ördagsmorgonen var kulen när vi tidigt gav oss av mot Stockholms skärgård för höstens vandrarhemstur.

 

För omväxlingens och nyfikenhetens skull var i år Blidö Vandrarhem bokat och vald iläggningsplats var Spillersboda. Väl där blev det kajakpackning och fika och efter en kort genomgång av kartan, sjösatte vi vid 11-tiden.

Vi valde en västlig kurs till en början och efter att ha passerat Storö/Nässelgrund fick vi beskåda helgens havsörn vid Lindholmen. Det är en mäktig syn varje gång, att få se havsörn, och denna gång valde örnen att inte försvinna bort tills man bara ser en prick på himlen, utan svävade majestätiskt ovanför Stora Klypplingens västra udde. Häftigt!

I en solig skogsglänta på västra Högmarsö blev det lunchstopp innan vi fortsatte söder om Svartnö, bort mot Furusund. Den blåst, som vi hade haft funderingar kring huruvida den skulle ställa till problem för oss eller inte, syntes inte till överhuvudtaget utan vi kunde i lugnt tempo runda norra Furusund och gå in i sundet mellan Yxlan och Blidö. Väl framme vid vandrarhemmet inackorderade vi oss i rummen och sedan var det en riktigt skön, vedeldad bastu med havsbad som gällde!

Som traditionen bjuder denna vandrarhemstur, blev det sedan en härlig trerätters middag. I år bestod den av en tomatsoppa med fetaost-bröd till förrätt, kalvstek till huvudrätt och fruktsallad med vit coklad/kokos-sås till efterrätt. Fantastiskt gott! Med tillhörande goda drycker till middagen var stämningen hög kvällen igenom innan vi knoppade in vid midnatt.

Söndagens väder blev soligt och med något mer blåst än under lördagen. För att få en god dagsetapp tillbaka till Spillersboda, valde vi att gå söder om Svartnö trots västlig vind. Lite stretigt blev det, men hela gruppen hängde i ordentligt och bättre lunchkrydda än lite kraftansträngande motvindspaddling finns inte. En fin och solig lunchplats hittade vi sedan på Svartnös västsida och den efterföljande siestan i solen var riktigt skön. Sedan var det en kort och fin paddling tillbaka till vår startplats, dit vi var åter vid 16-tiden. 

Sammanfattningsvis kan sägas att trots något bistra vindprognoser inför helgen, gick det att genomföra turen enligt planerna. Det är härligt att få komma ut och uppleva skärgården denna tid på året, när de flesta andra båtägare har valt att avsluta säsongen. Å att få dela en trerätters middag med alla turdeltagare, där alla bidragit, samt att få bada vedeldad bastu upplever jag ger extra dimensioner till den här turen. Tack alla deltagare från HAV & VKF!

 Vi som var med var: Annette, Bettina, Birgitta, Gertrud, Kerstin, Anders, Christer, Jan, Kjell, Lars, Peter, Sixten, Staffan och Stefan.

 Loggboksförfattare: Stefan Humbla