Vi var åtta deltagare på denna resa till Söderarm.

 

Peter Sjödin, Ulf Almèn, Eva Dellermyr, Per Fagerberg, Sixten Nordberg och Håkan Söderberg startade från kanothuset vid 7-tiden på fredagsmorgonen i två bilar plus en kanotvagn.

Vi anlände till Rävsnäs utanför Kapellskär vid 11-tiden. Där vid båtrampen hade redan 26 !! paddlare från Mestute Eskilstuna börjat lasta av. Staffan Öström mötte upp och hjälpte till med urlastningen. Staffan kom paddlande de 13 km !! från sitt sommarställe. Det skulle blir en lång första dag för Staffan.

Vi siktade på att ta lunch på Håkanskär (stiligt namn). Vädret var soligt med ett lugnt hav. Turen gick mellan Tyvön och Gisslingsö. På Gisslingsö, mitt för ön Stor-Lasse noterades att det finns gott om tältplatser på de fina hällarna. Lunchen intogs planenligt på Håkanskär. När vi satt där i solen kom de 26 paddlarna inglidande , en mäktig syn. Mestute skulle slå nattläger på Håkanskär. De borde byta namn till Flestute.

Vår plan var att slå nattläger nära den planerade farledsöverfarten vid Lerskärsgrund. Efter att fått avstå från Stockholmen och ”tredje ön väster om Örungen” på grund av andra campare blev det Örungens södra ände. Där finns nog plats för max 10 tält. När tälten var uppsatta kom Mats Olsson inpaddlade. Den stackaren var tvungen att tjänstgöra större delen av dagen.

Lördagen bjöd även den på sol och ett lugnt hav, temperaturen var 18-20 grader. Vi gjorde överfarten utan problem. Därefter siktade vi mot den höga masten på Manskär. Tack vare den höga masten är orienteringen i denna del enkel. Vi noterade tänkbara framtida tältplatser på Per-Svenskobbarna. Vi hittade mycket bra tältplatser på Inre Hamnskär. Där kan nog 10 tält få plats. Vi slog upp tälten, tog lunch och fortsatte sedan mot Söderarms fyrplats.

Själva Söderarms ö är ingen ö man behöver bryta ryggen för att se, men placeringen längst ut ger den en särställning. Vi rundade Grisslan och Jönsen (?) och styrde åter mot väster. Peter hittade på sin bror med fru på Hallstenskobben. Vilken underbar båt den brodern har! Av brodern fick vi tips om fina tältplatser på Klinkorna utanför Yttre Hamnskär. Efter okulär kontroll noterade vi att det stämde. Där finns plats för ca 8 tält. Enligt rykte skulle Mestute tälta på Lill-Rävnäs alldeles intill. På Idskär skall det även vara bra att tälta.

På söndag styrde vi i princip samma väg tillbaka mot överfarten vid Lerskärsgrund. Mats lämnade oss efter frukosten. Han ville inte missa vågorna ute vid fyren nu när det hade börja blåsa lite mera. Staffan lämnade oss efter överfarten, han hade ju nästa 1,5 mil att paddla till sommarstället.

Lunchen tog vi i solen på Stockholmen. Efter att ha rundat ön svängde vi hem mot Rävsnäs och bilarna. I farleden utanför Tjockholmen skapade båttrafiken en och annan svallvåg.

Sammandrag; Åtta deltagare, inga tillbud, sol, svag vind, runt 20 grader samt 62 km paddling för huvudgruppen.

Övrigt; det som inte finns rapporterat i denna skrift har inte inträffat.

Detta är värt att upprepas. Väl mött nästa år.

//Håkan Söderberg