Redan klockan åtta var vi (Johan, Christer, Jonas, Jens-Petter och undertecknad) framme vid Studsvik och förberedde kajakerna för sjösättning. Precis som förra året anlände inom några minuter ett 15-tal andra kanotister från Norrviken i Sollentuna – ett lustigt sammanträffande! Det beror sannolikt på att bägge grupperna ville komma ut så snart fågelskyddet upphört den 15 augusti.

Vi inledde paddlingen in i det fina naturreservatet där små hängbroar gör det lätt att ta sig ut på de vackra öarna. Därefter styrde vi kajakerna ut mot Kalklubbarna för en förmiddagsfika som vi njöt i fulla drag i solen på de kala klipporna. När vi paddlade igenom den smala skrevan som delar de små öarna passade vi på att fotografera varandra.

Johan, Jonas, Jens-Petter och Christer

Peter och Johan vid Kalklubbarna. 

Eftersom det bara blåste några m/s paddlade vi en genväg på 10 km över det öppna havet direkt upp till Enskär där magarna meddelade att det var dags för en lunchrast.

När maten sjunkit undan rundade vi Enskär och fick snart följe av tre stora havsörnar som visade oss sin flygförmåga. På St Gråskär vid norra udden av Enskär fann vi en lämplig plats som gjord för våra fem tält. Emellertid döpte Jonas snart ön till Myrön efter att ha blivit biten mellan tårna av rödmyror. Vi såg andra paddlare då och då, men området är så stort att det kändes som om man var ensam här ute.

Ledaren Peter går igenom morgondagens rutt

Efter att ha njutit av grillat kött fick vi en vacker solnedgång som efter någon timme följdes av ett ännu mer magnifikt månsken ut över det öppna havet med några små skär i förgrunden. Det togs säkert ett hundratal bilder med våra digitalkameror och Jens-Petter agerade statist med sin kajak i månstrimman. Hoppas de andra fick bra bilder med sina systemkameror eftersom jag med min lilla kamera inte lyckades så bra i mörkret.

På söndagen rundade vi Hartsöns västra sida och paddlade upp i det smala sundet vid Ringsön. Efter den smala passagen mellan Ringsön och Långön hade flera småbåtar en fin naturhamn. Här tog vi en lång fikapaus – och nu såg vi en mängd kanotister som passerade i bägge riktningarna. Christer träffade på en arbetskompis i hembygd kajak – världen är bra liten!

Vi fortsatte sedan norrut och rundade Ringsön för att göra lunchstopp på Stora Granholmen inne i Hummelviksfjärden. Jonas ägnade här säkert hundra bilder på en fiskmås – hoppas det blev några bra! Nu var det bara en kort transportsträcka över till bilarna vid Studsviks brygga. En härlig paddling var till ända.

Vid tangentbordet
Peter Sjödin