På nytt tillbaka i denna fina del av svenska kusten

 

Ledare: Lars & Miranda Blad

Deltagare: Peter Sjödin, Marit Blomquist, Andreas Eriksson, Tomas Lejderud, Lasse & Marianne Grimler.

Paddlingen skulle ha startat redan på söndagen men p.g.a. dåligt väder så senarelades starten ett dygn. Startplatsen flyttades också från Gullviks Camping till Stråsundviken för att slippa en ganska kraftig direkt motvind vid start. Pga. Corona samåkte vi inte utan alla icke sammanboende åkte i egen bil.

Måndag 6/7: Stråsundviken – Kråkskär. S 3-7m/s Distans 3 km.

Vi anlände till Stråsundviken ca 14.30 tillsammans med Peter och Marit som vi strålat samman med på vägen. Vädret var fint men det gick vita gäss en bit ut, väderrapporten hade dock lovat att det skulle mojna framåt eftermiddag/kväll.

Tomas och Andreas var redan på plats och låg i solskenet och väntade. De hade åkt upp tidigare. Andreas hade vandrat och Tomas hade varit ute och paddlat. Natten innan hade Tomas tillbringat på Högholmen. På vägen in till träffpunkten blåste det så kraftigt att han kom upp i 11 km/h i surfen utan att paddla.

Lars och Miranda anlände tillsammans med Lars fru Maud som bjöd på kaffe och wienerbröd. Fantastiskt Gott, Tack! Det blev en ”smakstart” på paddlingen. Efter diverse packning höll Lars en genomgång av grundplanen för paddlingen samt diverse Corona regler. Därefter kom vi iväg ca 18.00.

Det var fortfarande sjö men den lade sig undan för undan. Väl framme på Kråkskär, som är en fin ö med sandstrand, släta klippor och utmärkta tältplatser, ordnade vi med lägret, det var 18 ºC. i vattnet och många badade (även Andreas som hade rykte om sig att vara en badkruka vilket inte stämmer) därefter avnjöt vi en middag i kvällssolen innan vi kröp in i våra tält. Tyvärr var Lasses liggunderlag trasigt vilket gjorde nattsömnen mindre bra men sömnen blev bättre och bättre allteftersom dagarna gick och kroppen vande sig.

Tisdag 7/7: Kråkskär – Mjältön. NO 3-7m/s Distans 17 km.

Lite ruggigt väder idag men ganska lugnt på vattnet. Vi följde öarna söderut mot Mjältön där vi åt lunch i den norra djupa viken. Ambitionen var att gå en bit till före lunch men klockan blev för mycket.

Efter lunch gick vi runt Mjältön på utsidan ner till Baggviken, en fin naturhamn i form av en lagun ungefär mitt på östra sidan och gjorde ett stopp där för att upptäcka ön från land. Här finns bryggor för fritidsbåtar, bastu, grillplatser och dass.

Mjältön är Sveriges högsta ö, 236 m hög och har ett naturreservat tvärs över sig.

Vi gjorde en toppbestigning och fick en magnifik utsikt över världsarvet Höga Kusten. Vi drog också vårt strå till stacken genom att bygga på röset på toppen med stenar från stranden och ökade därmed höjden på ön med ytterligare 1 dm, (så länge som stenarna klarar att balansera på varandra).

När vi kom ner var det ingen som hade lust att paddla vidare utan vi beslöt att stanna där över natten, tältplatserna lutade lite men vi fick in våra tält någorlunda.

Efter middagen blev det regn och vi samlades på behörigt Corona avstånd under tak i ett halvtomt vedlager.

Onsdag 8/7: Mjältön – Trysunda. NO 4-8m/s Distans 26 km.

Dagen började med en överfart till Ulvöarna i lugnt väder. Där blev det ett stopp i Ulvöhamn för att fylla vatten och köpa glass. Vi la strategiskt till alldeles nedanför glasskiosken. Fint gammalt fiskeläge men numera turistifierat med hotell, stor gästbrygga, bassäng, div kiosker och restauranger. Det blev hursomhelst ett trivsamt stopp i solen på bryggan.

Därefter gick färden på utsidan av Norra Ulvön upp till Sandviken där lunch intogs. Sandviken är ett gammalt fiskeläge som numera består av ett antal fiskestugor från 1700 talet som renoverats stilenligt och hyrs ut till sommargäster. Väldigt mysigt ställe med en fin sandstrand.

