Skribentens första dag på semester, men känslan att jag skulle behöva någon dag till på jobbet. Så detta kom att bli en rivstart på semester.

 

Vi är 5 anmälda, varav en i sällskapet med lite extra nervösa känsor, med ny kajak och första övernattningstur.

En extra plus poäng till paret Grimler som fixade all mat utan att behöva använda frystorkad mat. Det är en konst att ha mat för en vecka, utan kylskåp/frys.

Det här kommer bli en längre tur, ca 12 mil, som kan bli väldigt krävande eller kanon, beroende på väder. Då flera av våra tänkta vägar går i ytterskärgård, passager med enbart fri horisont. Vid dåligt väder finns det oftast alternativ väg längre och skyddat inåt skärgården men det medför längre etapper.

För att klara tänkta distans av 12 mil behöver vi klara 2,1 mil per dag vilket kan bli en utmaning.

Många skulle säkert säga, det är idioti att plöja 2,1 mil per dag i dom finaste skärgårdarna som är Misterhult, Tjust, Gryt och S:t Anna. Svår balans då det oftast räcker med att runda en ö och få känsla OJ så vackert.

Det är ordnat så att vi kommer paddla enkel väg, en ”låne-bil” finns till vår hjälp i Mon. Skönt, det är inte så kul att behöva vända efter halva tiden.


Söndag, dag 1
Vår start blir kl 8.00 från Västerås och vi klarar oss på två bilar. Ett par timmar i bil med flera intressanta funderingar främst runt paddling.

Vår sjösättning gjordes utefter väg mot Kråkelund starten bjuder direkt på val till vänster eller höger? Vänster innebär skyddat, höger direkt mot ytterskärgård. Taktiskt blev vår start vänster, det är alltid lite extra känsla att starta en långtur men en kajak som väger betydligt mer än vanligt, hur känns den…

Många av oss blev dock direkt överraskade – är det här vi ska paddla, det är ju bara vass? Men vår ledare som gjort detta tidigare, tar sats och plöjer sig fram genom 10-15 meter vass och visst det är fritt vatten på andra sidan.

Dagens start blir en kort paddling, merparten av dagen har varit i bil. Tror flera kan hålla med om att det är en markant utmaning att navigera i skärgården gentemot Mälaren, varför? Det är så många fler öar och skär, det kan både ställa till det men också underlätta. Vi stannar för kvällen på Ekö. En gräsplätt som möjliggör flera tält utan trängsel. Kvällsmat görs på klippa mot kvällssol.

Total distans: 9km.

Måndag, dag 2
Väderprognoser säger svag vind och sol. Vi gör därför beslut om att gå ytterskärgård.

Det avslöjas att vi har en i sällskapet som har födelsedag, men även att paret senare under veckan även har bröllopsdag. Detta passar perfekt inför dagens tur, där vår destination är Idö för här finns en sjökrog med gott renommé, ikväll blir det inte mat på klippa och stormkök. Men för att ta oss dit har vi ca 24 km paddling framför oss. Detta fördelas på två etapper. Före lunch och efter.

Ute vid Idö, fort upp med tält. Hela sällskapet vet om att här finns det både dusch och glass.

Skribenten gjorde även ett besök till den nerlagda lotsutkiken, en storslagen vy uppifrån taket. Själva stationen inrymmer bostäder, kök, mm. Men för vakthavande lots är det ett litet trångt utrymme i toppen på tornet. Med sjökort över Sveriges kust, VHF, Radar, en TV, skrivbord och liten brits. För er som gästar Idö rekommenderas besöket i tornet.

Vår kväll blir på uteserveringen, oj vad gott det smakar. Till efterrätten har krogen lyckats få vetskap om att det både firas födelsedag och bröllopsdag, när efterrätten bärs ut sitter ett ”tomtebloss” i.

Total distans: 24 km.

Tisdag, dag 3
Väderprognoser säger svag vind och sol. MEN kommande prognoser ser ut att kunna bjuda på motvindspaddling och ev regn. Vi tar därför beslut om att göra en så lång distans som möjligt idag och i den svaga vinden kan vi gå rak kurs och få mycket öppen horisont. När vi blir sugna på ett lunchstopp inser vi att nästan alla öar i närheten har fågelskydd, men det finns ön Jutskär med flera gamla fina stugor. Vi ser en man på en brygga och Peter åker för att fråga om lämpliga platser att stanna, men allt är fågelskydd. När vi vänder utåt teaterviskar Anna om vi inte fick stanna på sandstranden vid huset. Mannen på bryggan hörde frågan och ropade till oss att det gick bra att komma in till deras sandstrand. Det blev också ett trevligt samtal om tidigare fiskrgubbar på ön. 

Mätta fortsätter vi paddlingen ytterligare en 15 km till den härliga ön St Måsholmen – alldeles vid Flatvarp. Regnvädret drar in precis när middagen är avklarad, ALLA verkar väldigt glada åt detta. För snart strömmar ZzZzZzz ut ur varje tält.

