Andra året i följd vid Stendörren för räddningsövningar – nu är det redan tradition.

 

Prognosen sa att det skulle sluta regna i Studsvik vid 10-tiden, men lite oroliga var vi allt eftersom det fortfarande ösregnade när vi började närma oss platsen för sjösättning. Men regnet hade faktiskt slutat när bilarna stannade och vi paddlade snart iväg med kortärmade tröjor istället för täta regnjackor.

Vi paddlade först österut över Tvären för att gå ut via det smala Sävsundet och därefter fortsätta söderut. Här såg vi först 4 havsörnar mäktigt glida bort och lite senare en till. Det har nog aldrig hänt att vi inte sett havsörn vid våra paddelturer här!

 

Vi fortsatte i riktigt fint sommarväder och svaga vindar längs med raden av öar tills vi nådde Stora Brunskär, som var målet för dagen. Här satte vi upp tälten på de vackra hällarna och åt lunch i lugn och ro.

När maten fått smälta ordentligt klädde vi oss för räddningsövningar. Vi hade önskat oss lite rejäla vågor här i havsbandet, men precis som förra året var det knappt några vågor alls. Å andra sidan var det endast 13 grader varmt i vattnet så det blev snabba övningar för de som inte hade täta kläder.

Efter det kalla badet slappade vi på klipporna i den värmande solen tills det var dags att göra iordning grillarna och precis som tester i VLT har visat fungerar engånggrillen från Lidl bäst (min tjatiga  käpphäst). Verkligen jättegott med mat och sen överraskade Christer och Annette oss med bubbelvatten för att fira sitt 1-åriga förhållade som just startade vid samma paddeltur det året. Som tidigare noterats har den här turen redan blivit tradition så vi ser fram emot att fira er 2-årsdag, 3-årsdag, 4-års…. Vi blev även bjudna på den mest delikata desert med färska frukter och vit choklad i foliestrutar som värmts över grillen – tack så mycket!

Det blev tidig kväll för mörkret kommer tidigt nu och här på hällarna gick det inte att ha någon brasa.

Söndagsmorgonen kom med lika strålande väder och vi förundrades över vilken tur med vädret vi haft. Visserligen blåser det lite på västsidan av ön, men vid vår tältplats är det alldeles lugnt.

Vid avfärd från St. Brunskär tar vi en gruppbild.

Anders, Knut, Caroline, Tina, Ulf, Christer och Annette (medan Peter är bakom kameran)

Nu snirklar vi oss genom myllret av småöar och trånga passager mellan Björkskär och St. Våmba. Därefter förbi Bergö och genom Djupsundet. Här fick vi känna på åtminstone lite västliga vindar, men inte de 7-10 m/s som SMHI förutspått utan mer 5-6 m/s. Lunch blev det på Klovskär och därefter den klassiska paddlingen under broarna inne vid Stendörren för att anlända vid Studsviks brygga som planerat 15:30. Här var det verkligen full rulle med åtminstone 20 kanotister som höll på att packa ihop och lasta sin kajaker på bilar och släp.

Fram emot kl 18:30 hade vi lastat av våra kajaker vid kanothuset och kunde konstatera att bättre helgpaddling än så här går det inte att få.

Vid pennan
Peter Sjödin

——————————————- Här nedan följer några bilder tagna av Knut Faber ——————————————-