På 1600 talet hyrde fiskare från Enköping och Strängnäs husen och fiskade där över somrarna för att sedan återvända hem på hösten med sommarens fångst insaltad i tunnor. Man fiskade framför allt strömming men också lax. Även fiskare från Kungsör och Gävle har använt lägret. När motorbåtarna kom i början av 1900-talet övergavs lägret.

Från Sandviken gick färden norrut till ön Skrubban som är ett naturreservat. Fantastisk klippa som reser sig högt rätt upp ur havet och strax utanför är det 100m djupt. Mäktigt!

Efter att ha rundat Skrubban på Västra sidan gick vi in till Trysunda på Trysundaön och sträckte på benen. Några hann även med en glass men vi tittade inte runt utan fortsatte snart mot öns norra del där vi hoppades hitta lä och övernatta.

På Trysundaöns östra sida fick vi turens mest obekväma paddling med ganska kraftiga vågor från två olika håll men vi tog oss framåt och var snart runt hörnet så det blev lugnare. Väl framme i Björnviken hittade vi bra tältplatser, fina klippor att sitta på och även tälta på tyckte Andreas och Tomas.

På natten regnade det.

Torsdag 9/7: Trysunda. NV 6-10m/s Distans 0 km.

Efter rådslag på morgonen beslöt gruppen att stanna i Björnviken ytterligare en natt. Andreas och Tomas paddlade på egen hand upp till Malmön, åt lunch och paddlade sedan tillbaka. Vi andra ägnade dagen åt att upptäcka Trysundaön som också är ett naturreservat med fina promenadstigar vilka vi följde runt ön. Fiskeläget är litet och väldigt genuint. Det finns ett vandrarhem med butik, servering, museum och en gästbrygga, annars bara gamla fiskarbostäder och båthus. Vi såg något drömmande i Lars blick när han hörde att det var möjligt att ta över driften av vandrarhem, butik och brygga från och med nästa år. Lars bjöd alla på nybryggt kaffe och nygräddade bullar på serveringen. Ett väldigt vackert kapell från 1600-talet ligger i backen bakom husen. Nyckeln hänger på väggen så man kan gå in och titta. Trysunda betyder tre sund men pga landhöjningen finns det bara ett kvar resten hänger ihop. Numera finns bara några få åretruntboende.

På ön finns klapperstenfält, en liten insjö med vita näckrosor och flera fina sandstränder med vindskydd och dass, Det finns också lämningar efter gruvdrift som pågick under några år men sedan lades ner. En av lämningarna är en lokomobil som användes som kraftkälla till gruvan, se bild nedan.

Kvällen förflöt även denna dag på klipporna i glada vänners lag tills det började regna och vi gick och lade oss.

Fredag 10/7: Trysunda – Stråsundviken V 3-8 m/s Distans 18 km.

Fredagsmorgonen bjöd på mindre uppskattad sång från en korp med start 04.30. Tack och lov flög han vidare efter någon timme så vi kunde somna om. När vi vaknade var det fint väder och vi lämnade Trysundaön i svag västlig vind. Kursen gick mot Balesudden, en hög klippa i röd granit, se bild nedan. Även här är det djupt ända in och det gick att ta på klipporna från kajaken. Vi gick nu över till nordöstra hörnet av Älgön för lunch, nu ökade vinden som vi fick från sidan. På Älgön var det lä men besvärliga kullerstenar att kliva ur på.

Efter lunch avvek Tomas och tog närmaste vägen runt Älgöns norra udde och tillbaka till Stråsundaviken då han hade en tid att passa. Vi andra fortsatte längs med Älgöns östra sida, runt södra udden och upp till Strängöarnas norra spets. Där avvek Peter och Marit som gick till Kråkholmen för att övernatta och åka hem dagen efter. Vi andra gick tillbaka till startplatsen, packade in våra saker i bilarna och åkte hem.

Badligan vann Miranda tätt följd av Lars. Många var framstående men Miranda var i en klass för sig. Lasse och Peter delade på jumboplatsen med bad bara när det behövdes.

Tack Lars och Miranda för en fantastisk vacker och väl genomförd tur som vi aldrig kommer att glömma. Tack också alla ni andra för trevligt och uppskattat sällskap.

Lasse & Marianne