Den långa bilresan till vilda Wermland började redan på onsdagen 12 maj.
Framme hos Abel i Breviken blev vi bjudna på härlig buffé utomhus. Det var blött i gräset efter häftigt regn under dagen men nu under kvällen var det toppenväder. Pga några sena återbud blev vi bara 4 deltagare och det gjorde att vi fick möjlighet att sova coronasäkert inomhus i gäststugan denna första natt.

På torsdag morgon var det frukost och transport av kajaker och utrustning den korta sträckan ned till platsen för avfärd i Stora Le. 

Paddlingen gick först söderut förbi Abels två skogsbeklädda öar. Vid Flötefjorden tog vi av västerut för att snart svänga norrut på sjön Foxen. Nu efter 7 km var det dags för lunch.

Denna första dag hade vi strålande väder och nästan helt vindstilla. Vi följde den östra sidan norrut. De enda båtar vi såg var ute för att fiska – förmodligen gädda.

Vid V Fågelvik passerade vi under en hög vägbro. Alldeles därefter låg en stor fiskodling med sina runda inhägnader. Även här var en hel del båtar ute med kastspö i förhoppning att kanske fånga någon rymling från fiskodlingen.

Ytterligare ett par km norrut kom vi till dagens fina lägerplats på Upprannsön. Första dagen blev det 17 km paddlat.

Platsen var fin, men bara någon km tvärs över till fastlandet där det låg hus och gårdar. En vanlig kväll hade det ju inte gjort något, men en helgdag med strålande sol och värme lockar ut många till att fira lite extra. På eftermiddagen kom en liten snurrebåt med två killar och en enorm ljudanläggning som underhöll hela området under en halvtimme. Sen på natten vid 3-tiden körde ett gäng A-traktorer laddade med högtalare på vägen någon km bort. Trots bra öronproppar hördes de väldigt bra 🙂

På lördagen vaknade vi med sol och efter frukost kom vi iväg vid 9-tiden.

Nu vände vi söderut, men följde då den västra sidan. Alldeles efter den höga bron passerade vi V Fågelviks kyrka.

Nu hade vi lite sned medvind och paddlingen gick enkelt, men ibland med lite större vågor. Här var det inte alls så mycket hus utan mest skog. Planen var att ta lunch vid Båtsnäs.

Efter lunch tog vi en promenad en 700-800 meter för att komma till den kända bilkyrkogården med säkert ett tusental bilvrak från 40-tal till mer ”moderna” bilar som Volvo Amazon, Saab 92 mm. Det blev några bilder på bilar som allt hopp är ute för.

Paddlingen fortsatte sedan ytterligare några km söderut. Vi såg en fiskljuse vid sitt bo på en liten holme och var efter ett par km framme vid Hästön för att slå läger efter totalt 12 km. Här fanns ett stort vindskydd som Håkan och Maria flyttade in i medan Abel och undertecknad satte upp våra tält. Väderprognosen var väldigt tydlig att nu skulle det bli regn och åska så vi passade på att sätta upp föreningens stora tarp som förlängning till vindskyddet. Nu blev det matlagning där Håkan och Maria kämpade med sitt bensinkök som krånglade (förmodligen pga gammal bensin). 

Enligt prognos blev det regnigt och det var toppen att kunna sitta under tarpen. På morgonen blev det till att packa blöta tält och klä sig för regn och blåst. Kajakerna var parkerade på en brant sluttning (Abel hade förankrat kajaken i ett träd under natten)

Pga den blöta väderprognosen beslöt vi att korta turen och ta oss upp tillbaka till Abels strand. Längs Stora Le fanns en gammal stenåldersristning på en bergvägg vid vattnet (om inte Abel lurade oss 🙂

Denna sista dag blev det nästan 15 km. För att summera turen så hade vi två strålande dagar och en med lite sämre väder. Det här sjösystemet är perfekt för paddling och så här tidigt fick vi ha det för oss själva. Längre fram på sommaren är det massor med paddlare.

Stort tack till våra ledare Abel och Håkan

Vid tangentbordet
Peter