Nu när fågelskyddet är slut hade vi hela ytterskärgården med öar och skär tillgängliga.

 

Vi som paddlade den här turen är enligt nedan:

 • Tomas Lejderud (ledare)
 • Peter Sjödin (hjälpledare)
 • Håkan Broddfelt
 • Ann-Margreth Hammar
 • Maria Harder
 • Adam Brander 
 • Anna Sandberg 
 • Johan Frisk
 • Olle Winroth
 • Lasse Wieweg
 • Kent Engvall
 • Roger Normark

Dag 1:

Några ur paddelgänget valde att starta från kanothuset på fredag morgon. Vi samlades vid kanothuset kl 8.00 och packade kajaker för att lämna Västerås kl 8.30. Väl framme vid Studsvik brygga kl 11.00 påbörjades lossning och ilastning av kajaker. Vid kl 11.45 lämnade vid Studsvik brygga för att paddla mot Klovskär (WGS 84 58.729169, 17.410927), där vi slog upp våra tält och åt vår lunch. Efter lunchen åkte vi ut på en gemensam paddling i närområdet. Tält och packning och övrig utrustning lämnade vi kvar på Klovskär, allt för att säkra upp en bra tältplats. På Klovskär finns både bord och dass och soptunnor, vilket är bra och uppskattat av många paddlare, vilket vi märkte av senare på kvällen. Efter vår lilla eftermiddagstur begav vi oss tillbaka till Klovskär för att ta en ”after-kajak”, vilket intogs på klipporna med en bedårande kvällssol och en fantastisk miljö att vistas i. Det blev ingen sen kväll. Klockan 21.30 kom John Blund till Klovskär.

Paddlingstid: 2:29:07

Sträcka: 18,44 km

Medelfart: 7,1 km/h

Mycket vackert väder. Ca 15-18 grader i luften och strålande sol. Västliga vindar.

Färdväg dag 1.

Ilastning av kajak vid Studsvik brygga.

Kajaker på väg.

Gruppen på väg på fjärden.

Kajakuppläggning Klovskär.

Fantastisk miljö vid Klovskär.

”Restaurang-Klovskär”.

 

Dag 2:

Många av oss sov relativ länge på morgonen. Det var så härligt att få vakna upp på Klovskär efter en tältnatt. Den medtagna continentalfrukosten intogs vid vårt fina bord. Efter frukost och övrig morgonbestyr rev vi tält och packade i våra saker i kajakerna. Peter S kände sig något krasslig och valde därmed att stanna kvar på Klovskär en natt till. Vi andra kastade loss vid kl 10.15, för att bege oss tillbaka till Studsvik brygga för att möta upp den andra delen av gänget som skulle komma ned på lördagen. Efter att vi hämtat upp de övriga så begav vi oss iväg för att paddla under broarna i Stendörrens naturreservat. Det var en fantastisk paddling i en vacker miljö. Lunchen intogs vid Långskär (WGS 84 58.735491, 17.38229), en ö med vackra stora släta stenar. Efter lunchen valde vi att bege oss ut mot den yttre skärgården. Vi paddlade över Slottsdjupet och utmed västra sidan av Ringsö och Hartsön. Därefter styrde vi mot St Garkast, men eftersom vädret var relativt blåsigt så valde vi att sätta nordlig kurs efter Flatklubben för att gå mot St Viskär. Väl framme blev det resning av tält och ”after-kajak” igen. Några gick och la sig i tidigt medan några andra begav sig till de norra delarna på ön för att göra upp en brasa och njuta av den mörka natten och den friska vinden från havet.

Paddlingstid: 3:46:14

Sträcka: 22,18 km

Medelfart: 5,7 km/h

Mulet på förmiddagen och soligt på eftermiddagen ca 14-20 grader i luften. Det blåste en vind från NO.

Färdväg dag 2.

Lunch vid Långskär.

Långskär.

På väg mot St Viskär.

”After-kajak” på St Viskär.

Kajaker på St Viskär

Vacker paddling genom trånga passager, som det finns gott om här ute.

 

Dag 3:

Vi vaknade upp till en blåsig och mulen dag med regnet hängande i luften. Vi åt vår frukost och packade sedan kajakerna. Vi kastade loss från St Viskär vid kl 10.00 för att paddla i NO riktning mot Djupsundet. För att komma i skydd från den relativt kraftiga vinde från NO valde vi att gå den kortaste vägen. I Djupsundet var det väldigt bra fart på kajakerna utan att vi behövde slita på våra paddlar. Tidvis höll vi en fart av ca 8–9 km/h. Det var vinden och strömmarna i kanalen, som bidrog med den mycket goda framdrivningen. Efter Djupsundet paddlade vi över Slottsdjupet mot Klovskär. Där bestämdes sig en del av gruppen att bryta och paddla tillbaka till bilarna och möta upp Peter S. Vädret försämrades och det regnade ganska kraftig stundvis. Vi andra bestämde oss för att gå mot Brännskär för att inta en god lunch under tarpen. Efter lunchen paddlade vi upp mot Stendörren för att paddla runt igen, under broarna. Det regnade mer och mer, men vi hade det så trevligt, så vi bestämde oss för att inte regnet skulle få oss att ge upp. Det är ju så vackra miljöer. Framåt kl 14.30 började vi paddla mot bilarna och var framme vid bilarna vid 15.30 där vi packade ur kajakerna, lastade på bilarna och begav oss mot Västerås. Vi var hemma vid kanothuset vid kl 19.00.

Paddlingstid: 3:00:34

Sträcka: 15,86 km

Medelfart: 5,3 km/h

Mulet och massor av regn och ca 12–14 grader i luften. Det blåste en relativt hård vind från NO.

Färdväg dag 3.

Lyckliga och glada paddlare.

Passage genom Djupsundet.

Lunch under Tarpen på Brännskär.

Ilastning i kajaker efter lunch och massor av regn.

En koncentrerad ledare och kajaker under broarna i Stendörren.

Bilden talar för sig själv.

Det blev en totalsträcka på 56,48 km.

Tack alla för en fantastiskt trevlig helg! Bra paddlat av alla i gruppen!

Vid loggboken:
Tomas Lejderud

 

 

————– Lite bilder från Peter – paddling dag 1 och på Klovskär ————–

Thomas paddlar dag 1

Roger paddlar mot Rågö Stångskär

Maria och Adam slingrar sig fram

Paddling i härligt väder

Kent förbereder maten

Adam lagar mat från grunden som vanligt

Maria koncentrerar sig på maten

Vid matbordet

Sen var ju disken kvar