Den 11 augusti var vi ett glatt gäng som paddlade ut för en dag på sjön vid Ängsö naturreservat.

 

Dagen före blåste det kraftigt (stormen Johannes härjade vid västkusten), men vinden mojnade till lördagen och höll sig till 4-6 m/s sydvästlig vind med något hårdare byvindar. Det avskräckte inte oss, även om vi lade om Tomas ursprungliga rutt-plan till något som passade vindriktningen bättre. Det var roliga vågor att paddla i, tyckte jag som är nybörjare.

Vi samlades vid klubbstugan kl 9 och lastade släpet, för vidare bilfärd till kajen vid södra änden av Ängsö. Till att börja med hade vi en god medvind. Som ni ser på färdrutten rörde vi oss i en valliknande formation medsols. Vid stjärtfenan föregick ett sökande av en lagun. Lasse och Marianne hade nämligen minne av att ha stannat till tidigare vid ett ypperligt fikaställe med skyddade klipphällar. Och så småningom hittade vi det, något längre nordvästerut än där vi började leta. Där blev det bad och lunch i härligt solsken.

Efter lunch paddlade vi på andra sidan om Måholmen och St. Långholmen i lite mer motvind. Fikastoppet blev på en klipphäll på Hallingen. Jag och Hannes passade på att träna kamraträddning i vågorna dessförinnan, och kunde konstatera att det inte är helt lätt att ta sig i en kajak på egen hand. Många skratt och försök blev det i det 25-gradiga vattnet innan vi fick välförtjänt fika, vi med.

Vid fyratiden nådde vi kajen vid Ängsö igen och kunde på nytt lasta släpet för hemfärd. Och hörni, hur stor är sannolikheten att man får lokalbussmöte på den smala vägen genom Ängsö på både dit- och hemvägen?! Tur att vi hade en så skicklig chaufför som Tomas vid ratten!

Tack till alla som var med för en trevlig dag, och särskilt till Tomas Lejderud som planerade och ledde turen.

Vid pennan: Julia Carlsson

Färdrutten för dagen.

De glada paddlarna, från vänster: Lasse, Ingvar, Marianne, Hannes och Julia, med Tomas bakom kameran.

Lunch och bad på den fina klippan i ”lagunen”. Foto: Tomas Lejderud.

Roliga vågor tyckte Hannes och Julia. Foto: Tomas Lejderud.

Fikadags! Foto: Hannes Tidare.

Kajakerna fick också lite paus. Foto: Hannes Tidare.

Härligt med paddeltur tycker Lasse! Foto: Hannes Tidare

Tomas och Marianne i böljande vågor. Foto: Hannes Tidare.

Här kommer vi! Foto: Hannes Tidare