Redan kl 6 på torsdag morgon började färden till Grebbestad med 8 personer i tre bilar och med kajakerna på taken

   

  Vi möttes upp vid Rocklunda och påbörjade vår 40-milaresa mot Grebbestad.

  De sista 5 milen före Grebbestad blev lite spännande då vi hamnade bakom en bil som i varje kurva och backkrön kom över en halvmeter på andra körbanan trots heldragna streck och möteande bilar. Undertecknad ringde polisen och vi ombads ligga kvar bakom medan en polisbil skulle placera sig vid vägkanten längre fram för att stoppa bilisten. Vi fick senare reda på att det var en kvinna född 1939 som vid minst två tillfällen tidigare rapporterats ha kört vingligt. När polisen väl kontrollerat kvinnan var det inte alkohol eller droger inblandade och de kunde inte göra något mer. Bra att polisen kollade upp kvinnan, men dåligt att hon tillåts fortsätta sitt beteende. Jag skulle inte vilja möta henne i trafiken.

  Vid södra infarten i Grebbestad lastade vi av kajakerna och all utrustning medan Peter och Swempa åkte till Grebbestads Kajakcenter för att hämta ut den gröna Lettmann Biskaya som Peter beställt redan i höstas. Övriga packade sina kajaker och fick i sig medhavd lunch.  Väl tillbaks på stranden med nya kajaken överraskade Håkan med en skål och dop (namnet är dock fortfarande okänt).  Det kan nämnas att alkoholen i skålen var helt obefintlig.

  Det är märkligt hur mycket packning en kanotist har med sig för en 4-dagarstur. Konstigt att allt går ned i kajakerna 🙂

  Grundplanen var att paddla norrut och passera ökända Tjurepannan, men eftersom vinden var nordväst  5-6 m/s valde vi att gå söderut och fick därmed härlig medvindspaddling.

  Vid 14-tiden bar det iväg i solskenet mot syd förbi Tanumstrand och längs Musön och vidare till Lökholmen, där Tina och Swempa tältat tidigare. Vi blev alla besvikna för där fanns redan två tvåmanskajaker.  Vi frågade emellertid om de skulle stanna för natten, men de skulle bara dricka kaffe och sen åka vidare så vi var välkomna. Lycka, för det är en riktig höjdarplats med härliga gräsytor för tälten!

  Swempa fann en flagga och Malin tog sig en lur i sitt lilla tält.

  Snart var det dags att sätta fyr på engångsgrillarna för nog var vi hungriga efter en hel lång dag. Paddelsträckan var väl bara omkring 11 km, men vi hade ju en sen start.

  För de flesta av oss blev det en tidig kväll och åtminstone jag själv sov alldeles utmärkt!  Visst satte fåglarna igång tidigt och speciellt då göken som var väldigt ihärdig med sitt kokoo – charmigt i början, men snabbt lite irriterande.

  Fredagen var lika varm och solig och vinden fortfarande från NV så efter frukost fortsatte vi förbi Fjällbacka och lite senare genom charmiga Hamburgsund. Håkan ville naturligtvis stanna och äta en hamburgare på platsen där denna maträtt har sin hemvist, men någon Mc Donalds, Burger King eller Max fanns inte i sikte.
  Mitt i sundet finns en linfärja och det gäller att inte chansa på att passera då färjan börjat röra på sig för linan sträcks och kan lätt välta en kajak. 

  På ett litet skär finns vägvisare, som hjälpte oss att inte köra vilse – vi kunde ju ha hamnat i Jorvik !

  Snart kom vi fram till Dannemark, som är slutmålet för dagen efter avverkade blygsamma 15 km. Här finns underbara sandstränder och bra tältytor. Visserligen fanns här två småbarnsfamiljer i mindre båtar men de åkte snart hem för att laga middag och vi hade stranden för oss själva. Idag blev det hela 15 km paddling 🙂

  Här på Dannemark gäller det att vara i god tid, för under kvällen kom två större grupper med kajaker, en dansk grupp och en norsk. Den danska gruppen hittade en plats alldeles i närheten medan den norska åkte till andra sidan den stora sandreveln (på vilken man inte får tälta).
  Alla tog chansen att bada både en och två gånger i det varma och grunda vattnet – säkert 18 grader. Ute i viken lång ett antal segelbåtar förankrade eller vid bojar.

  Häromkring finns många spår av stentäkter och de många kajerna vittnar om stor verksamhet, som avtog efter 1930-talet.

  På utsidan av ön finns vackra stenhällar samt en installation av skor och stövlar ordnade i en lång rad. De är väl förmodligen upphittade längs stränderna! Sen en hel del skräp som ändå blir spännande bilder.

  På lördagsmorgonen vaknar vi till ett svagt smattrande på tältduken – bara lite duggregn, men det låter alltid mer inne i tältet. Idag ska vi hela vägen upp förbi Grebbestad och eftersom prognosen är svaga vindar på förmiddagen sitter vi i kajakerna redan kl 9, men nu med paddeljackor och huvor uppe för regnskurarna som kommer då och då.

  Nu paddlar vi längs utsidan av Hamburgön och spanar efter kända och okända tältplatser för framtida bruk. Här är en riktigt utpräglad och karg skärgård i finaste Bohuslän.

  Vid lunchen på södra delen av Musön har det klarnat upp och solen börjar gassa på oss igen – av med paddeljackorna. Här finns en riktigt kul ö, som nästan känns som konstruerad i en tecknad serie. Jag får vibbar av SkrotNisse och hans vänner 🙂

  Vi fortsätter paddla längs Otterön, som riktigt lockar oss att slå upp tälten. Tyvärr är hela ön ett naturreservat där camping inte är tillåten. Egentligen tycker åtminstone jag att det är orättvist att båtar får ligga förankrade över natten vid klipporna och sandstränderna, medan vi i kajak inte får slå upp våra tält en endaste natt. 

  Nåja, vi fortsätter förbi Grebbestad med sikte på den lilla fina viken på ön Käften. Vi har tur, för inga andra är där just nu. Upp med tälten och full fart med matlagningen. I den varma solen sitter vi gärna och trycker vid bergväggen som har ackumulerat solens värme under dagen. Totalt 25 km idag.

  Många gick in i sina tält tidigt, men Annette smög upp på berget vid solendgången.

  På söndagsmorgonen har vi bara 4 km tillbaks till bilarna, men vi gör vårt bästa för att förlänga turen genom att köra små omvägar runt de vackra öarna i det fina vädret.

  När vi rundat halvön Svinnäs och passerat kajakcentret paddlar vi ner i småbåtshamnen. Där har bryggorna namn efter några kända bröder från Grebbestad (som faktiskt är hustruns morbröder).

  Nu återstår bara att lasta allt på bilarna och kvar är den långa resan hem till Västerås.

  Allt har varit toppen – vädret, tältplatserna, naturen och framför allt sällskapet !

  Hit måste vi återvända!

   

  Deltagare: Peter Sjödin (ledare), Malin Linderborg (hjälpledare), Annette Gustafsson, Christer Arrenius, Sven-Erik Lingdén, Anna Lindstedt, Håkan Söderberg, Tina Klang

  Vid tangentbordet
  Peter Sjödin