Vi är några som vill bli bättre paddlare rent tekniskt och en av våra instruktörer Mats Olsson förslog att vi skulle åka till Nynäshamn för att träna teknik och räddning i lite grövre sjö.

 De som vet hur det ser ut utanför Nynäshamn vet också att det bara är ett par kilometers paddling så är man ute på öppet hav där vågorna med rätt vindar kan ta sats ända från Polen, så förutsättningarna för att få rejäl sjögång är bra.

Vi packade våra kajaker på släpet och for iväg och kom fram till Trehörningen ett par timmar senare. Där väntade Rickard och Sanna Janz från Stockholm som också skulle med ut och Pelle Hammarström från Nynäs kajak som har sin butik bokstavligen ett stenkast från sjösättningsplatsen kom också med på turen. Vi fick alltså med oss den bästa möjliga lokalkännedom som finns att få om vattnen omkring Nynäshamn.
Det var ju nu bara det att den här dagen så var det strålade sol, +22 grader och den östliga vinden låg på 2 m/s så våra ambitioner att träna i grövre sjö fick läggas på is 😉 och det blev en trevlig paddeltur med lokal guidning istället vilket var nog så trevligt.
Turen tog oss till Lövhagen och ett första ställe där man kan utöva rockhopping om man vill det, idag var det dock så lugnt så att paddlare med obefintlig erfarenhet av den sporten kunde kryssa mellan klipporna på ett säkert sätt utan hjälm. Vi gick sen vidare längs klippväggarna ner till Knappelskär där vi samlade oss en stund för att sen gå över farleden till Yttre gården där det dagens lugn till ära gick väldigt smidigt att landa på sandstranden på den östra sidan för lunch. Kan nämnas att det är bra att dra upp kajaken ett tiotal meter så att inte svallvågorna från Gotlandsfärjorna spolar ner dom i havet, om man inte vill simma hem förstås.
Efter en rejäl lunchpaus med mycket kajaksurr sjösatte vi igen och tog oss norrut mot den lilla skärgården öster om Inre gården där vi kryssade en stund och en del roade sig att prova olika paddlar samtidigt. Så småningom gick vi tillbaka in mot Nynäshamn och Trehörningen där det som avslut blev en kort kajaktest av en Tiderace Vortex och rollövningar innan allt packades ner för hemfärd.
Från VKF fanns Ben Strengell, Mats Olsson, Eva Dellemyr, Ulf Almén och Peter Östman med på denna mycket trevliga dagstur. Vi hoppas på lite bättre teknikväder på nästa tur till denna pärla.

Vid pennan – Ben