Prognosen såg lovande ut både vad gäller vind och sol så humöret var på topp efter några veckors kyla och regn!
Sju kajaker lastades på släpet och sedan bar det av mot Aspa bruk strax norr om Olshammar där vi planerade att lägga i kajakerna. Alla hittade fram och kajakerna lastades av och packades i förvånansvärd fart. Efter en kort briefing sjösattes kajakerna med 30 min tillgodo enligt körschemat!
Vinden var nord-nordvästlig vilket gynnade vår plan att gå söderut och runda skärgården för att få utsikt över Vätterns öppna vatten vid vårt lunchstopp. En kort bit efter start blev det dags för några att ta av jackor och tröjor för nu var det t-shirtväder.
Vi har kommit till södra delen av skärgården och Vättern sträcker ut sig till en känsla av öppet hav
Första etappen bjöd på lugn paddling med en grupp som höll ihop och paddlade i jämnt tempo. Några njöt av det genomskinliga vattnet och den fantastiska utsikten medan några skapade en smått euforisk känsla av att paddla in i så många vikar och över så mycket grund som möjligt! Samtalen flöt på, skratt hördes här och där och kameror åkte upp och ned för att föreviga de vackra vyerna.
Lennart har koll på vår position.
Lunchtid närmade sig och vi hittade ett perfekt lunchställe på södra delen av Stora Aspön, med släta klippor att dra upp kajakerna på. Här kunde vi fylla på energidepåerna med utsikt över en glittrande öppen sjö (ja, man säger ju öppet hav annars). Vi kikade lite på kartorna för att lokalisera vår position och var vi skulle paddla vidare. Någon uttryckte ”men den ön finns ju inte på min karta”! Detta blev ett stående skämt under turen med upphov till många härliga skratt! Efter lite kaffe och sötsaker styrdes kosan i sakta mak mot Stora Krokholmen där vi planerade att övernatta. Paddlingen dit fortsatte att bjuda på lyckokänslor och fantastisk natur.
Kajakerna har dragits upp för lunchstopp.
Perfekt lunchklippa. Andreas, Fia, Marit, Staffan och Florence.
Härlig paddling på grunda vatten. Vi skymtar Andreas, Lennart, Karin och Marit.
Staffan poserar framför konstnärligt placerat klippblock.
Norra Vätterns skärgård är till största delen ett naturreservat och man får inte tälta på alla öar. Stora Krokholmen är en av de öar man får tälta på (max 2 nätter) och som har faciliteter som TC, sopmaja och eldstad. Vi var inte ensamma om att vilja övernatta på denna ö. När vi gled in mot ön möttes vi av ett sällskap som satt på klipporna, de rapporterade att de kommit dit i segelbåt och att det även låg en stor husbåt på andra sidan ön. Vi beslöt att ändå gå upp på ön och kunde lägga beslag på solsidan(!) av ön. Senare kom även ett gäng ungdomar med båt men de höll sig på andra sidan ön.
Tältplatser valdes ut och när alla nöjda fått upp sina tält var det fika- och planeringsdags igen. En deltagare blev kvar på ön med en god bok medan resten av oss gav sig ut på en extra paddeltur bland småöarna norr om Stora Krokholmen. Här blev det lite mer sjö och motvind mellan öarna men alla var paddelsugna och det blev en lite längre tur än vi planerat. Två Fiskgjusar cirklade omkring och vi hade turen att paddla förbi deras näste på vägen tillbaka. Någon besatt kunskapen att fiskgjuse heter Osprey på engelska, några av oss fick lära sig något nytt!
Andreas planerar eftermiddagsrutten.
En av Fiskgjusarna som seglar ovanför sitt bo som skymtar längst upp i en tall i mitten av bilden.
Vy från Stora Krokholmen.
Kvällen bjöd sedan på middag i solen. Någon öppnade en konservburk med yxa, någon lagade chokladfondant på Trangia och någon fick smaka efterrätt som var det bästa han ätit utomhus!! När solen gick ned tändes en brasa och kvällen avslutades med både glättiga och djupa samtal runt elden. Här kommer det receptet på den efterfrågade efterrätten, limekrämen hade dock modifierats med två äggulor och 1 tsk vaniljsocker. https://www.ica.se/recept/key-lime-pie-i-glas-727754/.
Klippan på solsidan.
Middag i solnedgången. Staffan, Karin, Florence och Fia.
Kvällen fortsatte runt brasan. Staffan, Florence, Marit, Fia, Andreas och Lennart. Karin bakom kameran.
Efter en god natts sömn intogs frukost och kaffe på en soldränkt klippa och kajakerna packades sedan för avfärd norrut i skärgården med sikte mot Hammarsundsbron. Även denna dag bjöd på fantastiskt paddelväder och vi strök förbi kobbar och skär på södra och västra sidan om Grönön. Med utsikt mot Hammarsundsbron rundade vi sedan Trulsan och landsteg för lunch på några små skär som badade i solsken. Badade gjorde även några modiga paddlare!
Andreas leder gruppen i lugna paddelvatten!
Paddling mellan kobbar och skär. Marit njuter av utsikten.
De små skären vi landsteg på för lunch.
Florence med Hammarsundsbron i bakgrunden.
Karin fångar Lennart på bild när han paddlar in i vassen.
Efter lunchen var det dags att styra kosan tillbaka till Aspa bruk. Vi gick norr om Svilen och sedan kryssade vi mellan småöar med sikte att komma in på Lilla Aspöns västra sida. När Olshammars pappersbruk så småningom tornade upp sig och indikerade att målet var nära infann sig den där sköna tröttheten som man bara får av att vara ute i friska luften. Trots det packades kajakerna på släpet med fantastisk fart medan en och annan deltagare mumsade på överblivet fika och diverse snacks. Alla var vi överens om att vi haft en fantastisk tur som vi gärna gör om nästa år!
Med på turen var Andreas Eriksson, AnnaSofia Dellbrant, Marit Blomquist, Staffan Kling, Lennart Klaar, Karin Frykberg och Florence Tullberg.
Vid pennan
AnnaSofia Dellbrant