Årets gourmettur gick av stapeln 10-11 september. Speciellt för i år var att vi hade ett högtidligt 10-årsjubileum för turen att fira!

Peter, Ulf  och Ingvar åkte på fredag morgon och mutade in lägerplatsen.

Frukost innan övriga anländer.

Peter Ö kom med mat och dryck som vi bar ner till lägerplatsen med hjälp av raststugans bårar.

Lastning och samåkning från klubben flöt felfritt. Några anslöt vid samlingsplatsen/parkeringen vid Kloten och vi paddlade sedan gemensamt ut till den sedvanliga lägerplatsen. Där väntade våra tappra lägerplatspassare, som anlänt redan dagen före, och så var vi alla samlade. Därefter följde urlastning, tältuppsättning, lunchpaus och flera av oss hann dessutom med en liten middagslur. Någon var istället ambitiös och letade – och fann! – kantareller som sedan blev en uppskattad ingrediens i kvällens huvudrätt. 

Klockan 16 inleddes själva gourmetpasset. De två arrangörerna, kvällen till ära iklädda skjorta och fluga, gick igenom meny och recept och satte därefter deltagarna i arbete. Vi var indelade i matlag och tog oss an de olika rätterna med stor iver och samarbetade bra.

Menyn var välkomponerad och de utlovade influenserna från landets norra delar var både märkbara och riktigt lyckade.

Förrätt 1,  Laxrullar med pepparrot.

Förrätt 2, Råraka med löjrom och gräddfil.

Huvudrätt, Souvas med Västerbottenmos.

Efterrätt 1, Triffle med hjortron och apelsin.

Efterrätt 2. Lingon med kolasås.

Till de fem rätterna serverades vi välsmakande och väl passande drycker.

Vi var ett blandat gäng om totalt 13 deltagare. Några veteraner, ett par noviser och några däremellan. Ledare var Jonas och Peter Ö.

Från vänster: Lasse, Ulf, Marina, Lars, Jonas, Hanna, Anders, Ulla, Birgitta, Tina, Ingvar, Peter S  (Peter Östman saknas i bilden)

Måhända var förväntningarna extra höga med tanke på jubileet men vi kan nog lugnt lova att de överträffades med råge. Mat, stämning och organisation var i toppklass!

På söndagen gjorde delar av gänget en förmiddagstur till Nyfors. Vädret var omväxlande med några solglimtar, en del regn och på vägen tillbaka rejäl motvind. Väl vid lägerplatsen igen åt vi lunch och därefter var det dags att paddla tillbaka hemåt, även då i motvind… När vi gick i land var vi trötta, välätna och mycket, mycket belåtna med turen.

Menyn återfinns här.Gourmetturen 2016 – Meny.pdf

/Hanna Odestig och Ingvar Gustafsson

Skribent: Hanna Odestig o Ingvar Gustafsson