Vi var ett glatt gäng som anmält oss att paddla under 4 dagar vid Kristi himmelsfärdshelg och anslutande dagar. Deltagarna var:
- Ingvar Gustafsson (Turledare)
- Peter Sjödin
- Ulf Almén
- Sven-Erik Lingdén(Swempa)
- Marit Blomquist
- Maria Enebjörk
- Anna Sofia Delbrant (Fia)
- Roger Normark
- Håkan Broddfelt
Det hela började med ett förmöte i Kanothuset i Västerås några veckor innan. Ingvar visade en vacker film om Grönsö med dess befolkning arbetande på ön för att göra det möjligt att bevara alla vackra blommor i dess vilda ursprungsmiljö. Därtill pratade vi om planerna inför paddlingen, var vi skulle paddla och slå läger. Förväntningarna var i topp redan långt innan resan skulle börja.
Torsdag 25/5
Tidigt på torsdagsmorgonen startade färden mot Gryts skärgård med 3 bilar från Västerås. Roger körde direkt från sin hemort Stallarholmarna. Vi hade blivit lovade av Ingvar att bli bjudna på kaffe på hans sommargård Lillnäset i den vidsträckta skärgårdsidyllen strax norr om Gryt, med dess bukringsstation Fyrudden ute på östflanken av fastlandet. Väl framme möttes vi av Ingvars hustru Eva och närmaste släktingar. Var och en tog fram sin medhavda matsäck och Eva serverade gårdens kaffe och kakor. Barnbarnen lekte i den naturtrogna trädgården med frukträd och blomsterrabatter. Ingvar berättade stolt om gårdens tidigare generation och livet på den tiden. Lantbruk, jakt, fiske och skogsbruk var vardagliga sysslor. När alla var mätta och belåtna skulle vi sjösätta kajakerna. Ingvar hade då ordnat så vi kunde köra ner bilarna på den enskilda vägen till allmänningens badstrand strax intill för att lätt kunna lasta av och packa kajakerna med all utrustning och starta dagens paddling.
Vinden var nordostlig 3-5 ms. Vi hade bestämt att paddla ut till en mindre ö Källhomen strax väster om Harstena för en första övernattning. Då vinden låg på från det hållet blev det att paddla in mellan alla småöar för att söka skydd. Passerade några öppna fjärdar där vi fick paddla på i lite hårdare tempo. Passerade Bondekrok, St Bockholmen och Grönsöhuvud och närmade oss målet. Molnen skymde solen och det gällde att hålla värmen i motvinden. Efter drygt 3 timmar och ca 16 km paddling närmade vi oss Källholmen. Som alltid är det svårt att urskilja alla öar då arkipelagen är full av småöar. Nåväl, med ett antal erfarna paddlare enades vi slutligen vilken ö vi skulle landstiga på. Jodå, här fanns service med utedass och sophämtning. Då hade vi hade kommit rätt. Efter tältresning kunde vi förbereda kvällens måltid. Alla plockade fram sina ”godsaker” till kvällsmiddagen och gasköken tändes. Som alltid finns det många duktiga kockar och Fia och Maria lagade sin 3 rätters meny medan en del andra fick hålla sig till enklare menyer i form av konservmat etc. Efter maten kom krafterna tillbaka och stämningen steg vid den fina eldplatsen. Vi satt intill klipporna på moderna aluminiumbalkar som tålde både väder och vind.
Ingvar berättade om sina äventyr i livet från dykning till motorcykel åkning. Peter berättade om sina paddlingar på olika ställen i Sveriges skärgård. Swempa bidrog med sin erfarenhet inom ”bra prylar” för paddlare. Roger berättade om sina ensampaddlingar. Marit meddelade att hon numera lever ett studentliv. Alla njöt vi av den fina naturen.
Fredag 26/5
Efter en stadig frukost startade vi dagens paddling. Hade bestämt att paddla ut till Harstena ca 3 km därifrån. Då vi skulle ligga kvar på Källholmen en natt till lät vi tälten stå kvar. Som tur var hade nu Ingvar betalt ”väderlicensen” till SMHI för dagen. Solen sken på en klarblå himmel. Vinden var svag sydlig 3-4 ms. Vi paddlade upp i Husfjärden i inloppet till Harstena från söder och kom in i det smala sundet där restaurangen ligger. Ingvar hade provat att ringa för att beställa bord, då vi planerade att fira ordentligt, men tyvärr hade dom inte öppnat för säsongen. Man höll på att förbereda inför alla turister med diverse praktiska sysslor. Väl inne i det trånga sundet hade vi för avsikt att landstiga precis nedanför restaurangen. Eftersom området är välkänt för alla sjöfarare så hade en hel armada med ett 10-tal kajaker från Örebro redan lagt till vid stranden där vi tänkt gå i land. Snabbt beslut att fortsätta. Avsikten med dagens tur var att paddla runt hela Harstenaområdet, så det fanns många andra platser att gå i land på. Fortsatte mot norr och kom ut på Turmulefjärden. Havet var lugnt och nästan spegelblankt. Man kunde verkligen njuta av en underbar paddling i den fina skärgården. Roger som tycker om att paddla längs landkonturen paddlade in i alla vikar och höll sig en bit framför oss. Vi rundade norra spetsen på ön och styrde ner i den långa Flisfjärden på Harstenas nordostliga del, en väl skyddad plats för alla flytande farkoster. Hittade en fin plats längst inne i fjärden där vi tog en snabbfika. Ingvar som varit många gånger på Harstena guidade oss in genom grönskan på stigarna till bebyggelsen mot västra sidan av ön, ca 1 km bort. Skönt att ta en promenad efter allt stillasittande i kajaken. Det var en del folk på ön som ”vädrade ut vintern” i sina hus. Vi passerade de centrala delarna med alla hus och sjöbodar.
