Med alla fullvaccinerade kunde vi bo tillsammans i två stugor vid Stendörrens naturreservat.

 

Efter några avhopp blev vi 5 st som bilade gemensamt till Stendörrens Naturum för sjösättning. Genom att vi hyrt boende via Naturum hade vi kod till bommar så att vi kunde köra ända fram till vattnet. Om vi hade varit riktigt lata kunde vi ha nöjt oss med att bara paddla 200 meter för så långt är det över till Krampö där stugorna ligger. Men vi var paddelsugna och med Peter som ledare följde vi nordostsidan av Krampö, Grisskär och Käringskär. Därefter korsade vi farleden över till Ringsö och följde den upp till Horsviksholmen där vi stannade till för lunch. Som utlovat kunde vi här se två havsörnar som seglade högt upp.

När vi hade stillat vår hunger pressade vi oss över den grunda delen innanför Horsviksholmen och paddlade sedan ner i Djupsundet för att sedan ta oss genom det trånga sundet mellan Ringsön och Långön.

Här blev det en gruppbild:

Väl uppe vid Lindholmen trängde vi med rejäl ansträngning genom vassbältet söder om Lindholmen.

Belöningen var att få se det fina och skyddade läget för sjöstugor och liten gård.
Vi paddlat längs Tvären (som skapades av en meteorit för 450 miljoner år sedan) och korsade farleden över till Lilla och Stora Bergö för att titta på och paddla igenom det gamla vraket.

Sen var det bara en kort bit kvar till stugorna som vi hyrt. Det blev drygt 15 km paddling dag 1.

Det var med viss nyfikenhet och spänning vi gick iland och inspekterade de två stugorna. De ligger riktigt vackert och är i bra skick om än idag naturligtvis mer avsett för sommarboende.

Vedspis för uppvärmning och gasspis för matlagning. Diskning sker utomhus. De bägge stugorna har tillsammans 10 bäddar och eftersom vi bara var 5 kunde vi sprida ut oss med vi två gamlingar i lilla stugan.
Med snacks som tilltugg började Fia och Andreas att göra iordning maten. Det blev en utomordentlig god kantarellsoppa som förrätt. 

Som huvudrätt fick vi potatiskaka med biff med en baconröra (ursäkta det okunniga ordvalet:-)

Därefter en efterrätt i form av kladdkaka toppad med lingon, vispgrädde och kolasås.

Därefter flyttade vi in i vardagsrummet och njöt av ost och kex med Peter hemodlade päron. 
Vi ägnade kvällen åt att var och en berättade om bakgrund, jobb och var vi kom ifrån. Det blev riktigt intressant.
Själv är jag normalt väldigt kvällstrött, men jag höll mig vaken till midnatt då det var dags att krypa till sängs.
På morgonen diskade Ingvar och Staffan allt som kladdats ned dagen innan. Sen efter frukost städning och packning för att komma ut i kajakerna.
Det var klart blåsigare på söndagen så vi bestämde oss för att slingra oss fram bland alla öar och skär i närområdet. Mot slutet paddlade vi under alla broar som leder ut från fastlandet. Det finns ett otal jättefina vandringsleder ut bland öarna som inte kräver att man har båt.

Alldeles innan vi återvände till Naturum och bilarna passade vi på att luncha när vi var i lä. Vi hade tur för solen lyste på oss den i övrigt mulna dagen.

Dag 2 fick vi ihop 10 km paddling. Sen var det dags att packa bilarna och ta oss hem till Västerås.
Det blev en riktigt fin paddelhelg med bekvämt inneboende och riktigt god mat.
Vi som paddlade var AnnaSofia, Andreas, Staffan, Ingvar och Peter.
Vid tangentbordet
Peter Sjödin