Underbart solsken på vägen söderut, men vi anländer till Klintemåla i småregn.

 

Packar kajaker och äter lunch. Därefter ca 1 timmes paddling till en holme öster om Brändö för övernattning.

Nästa morgon paddlar vi norrut mot Västervik. Ungefär halvvägs blir det lunch på en lite svårtillgänglig landningsplats med väldigt slippriga stränder.

Därefter ställer vi in siktet på Idö skärgårdskrog – turens huvudattraktion. Där avnjöt vi en god middag på terassen med vidunderlig utsikt. Tips! Kolla portionsstorleken om du är hungrig – det varierade stort mellan rätterna.

Här tältade vi på den lilla ön med broanslutning vid hamnen på Idö. Vi hade promenadslingan runt ön tvärs igenom vårt tältläger och en strid ström med joggare, barnfamiljer på upptäcksfärd, hundar som rastades och alla andra som behövde sträcka på benen efter båtfärd passerade. Vi var i händelsernas centrum och solen lyste på oss alla.

Det blir natt och morgonen därpå kommer vi iväg i grevens tid. Ösregnet startar när vi stängt sista packluckan. Nu snirklar vi oss mer inomskärs och passerar fiskelägen, fina hus och trolska passager.

Vi sätter upp vårt nattlägret på Klompen, bästa stället på den här turen. Flata klippor för tält, utsikt, morgon- och kvällssol samt inte minst bra badställe. 

Här lite bilder på middagar – gissa vem som äter vad 🙂

Vi har två övernattningar kvar och färdledare Peter föreslår att vi paddlar förbi Örö och sedan har Istergås som bascamp tills hemfärd. Vi tycker det låter bra att slippa packa upp och ner och samtycker. Här hade vi kvällssol på ena sidan och morgonsol på andra sidan, så istället för att packa upp och ner bar vi våra grejer hit och dit.

Tips för er som gillar orm, Istergås bjuder på 100% ormgaranti.

Vår sista dag före hemfärd bjöd på strålande sol och svag vind och vi kunde glida omkring i yttersta havsbandet mellan kobbar och skär ner till Boskär som vi rundade. Bedårande vackert. Vi åt lunch på Ekö, nära Istergås. Där finns en bra tältplats till en annan gång. På Boskär finns en runmärkt labyrint som kan vara spännande att besöka om man är lagd åt det hållet. Vi sparade det till en annan tur.

Sista morgonen paddlar vi tillbaka till Klintemåla, utmed Vinö, ännu ett vackert ställe, i lite motvind.

Dagens höjdpunkt var ett besök på Vituddens Kanotvarv som bygger VKV kajaker. Det kändes som att kliva tillbaka till 50-60-talet, med den lilla hantverksmässiga tillverkningen. Vi fick en personlig guidning av Kåre, som bland annat lärde oss att kajaker ska ha ett köttigt akterparti och att skäddakajak är att åka banan i gynstolsställning. Det vi tar med oss är att genom att flytta sitsen så balanserar man upp hur kajaken rör sig i vattnet. 

Vi vill rikta ett stort tack till Peter Sjödin som var vår erfarne guide på turen och som frikostigt delade med sig av sin erfarenhet.

Vi som var med på turen var Peter, Ulf, Adam, Per och Eva.

 

Vid tangentbordet

Eva&Per

PS. Glömde all god mat och alla goda samtal. DS