Vägen ringlade sig upp och ner längs bergsmassiven. Passerade bageriet och kom ut de släta kipporna vid båtmuseet strax öster om rökeriet. Här var fin utsikt över havet och vi spanade alla efter säl som Fia och Maria längtade efter att få se. På vägen tillbaka passerade vi den gamla skolan där lokalbefolkningen hade samlats för diskussion och förberedelse inför vad som skulle göras inför turistsäsongen. Stora fyrhjulingar stod parkerade utanför. Strax bakom restaurangen hittade Fia en vit pil med texten ”Vatten”. Vi gick ett 20 tal meter upp i skogen och där fanns en gammal handpump. Då passade flickorna på att fylla sina vattenflaskor, som dom hade med sig. Väl tillbaka vid kajakplatsen intog vi dagens lunch med tillhörande kaffe. Ingvar använde flitigt sin kvarn för att mala kaffebönorna och pressa ut kaffet genom en cylinderformad behållare. Blev några välbehövda motionsrörelser med armarna för att sedan njuta av det nybryggda kaffet. Peter vilade i sin stol och kollade mobilen. Vi sjösatte kajakerna och fortsatte paddlingen ut ur fjärden för att komma vidare runt på östra sidan av Harstena. Nu hade vinden tilltagit och vridit mot söder. Vågorna skvalpade runt kajakerna och kom ibland in på sidan. Peter kom då med idén att vi skulle stanna och träna på att fika ute på havet och ligga still utan att spilla ut kaffet och framför allt hålla kvar balansen och kontrollen på kajaken. Vinden var lite byig så det var en aning svårt, så vi avstod att öva just den gången. Rundade södra delen av Harstena och var tillbaka till inloppet där vi tidigare paddlat på morgonen. Fortsatte paddlingen några km tillbaka till vår lägerplats vid Källholmen för att förbereda kvällens måltid. Åter en trevlig samvaro vid lägerplatsen med många historier om gamla upplevelser.
Lördag 27/5
Nu hade vi kommit till dagen inför resans höjdpunkt att besöka Grönsö. Tidig frukost för snabb avfart åt söder. Först blev vi emellertid påminda om skärgårdens djurvärld i form av små intensiva blodsugare, fästingar. Jag, Håkan, drabbades av en liten svart prick med ett litet rött område på undersidan av vänster handled. Senare under vår paddling blev även Ulf och Peter attackerade av dessa varelser. Tror och hoppas att vi klarar oss från vidare besvär. Ute på havet var det inte långt till Grönsö, ca 3 km sydlig kurs. Vädret var strålande och havet åter lugnt under förmiddagstimmarna. Vi angjorde Grönsö från söder och la till strax intill boningshusen. Ingvar hade förberett vår ankomst tidigare, genom att ringa den gamla damen Margareta Gräslund ett par veckor tidigare. När vi väl kom i land stod hon uppe vid sitt hus. och Ingvar gick upp och pratade med henne. Hon kom ner till oss andra och sa att vi var välkomna.
Ursäktade sig med att det var tur att hon hunnit städa och göra i ordning inför vårt besök. Vi skulle få besöka deras boningshus beundra husets invändiga miljö. Hon var pigg och kry för sin ålder på ca 83-85 år. Hon berättade vidare att hon hade anknytning till Västerås då hennes far hade jobbat där en gång i tiden. Hon hade problem med knäna och lite svårt att gå. Vi samlades alla och gick gemensamt upp på stigen i den vackra välbevarade naturen med alla fantastiska blommor såsom gullvivor, orkidéer, Adam & Eva, liljekonvalj etc. Gullvivorna hade nästan blommat över och liljekonvaljerna var på gång. Landskapet var öppet med stora ekar, där generationer av arbete hade lagts ner för att hålla landskapet öppet. Hennes man Per Gräslund var död sedan 1 ½ år. Dom hade köpt ön 1961 och Per hade strävat efter att hålla naturen vacker under alla sina år. Nu hade nästa generation tagit över och Margareta hade fått 3 barnbarns barn på äldre dagar, varav av två sprang runt och lekte, och nu var framtiden säkrad. Vi vandrade bort till ett gammalt hus som vi hade förmån av att få komma in i för att se den gamla inredningen från gamla tider. Utanför träffade vi ett av barnbarnen Elin, som vi kände igen från filmen, där hon som ung flicka satt på hölasset som skeppades över till grangårdens kor på en pråm med en liten utombordsmotor. Hon hade nu blivit stor och kunde idag sköta om ön. Hon var i full fart med att planera omläggning av ett hustak för något av alla hus. Margareta berättade också att en av sönerna försökte reducera vildsvinstammen på ön. Än så länge var det ingen lycka med jakten. Korna hade ännu inte skeppats ut från Gryt för sommarbete på Grönsö. De fick beta i ett inhägnat område med staket. Vi vandrade runt i den vackra naturen och fotograferade och njöt av prakten. Tillbaka vid kajakerna fick vi lyssna på några avskedsord från Margareta innan hon vinkade av vid strandkanten och önskade oss lyckat till.
