Avsikten var att starta fredag kväll och övernatta ute på Norrskär för att dag två fortsätta runt Ridön. Vädrets makter ändrade planerna …

 

På fredagen var det alldeles vitt ute på Mälaren med vindar på 11-15 m/s. Att då ge sig iväg över Ridöfjärden med 9 grader i vattnet var inte aktuellt.

Vi beslöt istället att göra en dagstur runt Ridön med start kl 9 från kanothuset. Vi som gav oss iväg nästan på utsatt tid var Peter Sjödin, Ulf Almèn, Eva Dellermyr och Lars Söderström. 

Nu på lördagen var förutsättningarna helt annorlunda mot dagen innan. Solen sken från en klarblå himmel och endast svaga vindar från SV.

Vi följde Björnöns utsida och korsade sedan Ridöfjärden över till Norrskär där vi skrev in oss i loggboken och tog en fika med smörgås. Efter bara en kort paus satte vi oss på nytt i kajakerna eftersom vi hade långt kvar att paddla för dagen.

Nu paddlade vi förbi båtklubbarna på St Granskär, Kedjeön, Stora Krogen och Torpstaden inne på Ridön.

Här inne i Lillsjön var det nästan ingen vind alls och visst kunde det bero på att vi fick lä av alla öar, men då vi nådde Ridöns sydvästra udde visade det sig att vinden hade mojnat nästan helt. Vi vände nu norrut längs Ridön och ute i farleden passerade ett fartyg på väg mot Köping. Strax efter gjorde vi en kontrollerad passage av farleden över till fyren på ön Högholm där vi gick iland. Det hade knorrat i våra magar ett tag nu så nu var det dags för lunch.

Vi fortsatte färden på västra sidan av ön Flaten, höll ett bra avstånd till ön Gillen som har fågelskydd och vidare till Lilla Sandskär. Här går stora farleden in till Västerås, men inga fartyg eller båtar i sikte så vi passerade över till St Sandskär och följde dess västra sida. Snart passerade vi ön Ryberg med charmigt sommarhus och klippa full med måsar.

Efter att ha passerat Almö Lindö med alla sommarstugor var det bara en kort överfart till Björnön där vi fick lite medvind.

Snart var vi framme vid kanothuset och min gps visade på nästan precis 27 km. En riktigt bra sträcka i rimligt tempo, men nog får vi lite träningsvärk imorgon.

Tack för sällskapet och väl mött på nästa tur.

//Peter Sjödin