Paddling i centrala Stockholm lockade Kristina, Marianne, Rickard, Samuel och Peter. Hela vägen till Stockholm småregnade det, men i samma ögonblick vi kom till iläggningsplatsen vid Äppelviken blev det uppehåll. Därefter började det inte regna igen förrän vi satt i bilarna på väg hem. Med andra ord strålande väder eftersom det höll småbåtarna hemma vid sina bryggor.

Vi hjälps åt att bära fram kajakerna till båtrampen.

Kristina väntar tålmodigt på sin tur att sjösätta

Nu är vi snart redo att ge oss iväg.
Det blir paddling under Tranebergsbron och fram till Pampas. 

Färden gick in mot Alvik och under Tranebergsbron. Därefter paddlade vi in till Pampas marina och njöt av anblicken av de 18 meter långa minifartygen som ligger i sina öppna båthus med kristallkronor i taken – det kallar jag för stil! Här inne i Pampas ligger också den nya Point 65 butiken, men vi stannade inte där utan gjorde ett kort besök alldeles intill hos Svima.

Fikapaus hos kajakfirman Svima vid Pampas.

In i Karlbergskanalen under den brusande Essingeleden, men så infinner sig snart lugnet igen och vi förundras över alla smultronställen – undrar hur många Stockholmare som känner till hur fint man kan bo mitt inne i centrum? Det är ytterst få båtar ute idag, men här inne i Karlbergskanalen möter vi plötsligt kustbevakningen, som sänker farten för vår skull och vinkar åt oss.

Vid Stadshuset kommer vi ut i Riddarfjärden och som vanligt blir det konstiga vågor som får kajakerna att studsa åt alla håll. Vi paddlar längs Riddarhomen ner till Centralbron, men här blir det sånt oväsen av alla trafik så vi svänger ut igen. Här ligger numera en mängd restaurangbåtar, men när jag växte upp i Stockhom så lastade man sand på Söder Mälarstrand – precis som i visan…

På utsidan av Långholmen tar vi en rejäl lunchpaus och pratar om fängelset som numera blivit vandrarhem – men som inte var så roligt för de som en gång satt inlåsta. Plötsligt kommer kustbevakningsbåten som vi tidigare mötte förbi i full fart och nu är de på uppdrag för deras blåljus i masten blinkar intensivt.

Lunch intages vid badstranden på utsidan av Långholmen

Efter pausen backar vi ut från den fina sandstranden och paddlar tillbaks under Västerbron och genom Pålsundet där vi glider under ”suckarnas bro”, som leder över till fängelset. Vi svänger vänster ut under bron till Reimerholme och passerar Örnsbergs kanotklubb. På land ligger de jättelika trätunnorna från tiden då Vin&Spritcentralen hade verksamhet här. Därefter rundar vi Stora Essingen och förundras över alla fantastiska hus som ligger längs stränderna.

Vid tangentbordet
Peter Sjödin