30 kajaker, 14 får, 6 stugor, 4 maträtter, 2 havsörnar, 1 gråsäl och 1 höna är den korta sammanfattningen. För en mer detaljerad beskrivning av vår höstpaddeltur är det bara att fortsätta läsa.

 

Hela 30 personer deltog i årets ”vandrarhemstur” gemensamt arrangerad av Västerås Kanotförening och Västerås Havspaddlare. Tidig samling och avresa på lördagsmorgonen från kanothuset mot Öbolandet alldeles söder om idylliska Trosa.

Vid Trosa camping lastade vi av och packade våra kajaker samt åt mackor med kaffe. Vid anmälan hade alla deltagare angivit om de ville paddla den långa eller korta sträckan. De gemensamma turledarna Peter och Stefan informerade om de olika paddelsträckorna.

Därefter samling ute på vattnet för en gruppbild där alla kajakerna skulle vara med. Den långa gruppen hade som mål att paddla över mer öppna fjärdar till ön Fifång för lunch medan den korta gruppen skulle gå mer skyddat direkt mot Kråmö för lunch vid framkosten.

Den korta gruppen paddlade söder ut och passerade i det smala sundet på västra sidan om Hänö. Därefter förbi fyren in mellan Bokö och Bokö-Oxnö. I den djupa viken på sydöstra sidan av Bokö-Oxnö noterade vi bra landstigningsplatser även med möjlighet att tälta. Vi fortsatte längs Brännskär och därefter kom redan  Kråmö. Eftersom vi ville paddla lite längre paddlade vi runt hela ön och då vi gick ut i det smala gattet öster om Kråmö fick vi dagens enda rejäla vågor. Snart var vi framme vid den stora gräsängen där vi drog upp våra kajaker. Det blev 8 km paddling för den korta gruppen.

Efter urlastning av kajakerna drog vi oss uppåt stugorna. Vår arrendator Niklas kom farande i sin snabba båt för att ge oss nycklar till stugorna och tillsammans med Peter gå igenom detaljer kring stugorna. Håkan började hugga ved för att tända eld i bastuns kamin. 

Här på området strövade det runt 14 får som åtföljdes av en ensam höna – och de verkade komma bra överens.

 

Den långa gruppen hade ganska snart efter starten insett att överfarten mot Fifång var vansklig i den nordostliga och ganska starka vinden och tog därför en kortare väg. Lunch intogs på sydsidan av Hållvastö. Därefter blev det i stort sett samma paddling som korta gruppen, dvs rundning av Kråmö innan landstigning på grässlänten.

När alla hade hittat sina stugor blev det folkvandring ner till den vedeldade bastun. Bad i havet var uppfriskande med sina 8 grader. 

Vi hade gemensam middag med långbord i Timmerstugan där vedkaminen brann och belysningen bestod av fotogenlyktor och stearinljus. Tre matlag hade planerat och förberett rätterna redan hemma. Förrätten bestod av rågbröd med tonfiskblandning bestående av craime fresh, salt, peppar, chili, dill, kapris, hackad saltgurka och toppad med citronskiva och dillkvist. Som huvudrätt Boeuf Bourguignon med ris och hembakat härligt bröd. Efterrätten var citronkräm med nötcrisp och granatäpplen. Som en fjärde rätt många goda ostar. Jag blir hungrig igen bara jag tänker på den underbara middagen – stort tack till alla som hade planerat och lagat! Sen får vi ju inte glömma den heroiska gruppen som skötte all disk!

Söndag morgon började med ett rejält regnväder och vi fick småskynda upp till Timmerstugan för gemensam frukost kl 8 som ett annat matlag förberett. Det blev gröt, smörgås, kokta ägg och mycket mer.

Väderprognosen spådde regn och ökande vindar från ost/sydost. Den allmänna meningen var därför att städa husen och vid omkring 11:30 samlas för paddling i en enda stor grupp tillbaks till bilarna. Vi tog en gemensam gruppbild innan vi lämnade Kråmö och här såg vi två stora havsörnar sväva högt upp i skyn.

Därefter påbörjades sjösättningen som tog en stund när 30 kajaker skulle ut från den smala stranden. Under tiden hade flera paddlat ut en bit för att bekanta sig med en stor gråsäl som verkade väldigt nyfiken på oss och våra kajaker.

Det var en mäktig syn med 30 kanotister i en enda stor grupp. För att inte få alltför stor spridning kommunicerade Peter i täten och Stefan i kön med VHF för att hålla lämpligt tempo. Efter en liten extrarunda kring Granholmen nordost om Bokö vände vi åter norrut mot bilarna på Öbolandet. Sträckan blev drygt 7 km – och vi fick faktiskt inget regn på oss under paddlingen.

Det blev inga långa paddlingsdistanser den här helgen, men den här turen var mer inriktad på social samvaro än långpaddling. Det samlade intrycket var en riktigt härlig helg med många trevliga människor.

Deltagare i bokstavsordning: Alena, Anders, Ben, Birgitta, Björn, Caroline, David, Dan, Elisabet, Erik, Eva, Gertrud, Håkan, Ingvar, Jan, Jocke, Johan, Josefina, Katarina, Lars, Linda, Malin, Marita, Mikael, Peter, Stefan, Sven-Erik, Tina, Ulf, Zdenek

 

Vid tangentbordet

Peter Sjödin