Vi var några sugna paddlare som anmält oss att paddla under en helg i mitten av augusti efter fågelskyddsförbudet mot landstigning släppts. Deltagarna var:
- Peter Sjödin (turledare)
- Anna Lindstedt (hjälpledare)
- Håkan Broddfelt
- Hans Abelsson (Abel eller Kapabel)
- Jonas Kurkinen
- Björn Dahlman
- Lasse Wieweg
Efter väl genomförda och distribuerade instruktioner via e-mail och Messenger från Peter kunde vi förbereda turen och bestämma hur vi skulle organisera och optimera turen på bästa sätt. Eftersom Peter och Håkan har stor tillgång till tid, båda pensionärer, bestämde vi att Peter och Håkan skulle åka redan på fredagen och övriga hårt arbetande medresenärer skulle åka på lördag morgon. Vi kunde på sätt reservera vår tältö Gillersholmen från andra helgpaddlare.
Fredag 18/8
Tidigt på fredagsmorgonen startade färden mot S:t Annas skärgård. Peter hämtade Håkan och vi lastade kajakerna och bagaget i Peters nya Passat Alltrack. Under bilfärden ner till S:t Anna diskuterade vi bilens alla finesser och prestanda. Väl framme efter knappt 3 timmar sjösatte vi kajakerna och lastade i packningen vid Mons camping. Peter ville först prata med Anders i hans Kajakuthyrningsfirma vid Mons camping. Det var en del folk som höll på att förbereda helgens kajakuthyrning. Vädret var soligt med måttlig vind från syd. Vi sjösatte och paddlade österut på Hålfjärden och styrde nordost efter någon km mot vår planerade övernattning på Gillersholmen. Passerade väster om Kallsö och vidare upp mot Styrsö. Efter ca 1 ½ timme och 7-8 km närmade vi oss slutmålet, trodde vi. Nåja, vi paddlade in i det smala gattet och konstaterade att det fanns redan folk på ön, 4 kajaker låg på klippan och tält syntes längre upp i skogen. Peter pratade med en av paddlarna, som visade sig vara tysk, och fick reda på att de skulle lämna ön på lördag förmiddag. Det var ju bra, men var skulle vi övernatta vår första natt? Fortsatte och paddlade österut ca 6-700 m och såg en ö som skulle kunna gå att tälta på. Jodå, på Norra Kråkskäret gick det bra att komma i land och hitta tältplatser. Ett mörkt moln närmade sig hotfullt, så vi kom iland snabbt och spände upp tarpen. Oj då, vad nu då, vi hade en stor myrstack precis vid sidan om ca 2 meter från regnskyddet. Efter att vi fått påhälsning av myrorna och några myrbett, blev vi kompisar med myrorna och de lät oss vara ifred. Det var lite osäkert med vädret och vi visste att en front närmade sig och att det skulle komma regn under natten. Fixade kvällsmaten och satte oss på klippan och betraktade naturen med havet som sakta la sig nästan spegelblankt. Kvällen blev skön med klar himmel och solnedgång vid horisonten.
Lördag 19/8
Under natten drog ett kraftigt regn in från syd upp över Sverige och Östersjökusten. På morgonen, när vi gick upp kl. 6.30, regnade det fortfarande ganska rejält. Vinden hade tilltagit och det var ca 6-9 ms från sydväst. Peter hade planerat redan tidigare att möta upp vid Mons camping och träffa våra medpaddlare. Efter att ha ätit frukost gav vi oss iväg i regnet och den friska sydvästvinden. Vi hade bestämt att Håkan skulle gå i land på Gillersholmen och prata med tyskarna för att vara säker på att ön var ledig under lördagsnatten. Vi paddlade bort till Gillersholmen och Peter fortsatte mot Mons camping medan Håkan gick i land. Peter fick tuff motvind hela vägen tillbaka och hade tagit på sig ordentliga paddelkläder. Efter ca 1 ½ timmes paddling träffade Peter de nykomna paddlarna, Abel, Björn, Anna, Jonas och Lasse, vid Mons camping. Håkan gick iland på ”vår ö” och började prata med tyskarna. Det visade sig att det var en hel familj med föräldrar och två döttrar. De kom från Essen i Tyskland och var glada att få prata tyska med någon. Håkan blev väl mottagen och bekant med tyskarna. Efter att ”ein bischen Deutch gesprochen haben, war alles gut”. Jo då, de skulle lämna ön och höll på att äta frukost och packa sina grejor. Vi pratade om allt möjligt och de hade bra erfarenhet från paddling med paddlingskurs i Skottland för 6 år sedan och årliga paddlingar i Skandinavien. De hade varit ute och paddlat i 14 dagar i St Annas skärgård och skulle lämna tillbaka kajkerna på Mons camping under lördagen. Därefter skulle de åka till Tingsryd och campa tillsammans med en massa andra tyskar. Hela busslaster med tyskar kom till Tingsryd, där allt var förberett för att campa och uppleva den svenska naturen.
