Det knorrades lite i leden för det var samling på lördagsmorgonen redan kl 06:15 vid Kanothuset. Visst var det tidigt, men så hann vi också med en hel del under första dagen.

   

  Tre bilar och ett släp från Västerås samt 1 bil från Kungsör satte kurs mot sjösättning vid Studsvik. Vi var 10 personer bokade för den här turen – och det var ytterligare några som velat följa med.

  Vi behövde 8 tältplatser, vilket gör det lite svårt att hitta övernattningsställen. Av det skälet åkte vi direkt till Klovskär och satte upp tälten där. Visserligen låg en båt vid klipporna där vi ville ta upp kajakerna, men efter en snäll förfrågan hade de inget emot att vi satte upp vårt läger där.

  Efter kaffe och macka bar det snart iväg med sydostlig kurs mot Enskär i fjärran – och det gungade en hel del när öppna havet tryckte på. Vi tyckte alla att det bara var kul.

  Planen var att runda Enskär, men som ledare bedömde jag att gruppen mådde bäst av att gå in mellan Hartsön och Enskär. Här fick vi först lä och sedan skön medvind när vi sakta tog oss till öarna öster om Enskär.

  Visserligen åt vi både nötter och godis, men magarna började knorra på allvar så vi gick iland på norra delen Lundskär. Vi fann bra lä för vindarna och mådde riktigt gott i solen. Ben och jag tog en promenad ut längs norra udden för att se om det här kunde ha varit en plats som rymt 8 tält. Jo, nog hade det väl fungerat, men inte alls så samlat som på Klovskär.

  Intrycket var att det blåste starkare nu och att regnmoln tornade upp sig västerut. Beslutet blev då att paddla norrut fram mot Bergö och därifrån sydväst genom sundet mellan Ringsö och Hartsön. Vi var förberedda på rejäl motvind, men inte var det så farligt alls. Lätt att bli lurad när det viner i trädtopparna…

  Vi följde Ringsö norrut och paddlade i de grunda vattnet innanför Horsviksholmen. Här låg ett par båtar, men visst var det ett bra övernattningsställe. Väl framme vid Klovskär ville vi inte sluta paddla, så det blev ett varv extra runt ön.

  Väl i land var det dags att dra igång engångsgrillarna och nu vankades det snart god mat. Från alla håll och kanter plockades det fram den ena godsaken efter den andra och bjöds runt. Håkan S hade även garderat med torr björkved hemifrån så vi hade snart en lägereld medan mörkret tätnade.

  Under natten kom det några kraftiga regnskurar, men mot alla odds och prognoser sken solen hela dagen. Efter långfrukost kom vi i kajakerna vid 10-tiden och paddlade ut i sundet väster om Käringskär. Här hade vågorna fritt spelrum från sydväst och reste sig där det grundade upp. Det innebar att vi nog fick helgens största vågor – och lite berg och dalbana tills vi kommit ut på djupare vatten.

  Eftersom många i gruppen inte varit här tidigare ägnades söndagen åt att först snirkla mellan alla öar och genom smala sund sydost om Krampö. Vi paddlade sedan i de smala och grunda vattnet längs södra delen av Krampö för att sedan runda Tallholmen och Långa Revet. Därefter styrde vi kursen mot Kalklubbarna för att äta lunch. Väl på land fick Sven-Erik nästan hjärtattack när han höll på att trampa på en huggorm.

  Det fick bli en långlunch i solen varvat med lite roderinställningar(Peter L) och bad (Christina förstås).

  Det blåste upp alltmer och precis som dan innan såg vi mörka moln torna upp sig och vi fick brått att packa ihop och ge oss iväg. Det blev den spännande passagen i ”kanalen” genom Kalklubbarna och därefter ladda för en snabb passage över farleden där många segelbåtar kom farandes i den allt starkare vinden.

  Målet var nu att passera under alla broar som förbinder fastlandet med de närmaste öarna i Stendörrens naturreservat. Det betyder att vi rundade nordänden av Äspskär, där vi såg massor av barn och föräldrar som badade, fiskade och hade det bra. Sen vidare österut och under bron vid Stora Krokholmen till lagunen där det ofta ligger massor med stora båtar, men idag var det inte så många.

  Vid passagen av Naturrum hade vi en diskussion om vi skulle gå iland och köpa glass eller inte, men i brist på beslut blev vi kvar i kajakerna och tog oss genom själva Stendörrspassagen. Vi kunde nu se målet vid Studsvik, men för att förlänga turen paddlade vi längs farleden ut till sundet mellan Kuggholmarna och Stora Bergö. Här tog vi vänster innanför Lilla Bergö och fann vraket av en pråm som nog legat här i en mansålder. Håkan kunde till och med paddla in i vraket mellan pråmens spant.

  Peter och Malin försökte förgäves ta sig igenom vasspassagen mellan Studsviksholmen och Tranholmen. Slokörade fick vi ansluta till den övriga gruppen norr om Tranholmen och styra in mot bilarna vid Studsviks brygga.

  Våra förhoppningar att se havsörn infriades vid åtminstone tre tillfällen, men någon säl blev det inte den här gången.

  Det blev en riktigt fin helgpaddling med en härlig grupp och trots en i övrigt kall o regnig sommar fick vi riktigt fint väder.

  Vi som paddlade var: Håkan S, Ulf, Christina, Karin, Håkan B, Peter L, Malin, Sven-Erik, Ben och Peter S.

   

  Vid tangentbordet
  Peter Sjödin