Mottot för turen var: ”Den här helgen jagar vi inte mil, utan njutning och upplevelser!”

 

Någon vecka före turen blev det kris. Ledaren Malin hade ”brutit tummen”.

Klubben har ju många potentiella ledare så Malin ringde runt för att få en ersättare, men det visade sig att alla var bokade på annat håll.

Det skulle ju vara verkligen tråkigt att ställa in en tur som var lite av introduktionstur till paddling och att övernatta i tält. Jag valde därför att gå hem tidigt på fredagskvällen från festen med gamla arbetskamrater för att vara ledare för denna trevliga tur.

Vi blev 7 deltagare som reste från Västerås medan Lasse anslöt vid sjösättningsplatsen. Det räckte därför med två bilar och alla kajaker på föreningen släp. På sedvanligt sätt hämtar vi upp deltagarna vid hemmet och samlas vid kanothuset kl 8 på lördagsmorgonen. Fyra deltagare äger inte några egna kajaker och då är det bra att föreningen har gott om kvalitetskajaker att använda.

Efter en halvtimmes lastande startade vi resan mot St Anna. Sjösättningsplatsen hade ändrats från Tyrislöt till Mons camping som har en riktigt bra strand för sjösättning och därtill parkeringplatser. Här träffade vi Anders Lindros, som basar över Kajakparadiset med uthyrning av kajaker. Anders är alltid lika trevlig och eftersom flera i gruppen saknade sjökort över området fick vi alla låna över helgen.

Emma Wegrell var hjälpledare och tog täten österut medan jag la mig i kön. Vi paddlade norr om Lövholmen och vidare nordost längs östra sidan av Tväsäck. Vid nordvästra udden av Kallsö ligger en märklig flotte med hus på. Vid återkomsten till Mons camping såg vi ytterligare en flotte med hus. Då jag frågade Anders om flottarna visade det sig att den vid Mon var Anders egen sommarbostad medan den vid Kallsö användes av ägarna till campingen när de behövde få lite lugn och ro.

Bilden på flotten togs vid sommarens veckotur i samma område.

 

Vi fortsatte sedan nordost längs Långholmen och vidare längs Yttre Holme. Gång på gång såg vi havsörn riktigt nära. Som mest var det 3 örnar samtidigt och under hela turen räknade jag till 9 tillfällen. Nu genade vi österut till sydspetsen av Styrsö och därefter upp till vår lägerplats på Gillersholmen. Hit var det ca 7,5 km från startplatsen. Tälten sattes upp och för några var det första gången och med spritt nya tält.

När vi fått lite i magarna tog vi ytterligare en tur med Peter i täten. Det blev ytterligare 7,5 km delvis genom fågelskyddsområdet som nu fick besökas. Först upp norr för att runda Örholmen och sedan sydost mellan Norra Tjärholmen och Södra Städsholmen. Vi snirklade vidare för att runda sydspetsen på Sötmaren och därefter paddla söderut längs östra sidan av Häradsskär (samma namn som den kända ön med vacker fyr sydost om Fyrudden). Vid sydspetsen vände vi norrut och såg massor av fina tältplatser. Sedan sneddade vi nordväst och paddlade mellan Södra och Norra Kråkskäret för att snart vara tillbaks vid lägerplatsen. 

Nu var klockan halv sju och hög tid att dra igång lägereld och några engångsgrillar. Det blev en trevlig kväll med mycket prat om paddelprylar och upplevelser. 

Prognosen hade varslat om molnigt på söndagen och hårdare vindar, men vi vaknade till mycket vackert väder. Till frukost höll Emma lite grundkurs i att använda Trangia med både rödsprit och gas. De flesta av oss som är ute flitigt har lämnat de gamla rödspritsbrännarna bakom oss och använder numera gas. Det är så mycket lättare, snabbare och renare.

Vid 10-tiden hade vi packat våra kajaker och med Emma i täten gav vi oss iväg norrut och sedan nordost för att runda Horvelsö för att där kolla in fyren.

När vi sedan vände sydväst ner mot Förö fick vi rejäl medvind och skaplig medsjö. Vi kollade sedan in tältplatser mellan Förö och Yttre ön. Det funkar bra, men kanske inte till så många som vi var. 

Vi paddlade sedan i skapliga sidovågor upp till Risös nordöstra spets. Här i vikarna ville vi kolla in möjliga tältplatser till framtida turer och det fanns och blev över, men vi såg att det också är en populär naturhamn för segelbåtar. Turen fortsatte sedan runt Risö och här blir det allt fler sommarstugor längs stränderna. 

Det hade börjat suga i magen och vi tog lunchpaus i lä på en solig klippa.

När vi sedan fortsatte paddlingen sydväst hade vi Yxnö på vår högra sida (kan nästan räknas som fastland). Vi snirklade genom lite grunda passager och var tillbaka vid Kajakparadiset enligt plan kl 14. Totalt hade vi under två dagar paddlat 30 km.

Efter en sån här fin helg tar det emot att avsluta turen och Ellen var nog den som mest stretade emot. Hon ville helst bli kvar med sin Lisa (kajaken) ytterligare en dag. 

Sen vidtog lastning och lång hemresa till Västerås. 

Det var en lite annorlunda sammansättning av deltagare på den här turen. Visserligen är det vanligen flera kvinnor med på våra turer, men männen brukar ändå oftast vara i majoritet. På den här turen var det för första gången en klar kvinnlig övervikt. Kanske var en orsak att det skulle ha varit en kvinnlig ledare. Några kanske blev besvikna att det blev en man som ledare, men Emma tog en viktig och ledande roll som förhoppningsvis gladde alla kvinnliga deltagare.

Deltagare på turen var: Emma Wegrell, Ellen Tengvar, Eva Dellemyr, Marina Vikner, Annika Leneklint, Florence Tullberg, Lars Sjöström, Peter Sjödin

Vid tangentbordet
Peter Sjödin