Paddlingen gick vidare mot Ekholmen ca 3 km, strax utanför Kråkmarö, i sydostlig riktning. Vinden friskade nu i och vi fick hålla i paddeln ordentligt för att komma över fjärdarna och få skydd bakom någon ö. Väl framme vid dagens andra etappmål Ekholmen steg vi iland vid öns södra vik. Ingvar upptäckte då att han hade läckage i aktre delen av kajaken. Han befarade att de fyra ölen han hade i akterpartiet hade gått till spillo i den ”hårda sjögången” och vi sörjde över den dyrbara förlusten. Fortsatte att packa ur kajakerna och slog läger längre upp på ön. Nu hade värmen verkligen kommit på allvar och temperaturen steg till 28 C. Passade på att äta en bit mat innan nästa etapp av dagens paddling skulle äga rum. Vissa var sugna på smaska på en kall glass i den starka värmen. Ingvar, Peter, Roger, Swempa, Fia och Maria paddlade därför in till Fyrudden några km därifrån för att köpa äkta kulglass på restaurangen. Affären var stängd så här på lördagseftermiddagen. Vi övriga stannade kvar och njöt av sommarvärmen. Efter ca 2 timmar var åter alla samlade och vi förberedde kvällens måltid. Då avslöjades Ingvars skämt och starkölen var välbehållna och nerkylda från hans inläckande kalla ”kölvatten”. Ingvar delade ut ölen till de törstigaste individerna. Åter en härlig kväll med trevlig gemensamhet och toppenstämning. Ingvar berättade om äventyrliga upplevelser i sitt liv. Framåt 7-tiden var det dags att bada i det 10-12 gradiga vattnet. Ingvar kastade sig huvudstupa ner i vattnet från en klippa och Håkan följde efter och sedan var det Swempas tur. Vi hade kollat djupet dess för innan. Så kom då turen till ungdomarna Fia och Maria. De kom i vattnet på det ”långsammare” sättet och simmade runt under högt tjoade och skrikande. De var uppe på land ett tag för att sedan åter gå i ännu en gång och bli fotograferade. Dagen avslutades med att klättra upp på en hög klippa och betrakta den vackra solnedgången i nordost vid 21.40 tiden. Verkligen en händelserik dag med många trevliga minnen.
Söndag 28/5
Sista dagen med återfärd till fastlandet. Sedvanlig frukost, där gröt och ägg tillhörde de vanligaste ingredienserna. Avgång med färdiga kajaker kl. 9.00 var bestämt kvällen innan. Dom som föredrog att ta en motionsrunda dessförinnan på det nästan spegelblanka havet i dess vidsträckta miljö och tillhörande strålande solsken med klarblå himmel fick passa på att göra det innan start. Innan avfärd var det daggs att ta den traditionella gruppbilden.
Vi påbörjade dagens paddling och tog riktning på den höga masten strax norr om Fyrudden för att korsa farleden mitt ute på fjärden. Vinden tilltog allt mer under förmiddagen 3-6 ms och var sydvästlig ute på fjärden för att vrida mot väst då vi närmade oss fastlandet. Inte så många segelbåtar ute så här tidigt. Nådde land någonstans i närheten av udden Kalven. Landbrisen gjorde att vinden blåste rakt ut mot havet och vår paddlingskurs blev nu mera nordlig, varför det skvalpade till på sidan av kajkerna över de öppna fjärdarna. Vår kurs vred nu mera mot västlig igen, då vi kom djupare in i Orrenfjärden och det blev bitvis lite jobbigare i motvinden. Nådde slutligen vår landstigningsplats efter ca 15 km.
Med fast mark under fötterna återfick vi balansen efter allt gungande. Vi hade sammanlagt paddlat ca 63 km under de fyra dagarna eller som det egentligen heter på sjön 34 distansminuter. Samlade ihop våra tillhörigheter och lastade bilarna. Eftersnack med utbyte av åsikter om spännande upplevelser. Avskedskram för de som lämnade sällskapet och vi startade den ca 3 ½ timme långa bilfärden hem till Västerås.
Berättare vid tangenterna:
Håkan B
Här kommer ett axplock av Peters bilder:
Ulf o Håkan utanför Harstena
Kajakdoktorn Swempa
Marit är glad i föreningens Zegul Nuka
Håkan utanför Harstena
Harstena by
Blommande träd på Harstena
Vi hittade pumpen på Harstena
Hamnen på Grönsö
Margareta Gräslund välkomnar oss
Lågt i tak i det äldsta huset