SMHI fick rätt – det klarnade kl 16 på lördagen!

 

Det kom över 30 mm regn under natten till lördag samtidigt som det var utfärdad kulingvarning. Men Ulf, Tina, Sven-Erik och Peter gav sig iväg mot Stendörren eftersom SMHIs prognos var att vinden och regnet skulle avta på eftermiddagen och att det skulle vara klart mot kvällen och hela söndagen.

Regnet hade upphört då vi kom fram till Studsvik vid 12-tiden. Alldeles efter oss anlände Örebro Kanotförening med 8-9 kajaker för en paddelkurs ute vid Brännskär. Vi har träffat dem flera gånger tidigare just denna helg.

Efter en snabb lunch kom vi iväg med vinden i ryggen. Ut förbi själva passagen till Stendörren och en stunds snirklande mellan öarna utanför Krampö. Därefter vidare sydost längs Ringsö och in genom Djupsundet förbi Bergö och St Våmba. Siktet var inställt på St Brunskär dit vi anlände efter drygt 12 km paddling. Så snart vi dragit upp kajakerna började det faktiskt regna så vi väntade med tälten och drack kaffe under Sven-Eriks tarp.

Men kl 16 klarnade det och vi satte upp tälten på den fortfarande våta klippan. Det var nog många paddlare som inte åkte ut pga vädret den här helgen för det var ganska tomt med bilar vid Studsvik och vi såg väldigt få kajaker ute på vattnet. Men det var ett gäng på åtta kajaker som kom förbi när vi slog upp tälten och de hade nog tänkt tälta på samma ställe. De stannade sedan ett par vikar bort.

Klipporna torkade snart upp och hela kvällen hade vi strålande fint väder med grillad mat och trevlig samvaro.

Det blev en tidig morgon eftersom solen värmde upp tälten och sen blev det en avslappnad morgon med frukost och kaffe. 

Det var väldigt gynnsam vindprognos för söndag fm med 4-7 m/s från V, på eftermiddagen vridande till SV och ökande till 7-10 m/s. Vi beslöt därför att paddla ut till St Garkast eftersom ingen av oss varit där tidigare. Det ligger längst ut i havsbandet en 5-6 km paddling från St Brunskär. Det blev lustfylld paddling med fri horisont och skapligt väder även om solen ibland skymdes av slöjmoln.

Ganska långt ut fick vi sällskap av en nyfiken och lekfull säl, som följde oss 10-15 minuter och dök frustande upp gång på gång någon meter intill kajakerna. Alldeles intill oss gjorde han även ett riktigt delfinhopp (nåja) som nästan skrämde slag på oss. Även om sälen säkert visade sig 10 gånger alldeles nära är det svårt att hinna med att ta en bild – men här är i alla fall en suddig bild av den lille gynnaren.

Ute vid St Garkast stötte vi på de som tältat alldeles intill oss på St Brunskär. Vi rundade ön och mötte ganska stora vågor på södra utsidan innan vi gick iland på den skyddade nordvästra sidan. Här fanns mängder av bra tältplatser på de släta klipporna. Däremellan lite gröna ytor med vackra blommor.

Vi tog också lite bilder uppe vid toppmarkeringen på ön som minne av att ha varit ute på St Garkast.

Efter lunch paddlade vi NV förbi alla fina öar kring Enskär för att sedan följa Hartsön och Ringsö upp mot de trevliga öarna utanför Krampö. Men vi passerade förbi söder om öarna i lite större vågor för att komma till Kalklubbarna. Flera i gruppen hade inte tidigare paddlat i den naturliga och smala ”kanalen” mellan öarna – och det är ju ett måste när man är här i området.  Därefter följde vi farleden mot Stendörren och Tina fick beröm av en motorbåt för att hennes neongula kepa och jacka syntes så väl i motljuset.

Det blev ca 39 km totalt och en riktigt fin paddelhelg!

 

Vid tangentbordet
Peter Sjödin