Det är lördag morgon och alla deltagare möts vid kanothuset. Det är strålande väder medstorslagen sol, redan på morgonen.

 

Alla är på gott humör och supertaggade för det som väntar. Vid kanothuset möts vi av flera andra grupper av paddlare som är på väg på sina egna turer, bland annat en styrelsepaddling! Havskajaksektionens styrelse ska ut på en gemensam tur till stora Sandskär.

Jag, Lena, Marie och Karin, packar klart våra kajaker, sjösätter och påbörjar vår paddling. Vi siktar på Stora Sandskär som vi bara säger hej till och paddlar vidare mot vårt lunchstopp, den lilla stranden på Högholmen. Det är strålande väder!

Väl vid Högholmen vankas det bad för alla deltagare, förutom för turledaren, som håller koll på läget och förblir torr. 🙂

Lunch inmundigades och mer bad står på agendan. Vi har ingen stress och båtarna susar förbi.

Efter Högholmen och påfyllning av solskydd paddlar vi vidare mot arkipelagen. Vi passerar bland annat Rundskär och Ekholmen och vi närmar oss eftermiddag. Solen gassar obarmhärtigt och vi beslutar oss att söka lägerplats.

Nere vid arkipelagen och nära Sundbyholm, märker vi att området är välbesökt av stora båtar och av bryggor med utombordare. 

Vi snirklar invid strandkanten och hittar till slut en plats där vi kunde lägga till.

Vi fick bli grannar med ett sällskap som skulle stanna där tillfälligt.

Vi börjar klura ut våra tältplatser, jag och Marie funderar över var vi ska sätta upp våra hängmattor.

Våra grannar ger sig av till slut och det bjuds till mer bad och småpyssel inför kvällsmaten.

Mot kvällningen hör och ser vi tvärs över Mälaren att det försiggår ett åskväder kring Köping/Kungsör trakten. Vi räknar sekunderna mellan blixtnedslag och muller, vi slipper hamna i ovädret och får endast bevittna ljusshowen.

Vi stannar uppe en stund till och får se det sista ljuset innan läggdags.

Söndag morgon, vi äter frukost och ger oss av vid 10. En lugn start på dagen med strålande sol. Vi siktar in oss på Sundbyholms hamn och den lilla kanalen som bjuder på en magnifik miljö, samt mygg.

Vi paddlar i ån fram till att myggen driver oss till ett hetsigt viftande. Nu drar vi härifrån! Kan rekommendera att inte besöka stället när det är en myggboom.

Ute ur kanalen bestämmer vi oss för att gå iland vid hamnen och äta glass. Vi hittar ett hundbad som blir perfekt för landstigning.

Efter en välbehövlig vila med glass och kaffe drar vi och paddlar vidare in mot arkipelagen och siktar på Norrskär för lunch.

Karin med en redig glass i handen.

Under paddlingen blir Marie överhettad och får lära sig att dippa med kajaken medan hon håller i fören på kamratens kajak. Gud vad skönt! utropar Marie, och gör flertalet doppar under paddlingen. Söndagen är minsann en het dag.

Väl framme vid norrskär söker vi skugga under träden och äter lunch.

Efter Norrskär siktar vi på Kanothuset där det är fullt med paddlare. En fin helg lockar till aktivitet, själv får vi vårda våra brännskador 🙂

Vid pennan
Jonas Kurkinen