Efter några avbokningar blev vi 6 deltagare som som på söndagsmorgonen lastade kajakerna på föreningens släp vid kanothuset.

 

I lugn morgontrafik körde vi till det idylliska Äppelviken i Bromma där vi sedan många år brukar sjösätta kajakerna. Den lilla småbåtshamnen har en liten båtramp, men i år är den blockerad med en stor betongsugga. Med lite försiktighet gick det ändå bra att ta sig förbi för att sjösätta. 

Väl på vattnet paddlade vi norrut under den snart 20 år gamla bron mellan Stora Essingen och Alvik, som används av Tvärbanan. Efter alla fina hus vid Alviks strand kommer den betydligt äldre Tranebergsbron. Alla imponeras av hur vacker Stockholm är och att det finns så attraktiva lägenheter med sjöutsikt och promenadvägar vid vattnet med badstegar här och där.

Vi tar sikte på småbåtshamnen Pampas med en mängd husbåtar, som ser lyxiga ut och fömodligen är riktigt dyra. Längst in bland ”vanliga” småbåtar ligger tre pampiga MYS-båtar (Motot Yatch Society). Värt att notera att i taket över de inre båtarna hänger en kristallkrona – pampigt värre!

Alldeles intill ligger Point65 kajakcenter (f.d. Svima) och här vid bryggorna går vi iland för en fikapaus. Under tiden anländer ytterligare en kanotist i en vacker hembyggd träkajak. Det är Lasses bror Olle som bor i Stockholm och han gör sedan sällskap med oss när vi paddlar under den bullrande Essingeleden för att ta oss in i undanskymda Karlbergskanalen. 

Här paddlar vi förbi pampiga Karlbergs slott och vidare förbi Vasastan och centralstationen. Vi ser en hel del kajaker och paddelbrädor från en mängd kajakuthyrningar vid stränderna. Så småningom når vi Stadshuset och Riddarfjärden. Här är mängder av turister och vi fastnar nog på massor av bilder. Vi fortsätter sedan längs alla stora båtar och pampiga byggnader vid Norr Mälarstrand. 

Efter Västerbron paddlar vi in till Smeduddsbadet för en välförtjänt lunchpaus i solskenet. När vi väl har sjösatt våra kajaker igen korsar vi först över farleden till Långholmen och paddlar igen österut under Västerbron för att därefter paddla innanför Långholmen i det idylliska Pålsundet. Här ligger en mängd vackra gamla träbåtar.

Väl förbi Reimersholme tar vi oss över till Gröndal som vi följer tills vi paddlar över och rundar Stora Essingen och snart är vi tillbaka vid våra bilar – prick kl 15 enligt plan. Sen är det bara att lasta kajakerna och köra hem till Västerås.

Alla var nöjda efter en strålande vacker dag och trevligt sällskap.

Deltagare: Marie, Berit, Catharina, Marianne samt ledarna Peter och Lasse

Vid pennan: Peter Sjödin

Bilder från Peter och Lasse

Marie och Lasse paddlar under Tvärbanan

Några MYS-båtar vid Pampas

Berit inne i Pampas småbåtshamn

Karlberskanalen

Catharina vid Karlbergs slott

Marie, Marianne och Lasse mitt i city

Vi närmar oss pampiga Stadshuset

Lasses bror Olle i sin hembyggda träkajak

Lunchpaus vid Smedsuddsbadet

Marie paddlar ut från Smedsuddsbadet

På nytt in under Västerbron

Längs alla båtar i Pålsundet med Reimerholme i fonden

Gruppbild vid Stora Essingen – endast fotograen Lasse saknas