – och så riktig var den ju inte heller för det var väl inte mer än 15 km till Fyrudden. Eftersom det var vindstilla på morgonen paddlade vi direkt ut mot havet och följde den yttre farleden längs fyrarna Svartbådan och Halsöklabb. På långt avstånd såg vi det höga fyrtornet på Häradsskär. Det låg mycket charmiga stugor på utsidan av Björkskär – och jag kände en intensiv önskan att vilja bo där på sommaren! 

Det var bara en svag SV vind fram till 10-tiden då de första sjöbrisen började märkas. Som vanligt ökade den på relativt snabbt och vid Pungholmen drog vi oss inåt mot NV. Det började pratas om lunchplats redan före kl 11 och det var med viss möda jag lyckades övertala alla om att det säkert fanns jättebra platser längre fram. Här tog jag naturligtvis en stor risk för det är inte lätt att vara ledare när gruppen börjar bli hungrig – då kan det lätt bli ”..här finns inga bra platser och det var ju jättebra tidigare..”. Turen var på min sida för precis där jag önskade en bra lunchplats dök den upp på Edshammarsön.

Nu var det bara 3 km kvar till Fyrudden och den sträckan var snabbt avklarad för alla var sugna på glass. Precis före oss gick en annan kanotist iland. Det visade sig vara samma person som vi tidigare sett nere vid kanalen i Västervik. Det lustiga är att vi träffade denne Holländare också för två år sedan uppe vid Håskö. Det här var femte gången han ensampaddlar från Figeholm och en vecka norrut för att sedan återvända samma väg tillbaks till bilen i Figeholm. Det brukar bli i trakten av Fyrudden eller Harstena som han vänder söderut igen.

Vi skulle sätta upp våra tält ytterligare en natt innan vi avslutar veckans paddling – och det blev på närliggande Gubbholmen. Ett tag var det ett rejält regn på gång, men det vek undan och kvällen kom med en mycket vacker solnedgång. 

Söndag morgon börjar med att Christer, Magnus och Peter paddlar in till Fyrudden och lastar sina tre kajaker på bilen och återvänder till startplatsen en vecka tidigare. Under tiden får Britt-Marie, Bosse och Östen ytterligare en halvdag på Gubbholmen. Framåt 2-tiden är vi tillbaks med alla bilar och vi kan lasta på de övriga kajakerna och därefter ta oss tillbaks till Västerås. Totalt blev det 120km paddling och vi kunde alla konstatera att vi haft tur med vädret och haft en härlig paddling tillsammans.

Vid pennan,
Peter