Ursprungligen var vi 8 personer som skulle iväg på den alltid lika populära Kosterturen. Till slut blev vi 6 personer; Knut och Tina som färdledare, Meta, Britt, Ulla och Anders. Vi utgick från Bofors Camping långt ute på Tjärnö.

Turen har flera gånger fått ställas in pga för mycket blåst, men denna gång kom vi ut till skärgården söder om de stora öarna, Nord- och Sydkoster.

Torsdag:
Vi åkte med tre bilar från Västerås och Arboga ner till Bofors camping. Från Västerås tar resan ca 6 tim med en rejäl matpaus. Middag intog vi gemensamt på en vägkrog några mil från Tjärnö. Vi åkte lite olika vägar dit, Ulla och jag åkte norr om Vänern på en del småvägar i Dalsland. Vi fick tyvärr vända vid en bro som var avspärrad och tvingades köra några mil extra. Andra tog den södra vägen över Mariestad och Lidköping. På Bofors camping, som vi bokat i förväg, bodde vi i stugor resp i tält.

Fredag:

Eftersom vi alla var samlade på campingen kunde vi nu få en heldag på vattnet. Ledarna hade järnkoll på väder och vindar som skulle bli “mer av” längre fram på helgen. Vi började med den ca 2 km långa relativt oskyddade överfarten på morgonen, då vindarna ännu var snälla. Överfarten går över en djupspricka, Kosterfjorden, där vågor kommer från många håll. Havet kan bli ganska “stöktigt” när det blåser på. Trots alla farhågor fick vi en enkel överfart mot Kosterhavet.

Vi hade turen att upptäcka ett gäng sälar som njöt på en kobbe. Tyvärr försvann alla i havet när vi närmade oss.

Vi paddlade på och njöt av natur och väder bort till fyren på Ursholmen. På vägen hade vi strandhugg för lunch innan vi snirklade oss fram mellan de små kala kobbarna bort till Burholmen där vi slog läger. Gräset var välklippt som en golfgreen, betat av öns alla får och gäss som dessvärre lämnade spillning efter sig. Vår eminenta turledare Tina, hade med en liten kratta som kom till stor användning före tältuppsättningarna.

Dagen avslutades med en magnifik solnedgång i havet.

Lördag:

Vi beslutar oss för att runda Nordkoster eftersom det är bra paddelväder. Vi får se kor, hästar, får och getter på öarna. Det blir ett strandhugg innan rundningen och ett längre stopp för lunch på Korsholmen.

Efter lunchen gick vi igenom Kostersundet vilket var fullt av båtar, restauranger, folk och en automatisk linfärja.

Vi återvände till vår tältplats med de redan uppställda tälten. Det var ju en bra plats vi funnit. De som önskade kunde ta sig ett kvällsdopp, eftersom havet fortfarande var varmt.

Söndag:
Vi bröt lägret och packade kajakerna för hemfärd. Färdledarna hade föreslagit tidig avfärd för att det skulle blåsa upp och regna på eftermiddagen. Denna dag bjöd inte på lika fint väder som de föregående.

Väl framme vid Bofors camping konstaterade vi att vi hade haft tur med vädret och att vi var jättenöjda med turen. Vi sa adjö och skildes åt efter en fantastisk helg på Kosterhavet.


Tusen tack till våra färdledare Kurt och Tina som gjort ett gediget arbete för att få till stånd en bra tur.

Vid pennan: Anders och Ulla