Under helgen ordnade VKF tur till skärgården utanför Gräsö, som ligger längst norrut i Roslagen i Uppland.

 

Det är ungefär lika långt till Öregrund som det är till Studsvik. Gräsö ligger öster om Öregrund så Gräsös skärgård ligger lika tillgänglig som Stendörrens för oss kanotister. För att ta sig till Gräsö kör man via Uppsala, mot Östhammar och följer skyltningen mot Öregrund. Vi fyra som gav oss ut på turen vek av innan Öregrund och åkte till en ytterst liten plats en mil sydost om Öregrund som heter Sundsveden. Första gången man åker dit kan GPS vara att rekommendera. I Sundsveden finns en bra iläggningsramp och det finns plats att parkera. Här skall bara påpekas att botten är gyttja i rampen. Turdeltagare Ann-Margreth Hammar noterade detta med foten fast och ett plask.

Två bilar, två kajaker och två kanotister i varje bil, är en bra kombination och det bildar en liten, effektiv grupp som snabbt kommer i båtarna och som lätt håller samman. Paddlingen precis söder om Gräsö är som en labyrint av öar och smala sund att paddla i. Det är riktigt bra för nybörjare som känner sig osäkra på det stora havet.

Vi i gruppen noterade att det är rätt välbefolkat på öarna så det kan vara lite svårt hitta plats för nattläger där. Fortsätter man norrut på östra sidan av Gräsö öppnar sig en enastående skärgård som fortfarande delvis är bra skyddad.

En mils paddling ifrån Sundsveden, på Gräsös östra sida, hittade vi en riktigt bra övernattningsplats. Självstagande tält är inte ett måste, men att rekommendera för den som tänker följa i spåren. Vi pratar övernattning på klippor här! Turdeltagare Andreas Eriksson drog till med ett självstagande tremanstält för egen del.

Platsen ligger faktiskt på Gräsö och har en skyddad naturhamn som ger möjlighet lägga i båt oberoende av varifrån det blåser. Det går fint att bada men det finns vassa snäckskal på botten noterade turdeltagare Patrik Nedar. Turligt nog skar den inte där paddeln ligger an i handen.

Blåser gör det gärna. Turer som går i exponerade farvatten kräver en del vana och ett stort mått av försiktighet. Andra dagen bjöd gruppen på fint väder med tilltagande vind från sydost som mot eftermiddagen föranledde en ändring i turplanen. Vädret var för tufft för att gå mot de yttre skären och vi valde en mer kustnära rutt.

Det finns gott om övernattningsplatser på öarna, tills man behöver dem. För gruppen gick en del av lördagseftermiddagen åt att finna en bra plats. Men det gav resultat, även om turledare Tomas Lejderud inte var helt nöjd. Tomas hade ju lovat både säl och klippor. Nu fick vi tälta på en skogsbevuxen ö, på dess nordvästra sida. Men det gav oss skydd mot utlovad kraftig vind ifrån sydost under natten.

En helgtur i Gräsös skärgård rekommenderas att ta i alla fall två övernattningar i anspråk. Vi i gruppen gjorde 11 km första dagen, 24 km andra dagen och 17 km tredje dagen.

Vid tangetbordet
Patrik Nedar

————- FÄRDSPÅR —————-

Dag 1

Dag 2

Dag 3

————– BILDER ——————–