För att göra Lasse, Marie och Magnus sällskap de tre första dagarna på Havspaddlarnas Blå Band åkte Johan, Samuel, Marie, Björn och Peter med till Svinesundsbron. Vid sex-tiden på morgonen den 6 maj påbörjades den 2400 km långa färden. 

Vid gamla Svinesundsbron lämnar vi av Lasse, Marie och Magnus och all deras packning och kajaker. Morgonen efter ska de starta sin färd längs hela Sveriges kust – en så kallad Havspaddlarnas Blå Band.
Vi andra som skjutsat dem till starten och sedan göra sällskap några dar beslöt att starta ifrån en camping inne i Strömstad för att få en trevligare tältplats än en parkeringplats.

Efter att ha lastat av våra kajaker och utrustning åker Johan och Peter ned och lämnar en bil och släpet i Grebbestad. Därefter startar vi vår paddling i de skyddade inre vattnen innanför Tjärnö.

Vi fann en liten trevlig tältplats några km bort på en ö söder om Öddö.

Samuel lastar av vid första lägerplatsen

Frukost dag 2 med Samuel, Peter, Marie och Björn.

Vi ger oss iväg för att möte Lasse, Marie och Magnus. Här tar vi först en fikapaus på Lökholmen

Johan, Peter och Björn på Lökholmen

Vi fortsätter norrut till Yttre Burholmen och inväntar HBB-paddlarna.

På fredagen återsamlades alla åtta kanotisterna i vattnen kring Strömstad. Solen sken från en alldeles blå himmel och vi njuter i fulla drag av denna underbara skärgård. Inne vid musselodlingarna på Tjärnö fick vi trevligt besök av en säl. Alldeles norr om Saltö finns en fin liten ö som heter Lökholmen. Under högsommaren är här ofta fullpackat, men nu hade vi den lilla stranden för oss själva. Det blev för blåsigt för att tälta här så vi gick in till en fin sandstrand på  Lindholmen. Uppe på det höga berg fick vi en fantastisk utsikt till Kosteröarna. 

Björn i kajaken

Första gemensamma tältplatsen på Lindholmen

Magnus på Lindholmens topp.

Det hade blåst ganska mycket under natten till lördag så vi kunde inte gå på utsidan av Saltö, Rossö och Resö. Istället paddlade vi förbi Marinbiologiska anläggningen på Tjärnö. Därefter vidare genom det charmiga Rossö hamn och över långa och ganska tråkiga partier där det bara är 3-4 dm djupt – så det går trögt…. Efter Resö fick vi hård sydvästlig motvind upp emot Kalvön. Därefter svängde vi av söderut och passerade Havstensund för att vid 7-tiden på kvällen dra upp kajakerna på Hällsö. Så snart tälten var uppsatta blev vi överraskade med att Björn och Marie förlovat sig vid 5-tiden på morgonen och nu ville bjuda på champagne. Vi önskar dem ett varmt lycka till på sin gemensamma färd!

Lasse och Marie gör sig färdiga tidigt på Hällsö.

Den avslutande paddlingen från Havstensund till Grebbestad går förbi den ökända Tjurepannan som kan vara riktigt farlig när stora vågor rullar in. Sex av oss beslöt att försöka oss på en passage – och vi satt i kajakerna före 7 på morgonen. Det hade blåst hårt i flera dagar så dyningarna var kanske två  meter höga. I sig inte så farligt, men hela havet trycker på ända in till klipporna. Det är 27 meter djupt vid Tjurepannan så vågorna studsar ut lika höga utan att ha försvagats. Fastän vi gick långt utanför klipporna blev passagen väl spännande och det var 100% koncentration för att klara oss helskinnade förbi. När vi senare pratade med Mats på Grebbestads Kajakcenter fick vi reda på att man måste gå utanför fyren Väcker när det är så här hårt väder. Nästa gång kommer vi att göra det – var så säker.

Vid tangentbordet
Peter Sjödin