Vi var tre semesterlediga paddlare, Sven-Erik, Tina och Eva, som var sugna på att utforska kultur och natur längs norra Mälarens vattenvägar.

Turen startade i Varpsund norr om Bålsta i strålande solsken och lätt vind. På det näs som skjuter ut mellan Stora Ullfjärden och Ryssviken parkerade vi en av bilarna efter att vi kört över den andra till Sigtuna. På näset står en nästan tre meter hög runsten med inskrift från 1000-talet med inskriften ”Andvätt och Kår och kiti och Bläse och Djärv reste denna sten efter Gunnlev, sin fader. Han blev dräpt österut med Ingvar. Gud hjälpe deras ande. Jag Alrik ristade runorna. _ Han kunde väl styra knarren”. Genom sitt läge har den varit väl synlig för resande vare sig man kommit land- eller sjövägen.

Vi startade paddlingen söderut i Stora Ullfjärden och tog oss under den lilla gångbron in i Lilla Ullfjärden där vi stannade och lunchade på sandstranden vid näset på behörigt avstånd från den hemliga militära anläggningen.

Turen gick sen tillbaka över Stora Ullfjärden under vägbron och in i Ryssviken. Där paddlade vi längs Sandviksåsen på skohalvöns sydvästra kant och gjorde en avstickare in i sundet vid vägbanken över till Biskops Arnö. Biskops Arnö var på 1200-talet en borg för ärkebiskopen. I samband med reformationen övertogs borgen av Gustav Vasa och senare av adeln och på 1600-talet byggdes borgen om till ett palats. På 1700-talet förstördes palatset och den nuvarande herrgården byggdes intill dess gamla plats. Fortfarande finns vissa delar av den gamla borgen kvar (Biskopsköket och Gotiska salen från 1300-talet). Vi övernattade på Norsholmen som är Upsala Motorbåtsällskaps klubbholme där vi fick en fin kväll med solnedgång vid grillen.

Vår kultur-tur fortsatte sen österut längs Skohalvöns strand till Carl Gustaf Wrangel slott Skokloster där vi deltog på en guidad visning av slottet. Skoklosters slott är ett av världens främsta barockmuseer och det största privatpalats som någonsin har byggts i Sverige. Bland Europas slott är det enastående. Slottet står än idag kvar i stort sett orört som det byggdes för över 350 år sedan. I de omfattande samlingarna finns bland mycket annat; möbler, konsthantverk, textilier, vapen och böcker från 1600-talet.

I stark motvind kämpade vi oss sen runt Skohalvön, under bron vid Erikssund och fann en udde nära Håtunaholm att tälta på för natten.

Den sista dagen paddlade vi ut på Sigtunafjärden och sen nordost upp i Garnsviken där vi fick en skymt av Venngarns slott. Paddelturen avslutades vid vikingatältet på strandpromenaden i Sveriges första stad Sigtuna.

Kul var det, tur hade vi, kultur fick vi!

Eva