Lördagen den 14:e september klockan 8:30 samlas 7 förväntansfulla paddlare vid kanothuset. Några med rutin från tidigare gourmetturer medan andra är med för första gången och funderar över vad som väntar.

 

Gemensamt för alla är att vi är glada över det fina väder vi bjuds på, om än att undertecknad får någon kommentar om sitt optimistiska val att köra med shorts. Efter en halvtimme ligger kajakerna på släpet och packning och paddlare är inne i bilarna och vi rullar mot iläggningsplatsen vid Kloten.

Efter drygt en timme i bilen är alla sugna på lite paddling. Trots en del vind är det en relativt enkel paddling på vägen upp mot lägerplatsen, men trots det splittras gruppen upp halvvägs genom paddlingen, Karin och Peter Ö har då hamnat efter och vi andra börjar fundera på om det hänt något. När de sedan åter ansluter visar det sig att de ägnat sig åt kantarellplockning från kajak med gott resultat.

Väl framme vid lägerplatsen väntar ytterligare 4 hungriga deltagare. Pensionärsligan Håkan och Peter S har varit på plats sedan i torsdags för att säkerställa att ingen annan skulle ta våra platser. På fredagen hade sedan även Anna och Anders anslutit i skymningen. Efter att tälten satts upp och lunchen intagits beger sig Andreas, Florence och Marina ut på en paddeltur till för att bränna lite extra energi inför den stundande 5-rättersmiddagen. Florence, som gör sin premiärtur för året, är som ett barn på julafton och har det största leendet av alla när hon får ge sig ut med kajaken igen!

När vi är tillbaka är det dags för det vi alla sett fram emot, middagen! Ledarna delar upp övriga deltagare i tre matlag som får ansvara för 1-2 rätter vardera. I matlag 1, som ansvarar för förrätt 1 och efterrätt 1, återfinns Karin, Andreas och Peter S. Matlag 2, som ansvarar för förrätt 2 och efterrätt 2, består av Anna, Anders och Håkan. Sist men inte minst har vi Florence, Diana och Göran i matlag 3 som ansvarar för huvudrätten. Ledartrion, Marina, Peter Ö och Jonas, som har gjort ett enastående jobb med att ordna med både meny och inhandling kan nu med all rätt slappna av och luta sig tillbaka. De slappnar dock av lite för mycket enligt Karins torra strupe då hon vid upprepade tillfällen efterfrågar nästa öl i ölprovningen som pågår under den inledande matlagningen…

Temat för årets gourmettur är ”Favorit i repris” och favoriter från tidigare turer har plockats ihop till en ny 5-rättersmeny. Första förrätten förbereds raskt av matlag 1. Sedan avlöser maträtterna och skratten varandra och jag tror alla är nöjda med kvällens middag. När tallrikar och glas är tömda börjar folk röra sig mot sina sovsäckar och nattens utlovade regn börjar snart att smattra på tältduken.

På morgonen efter har regnmolnen åter skingrat sig och solen tittar snart fram. Då ingen i sällskapet var sugen på en kaffe efter all mat lovar Peter Ö att ordna det till frukosten istället och här kan man börja förstå var uttrycket den som väntar på något gott kommer ifrån, men tids nog vaknar även han från sin skönhetssömn… Efter en skönsång för födelsedagsbarnet Anna ger sig en trio ut på en kortare paddeltur innan lägret rivs och en avslutande lunch beståendes av rester från gårdagen äts av gänget. Sedan väntar en timmes blåsig paddeltur tillbaka till bilarna för vidare färd mot Västerås.

Förrätt 1
Leksandsbröd med Gustavskorv och rödbetssallad (2018)
Lokala öl från Västeråsområdet

Förrätt 2
Ceviche med löjrom (2015)
Sander Riesling, Trocken, 2018, Tyskland
Alkoholfritt alt. Richard Juhlin

Huvudrätt
Suovas med Västerbottenmos (2016)
Teodosio, 2017 (Italien)
Alkoholfritt alt. Cognato Red

Efterrätt 1
Jordgubbar á la Uno (2014)
Grådask Tawny

Efterrätt 2
Varm choklad med chili (2017)

Avslutningsvis vill jag rikta ett stort tack till ledartrion som gjorde denna fina tur möjlig. Tack Jonas, Peter Ö och Marina!

Vid pennan
Andreas Eriksson

————- Övriga bilder —————

Håkan paddlar mot lägerplatsen

Peter och Håkan anländer redan på torsdag eftermiddag

Delvis nya stockar kring eldplatsen, men konstigt arrangerat.

Peter kortar de för långa stockarna och skapar nya underliggare.

Håkan hugger bort barken från stockarna

Man får plocka kantareller i det man har

Ledartrion informerar om vad som ska tillagas

Florence

Arbete med förrätt 1 pågår

Anders skär lime med stora kniven

Souvas tillagas

Jordgubbarna a la Uno flamberas

Lastning för hemresa från Kloten