Strax efter kl. 13.30 kom Peter tillbaka med Anna, Abel, Björn, Jonas och Lasse. De landsteg på Gillersholmen efter en relativt behaglig paddling med en del medvind och sol i ryggen. Slog upp sina tält och förberedde för en smaklig måltid. En del av paddlarna hade gått upp tidigt på lördagsmorgonen och var lite trötta. Efter att ha vilat och fått nya krafter var det dags att göra en eftermiddagspaddling. Peter, Björn, Jonas och Lasse gav sig iväg på en dryg timmes paddling i den närmaste omgivningen, medan de övriga stannade kvar på ön. Sedan var det dags för att bada i det fina kristallklara vattnet. Björn och Håkan dök i från en klippa med tillräckligt djupt vatten och simmade runt några minuter. Det visade sig att när de simmande in i sundet mellan öarna, där vi gått iland, var det väldigt grunt bara ½ meter djupt.
Solen värmde skönt på klipporna och alla passade på att njuta av det fina vädret med ca 20 grader i luften och 18 i vattnet. Fram på kvällen var det åter dags att äta en välbehövlig middag. Var och en plockade fram sina kök och påbörjade matlagningen. Vi njöt av naturen och maten smakade extra bra. Då dök ett mörkt moln upp och fort fick vi upp den ”superbra” tarpen. Nåväl, regnet gick snabbt över och kvällen var räddad. Stämningen steg och många historier om livets strapatser berättades, den ena rysligare än den andra. Diverse drycker serverades till historieberättarna. Den mest förbryllande historien var att åka motorcykel som passagerare där bak på pallen och samtidigt sova under färden, som Anna berättade. Peter fyllde på med sina äventyr med en Guldpil motorcykel och en tyngre BMW i Stockholmstrafiken. Björn hade upplevt diverse händelser med bil på vägarna i Uppland. Ja, stämningen var hög när mörkret föll vid 21 tiden. Jonas hade tänt sin belysning i tältet för att lätt hitta tillbaka till tältet. Vi andra fick smyga i buskarna för att komma till tälten.
På natten blåste det upp och vinden tog tag i tälten och ruskade om ordentligt. Vissa undrade hur det skulle sluta medan andra inte märkte något ting. Vi hade bestämt att på söndagsmorgon skulle alla vara klara i kajakerna kl. 10.00, så fick var och en gå upp när han/hon ville.
Söndag 20/8
På morgonen vaknade vi efterhand som vi tyckte det var dags att börja dagen. Frukosten kom fram och alla började packa sina grejor. Tälten togs ner och vi blev alla klara i tid med god marginal till kl. 10.00 för avfärd. Under frukosten bestämde vi att vi skulle paddla en runda upp om Risö nordväst om vårt utgångsläge på Gillersholmen och vidare söderöver ner mot Mons camping ca 14-15 km. Sjösatte och paddlade ut i fjärden och passerade Förö, där en skock kor betade. De verkade lite förvånade över de flytande farkosterna som smög förbi. När vi passerade Risös östra klippor skulle vi ta en genpassage i ett trångt sund med vass och Lasse och Håkan paddlade in i vassruggen. Efter ett tag blev det tvärstopp och det vara bara att vända. Uppe vid Risös norra klippor kom Peter med förslaget att vi skulle ta en tidig lunch, då det var svårare att hitta landstigningsplats på de andra öarna med bebyggelse. Sagt och gjort, vi steg i land på Risös norra klippor. Maten smakade bra i det sköna vädret med sol och lite moln emellanåt. Vinden var måttlig 5-7 ms. Väl tillbaka på sjön styrde vi ner i sundet mellan Vrångö och Risö och paddlade under kraftledningen mellan öarna. Vinden friskade på över de öppna fjärdarna och vi fick anspänna musklerna några minuter. När vi betraktade omgivningen och lyfte blicken i skyn fick vi syn på en havsörn som seglande högt där uppe över fjärden. Passerade ett antal öar innan vi var tillbaka till Mons trevliga camping.
Med fast mark under fötterna återfick vi balansen efter allt gungande. Den jobbigaste delen av dagens strapatser var kanske det sedvanliga slitet med alla grejor och lastning av bilarna. Efteråt tog vi en välbehövlig fikapaus på kaféet strax intill. Alla var nöjda och överens om att S:t Anna skärgård är en förträfflig skärgård med många fina öar och ett av Sveriges finaste område att paddla i. Därefter skildes våra vägar och Peter och Håkan åkte på sitt håll. Abel tog hand om Jonas, Björn och Anna i sin bil, medan Lasse körde till Stockholm.
Berättare vid tangentbordet:
Håkan B
———– Bilder från Peter, Lasse och Björn —————–
Avfärd fredag från Kajakparadiset
Landstigning på Norra Kråkskäret
Solnedgång på Norra Kråkskäret
Avfärd från Mon på lördagen samtidigt med bröllopsfoto
Björn paddlar
Lasse paddlar
Abel och Anna paddlar
Jonas paddlar
Kajakparkering på Gillersholmen
Abel packar ur kajaken
Olika tältmodeller poppar upp som svampar
Jonas slappar
Även Peter försöker hitta vilställning
Klippor mot söder på Gillersholmen
Lite duggregn och föreningens tarp kom väl till pass
Solnedgång
Kvällsvy mot Styrsö
Frukostmöte
Lasse, Björn, Jonas, Håkan, Abel, Anna och Peter
Håkan paddlar
Björn paddlar
Anna paddlar
Lunch på Risös nordsida