Total distans: 34 km.

Onsdag, dag 4
Hela förmiddagen är det fortsatt svaga vindar. Vid Källskär finns en hel ö med tusentals skarvar. På varje träd kan det sitta ett 50-tal och massor med bon. På avstånd låter skarvkolonin som en motorsåg. Det var väldigt intressant att två havsörnar också verkade ha bosatt sig här. De hade ju fri tillgång till mat!

Efter en hel del motvindspaddling (ibland i hällregn) anländer vi till Ekholmen, ca 2,5 km nordost om Fyrudden.

Pga att väderprognosen spår kraftig blåst och att en i sällskapet behöver vara på jobb på fredag, väljer deltagaren att redan onsdag kväll paddla till Fyrudden för att bli hämtad under torsdagskvällen.

Total distans: 26 km.

Torsdag, dag 5
Pga våra långa distanser de senaste dagarna ligger vi bra till vad gäller avstånd. Vi unnar oss därför en välförtjänt vilodag.

Gårdagens prognos för dagen talade om mycket vind, detta inföll inte. Det var vind men inte i den omfattning som prognos hade sagt. Så när vind började lugna sig mot eftermiddag eller om det var glassuget som blev för stort kunde inte skribent hålla sig längre. En paddling till Fyrudden gjordes.

Vår deltagare som paddlade över redan igår hittas med sitt tält uppställt mellan soptunnorna och toaletterna. Vi gör en gemensam glasspaus. För att trösta övriga deltagare som missade glass, köps färska wienerbröd och tas med. Mycket uppskattat hos dom andra.

Fredag, dag 6
Prognos för helgen är ganska dyster, med motvind. Vi gör gemensamt beslut om att korta av vår paddling med en dag och siktar på hemfärd lördag.

Paddlingen är ganska kort ca 16 km utförs i lugnt väder. Vi anländer till Missjö redan till lunch. Efter lite lunch och vila blir suget att paddla och utforska öarna för stor. Två deltagare sjösätter därför kajakerna OCH vilka fantastiska öar, laguner, släta klippor, bord och toa. Man får lite känsla av stendörren.

Tyvärr verkar inte röd skogsmyra uppskatta att dela stället med oss. Så vid middagsbordet (vi har både bord och toa här) så är det ingen som vill ha fötterna i backen.
Här bjuds det till efterrätt, lite speciellt att se efterrätten tillagas ståendes på bänken.

Total distans: 16 km

Lördag, dag 7
Anländer till målet Mons camping.

”Lånebilen” står redo, och färd tillbaka till utgångspunkt och dom andra bilarna påbörjas. Tyvärr är det veckans varmaste dag med 30 C och bilens AC funkar inte… bortsett från detta flyter det på bra. Kajaker lastas och vi beger oss tillbaka till Västerås.

Vid tangentbordet
Pontus

————— Bilder från Peter, Anna och Pontus ————————

Dag 1, Start med paddling genom långt vassområde

Dag 1, Peter väntar på andra sidan vassen

Dag 1, Anna paddlar

Dag 1, Paddling i Misterhults skärgård

Dag 1, Lasse paddlar med öppen horisont

Dag 1, Kajakparkering på Ekö

Dag 1, Middagsplats på Ekö

Dag 2, Marianne paddlar

Dag 2, Brändö

Dag 2, Lunch på Rangleholmen

Dag 2, Kajakparkering på Rangleholmen

Dag 2, Lunchvila på Rangleholmen

Dag 2, Blommande gräslök på Rangleholmen

Dag 2, Idö skärgårdskrog

Dag 2, Lotsutkik på Idö

Dag 2, Lotsmuseum på Idö

Dag 3, Anna paddlar norrut

Dag 3, Annas favoritgodis

Dag 3, Blommande klippor

Dag 3, Gruppbild (Pontus, Anna, Marianne, Lasse (Peter tar bilden)

Dag 3, Lunchpaus på Jutskär

Dag 3, Jutskär

Dag 3, Ledarna Peter och Pontus

Dag 3, Liten ö med stort stenblock

Dag 3, Anna o Pontus

Dag 3, Landstigning på St Måsholmen

Dag 3, Lasse lagar mat på St Måsholmen

Dag 4, Anna och Marianne

Dag 4, Lasse paddlar

Dag 4, Marianne o Lasse paddlar norrut

Dag 4, Pontus i sin vackra kajak

Dag 4, Havsörnen bevakar skarvkolonin vid Källskär

Dag 4, Källskär

Dag 4. Sjöjungfru vid Olsösundet 

Dag 5, Stortvagning på Ekholmen

Dag 5, Peter ska göra kaffe på Ekholmen

Dag 5, Peter i sin bekväma stol

Dag 5, Ekholmen

Dag 6, Kajakparkering på Missjö

Dag 6, Pontus vid sitt lilla tält på Missjö