Lasse och Marie kom tidigare på dagen och paddlade ut till Långa Missjö. medan jag startade från Tyrislöt först vid 18-tiden efter ett besök på Vituddens Kanotvarv i Västervik. Vid lastning av kajaken var det nästan lugnt, men lagom till avfärd blåste det rejält med vita gäss över hela Finnfjärden. Lasse mötte upp vid Missjö och lotsade fram i trånga passager till den vackra viken på Småskär.
Alldeles före avfärd på morgonen därefter blev vi tvungna att ringa 112 eftersom någon tidigare gjort eld som nu låg och pyrde långt ned bland rötterna och vid kraftiga vindpustar flammade elden upp. Brandförsvaret fick komma för att förhindra den vackra ön från att bli lågornas rov.

Marie och Lasse på Håskö

I svaga vindar gick färden nu sydväst ned till den djupa viken på Håskö där vi tog det lugnt och njöt av solen.

Peters tält på Håskö

Den tredje dagen beslöt vi oss för att paddla ut till Harstena. Vädret var underbart vackert och vi njöt av passagen genom den vackra hamnen för att sedan mot fri horisont paddla runt till den djupa viken på norra delen av ön.
Som omväxling till vår Trangia-lagade mat blev det oxfile på restaurangen som låg på övervåningen i ett båthus. Det kändes oerhört lyxigt! Kvällen avslutades med väderrapporten på radion då vi fick beskedet att Harstena hade uppmätt den högsta temperaturen i riket denna dag.

Marie och Lasse vid Harstena

Peter vid Harstena

Vi rundar Harstena för att komma till den långa viken

Harstena by är verkligen charmig

Vi vaknade alla tidigt genom att solen värmde upp tälten och vid sjörapporten kl 6 fick vi besked om sydvästliga vindar på 8-12 sekundmeter samt en annalkande ovädersfront. Detta satte fart på oss och snart satt vi i kanoterna och rundade utsidan av Harstena eftersom vindarna och vågorna ännu var måttliga. En sista blick bakåt mot sjöbodarna på Harstena sedan paddlade vi sydväst förbi Sandgärdet och Grönsö för att glida in på den nästan inneslutna sjön vid Armnö.

Efter en glass på Håskö fick vi en rejäl surf ned till Väggö där tälten restes i brådska före det annalkande regnet.

Sjösättning på Väggö

Följande morgon utlovades fortsatt stark vind, regn och åska. Det fick oss att paddla hemåt mot Tyrislöt. Finnfjärden gav oss rejäla sidvågor under hela överfarten, men det klarade våra kanoter galant.

Deltagare: Lars Pettersson, Marie Barklind Pettersson, Peter Sjödin

/Peter Sjödin