Så var det alltså dags, efter ett år av förberedelser stundade nu Gourmetturen 2015.
Menyn var satt, dryckeslistan likaså och allt var även inhandlat av arrangörsteamet.

 

Årets Gourmettur hade 13 deltagare, inkl ledarteamet. För säkerhets skull hade en förtrupp bestående av ”friherrarna”; Peter, Swempa, Ulf och Ingvar, skickats iväg till lägerplatsen redan på fredagen för att inmuta densamma. Tyvärr kunde de konstatera att någon besökare/marodör tidigare under året varit framme med motorsåg (!!?) och kapat ner ett antal träd samt försökt såga upp en fönsterglugg i vindskyddet. 

Övriga deltagare utgick från Kanothuset på lördag morgon. Två bilar med; Jonas, Marina, Annika, Tina, Eva och Peter Ö, samt kanotsläpet åkte till den vanliga iläggningsplatsen vid Kloten/Långvattnet. Håkan, som hade sin rymliga bil fullpackad med alla godsakerna, fortsatte upp till i höjd med lägerplatsen där veteranerna transporterade ner allt till lägret med hjälp av nya fina bårar (!). Vid Kloten anslöt Ulla och Anders och lagom till avfärd kom också Håkan tillbaka.

Vädret var behagligt med höga moln och en sol som visade sig en hel del. Värt att notera var att det var premiär för en av ledarna på turen, vilket kanske märktes i samband med avfärden.

I lagom tempo tog sig gruppen norrut och möttes vid 2/3 av distansen av Swempa som lotsade oss vidare mot hamn.

Efter traditionsenlig (?) rusning efter bästa tältplatserna var det dags för lunch, som var och en själva ombesörjde. Det nedsågade trädet innebar en ny utmaning för att få presenningstaket på plats framför vindskyddet, men det fixades genom gemensamma ansträngningar.

Någon mer paddling blev det inte på lördagen, då vi lite lättsamt skyllde på att regnskurarna börjat dyka upp, helt enligt prognosen.

Inför middagsbestyren delades deltagarna in i 4 grupper för att därefter ta tag i planering och genomförande av den väntande delikata menyn. Håkan och Peter Ö översåg det hela med sina vaksamma arrangörsögon och gav en hjälpande hand eller tips till de emellanåt, åtminstone inledningsvis, lätt förvirrade deltagarna.

I samband med att sötpotatissoppan börjat tillredas och den karamelliserade löken långsamt stektes på Murikan så genomfördes en uppskattad ölprovning, bestående av ölsorter som Lasse noga valt ut. Oturligt nog kunde han själv inte delta på turen. De fem ölsorter som provades var;

 • Estrella Damm (11514)
  Den jag tänkte ta var Estrella Damm Daura (1532) glutenfri, men det blev virrigt på bolaget
 • Wisby Weisse (1459)
 • Lindemans Apple (83001)
 • Mikkeller Peter, Pale and Mary (1206) Glutenfri
 • Mangofeber DIPA (30109)

Smaken är som bekant olika, men Wisby Weisse uppskattades mycket av många.

Efter att alla (?) bytt om till middagskläder så var det dags att hugga in på menyn som bestod av;

 1. Het Sötpotatissoppa med lime och chili
 2. Ceviche med löjrom
 3. Högrevsburgare med pancetta, karamelliserad lök, blue cheese dressing, mm, tillsammans med Coleslaw & en ”lilling” Jack Daniel’s #7
 4. Sval (Saffrans)apelsin med grädde & kokkaffe 
 5. Avslutningsvis avrundades det hela med Ost & Paté bricka med rödlökscumberland och Segerssons finmarmelad (http://www.segersson.se/sortiment/).

Till maten bjöds följande drycker;

 1. Negra Modelo (1628)Casas Patronales, Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer 2013 (2065)
 2. Les Fumées Blanches, Sauvignon Blanc 2014 (22139)
  Här skulle det vara Stoneleigh, Sauvignon Blanc 2014 (6311), men box kändes mer fältmässigt
 3. Brooklyn Lager (1548)
  Ravenswood, Vinteners Blend Zinfandel (26001)
  Jack Daniel’s  #7 (585)
 4. Châteu Dereszla, Tokaij Aszú 5 Puttonyos (2901)
 5. Rochefort 10 (1627)Churchill’s, Late Botteld Vintage 2008 (8016)

Under och efter måltiden avhandlades många intressanta diskussionsämnen. Bla kunde det konstateras att behovet av hur tjockt med kläder som behövdes för att trivas vid utemiddagsbordet varierade rätt kraftigt – allt ifrån 4 lager, inkl. dunväst till 1,5 lager kortärmat…..

Gott och väl före midnatt var alla mer än mätta & nöjda och kröps till kojs i sina tält. Någon trodde sig till och med ha hört ett par avlägsna vargtjut..…

Söndagen bjöd på toppenväder till en början. Städande, fixande och en tur med bårburna grejor upp till vägen gjorde att klockan blev allt mera.

Efter ett första myteri från gruppen sida beslöt de att paddlingen skulle gå i riktning mot Kloten direkt. Ett andra myteri medförde en sväng upp till Korslångssmedjan där vi tog en gruppbild där de flesta fastnade på bild.

Deltagare: Tina, Anders, Annika, Jonas, Marina, Eva, Ulf, Peter Ö, Ingvar,Swempa, Ulla, Dessutom Håkan och Peter S ej med på bilden.

 

Därefter fortsatte paddlingen mot bilarna i en något utmanande motvind. Väl framme vid bilarna packades kajaker upp och en välförtjänt lunchfika avnjöts.

Alla verkade vara rätt nöjda och med siktet inställt mot det stundande 10-års jubiléet 2016 för Gourmetturen (om uppgifter framkommer som tyder på andra tidsperspektiv så får de stå tillbaka för havskajaksektionens ledares tydliga instruktion om jubileumsfirande år 2016).

Alltså – väl mött nästa år! – då menyn kan komma att präglas av en av våra nordligare landskaps råvaror.