För andra året i rad leder Britt-Marie denna ”Gourmet-tur” vid Kloten. Ryktet från förra året gjorde att 16 personer ville vara med om denna blandning av vildmarkstur och avancerad matlagning i fält.

Med två fyllda kanotsläp gav vi oss iväg till Risviken i norra änden av Stora Korslången. Sjösättningen blev långdragen eftersom stranden bara tillät en i taget att komma ut på vattnet. Solen sken i den lite kyliga vinden när vi gav oss iväg för att utforska sjöns alla vikar och trånga passager.

Vår ledare, Britt-Marie, hade tänkt att lunchen skulle bli vid Morfarsåker, men där fanns redan ett större gäng paddlare, så vi fortsatte ned till Korslångssmedjan där vi skulle göra ett lyft ned till en vik av Långvattnet.

I lä av den gamla smedjan fick vi uppleva riktigt go värme i solen medan vi tog en lång lunch och siesta.

Nu skulle alla kajaker bäras ungefär hundra meter och med fyra personer per kajak gick det lätt, men många rundor blev det…

Efter en fin paddling i Långvattnet närmade vi oss vår tilltänkta lägerplats. När man är så många som 16 personer kan man inte tälta var som helst så det är lite spännande med första ögonkastet upp mot vindskyddet för att se om någon annan redan gjort anspråk på lägerplatsen. Men vi var först….

Upp med tälten och iväg för att hämta ved, som finns vid en övernattningstuga en 500 meter upp i skogen.

Som inledning på matkvällen tillagade Bosse en entrérätt med fikon lindade i bacon, som bryntes lätt i stekpanna. Efter denna smaksensation delade Britt-Marie in oss i fyra matlag. Klicka på rätten för att få upp receptet.

  1. Chevremousse
  2. Aioli
  3. Grillade rotfruktsknyten
  4. Grillade lammspett med halloumiost
  5. Sabayon (dessert)

Här nedan förbereder Sixten, Kristina och Britt-Marie vår dessert som sedan ska värmas lätt över glöden.

Lasse vänder på gallret med rotfruktsknyten.

Maten smakade alldeles fantastiskt. Det grillade lammspettet var som en dröm!

Det blev en lång kväll framför brasan innan vi drog oss till tälten för natten.

Söndag förmiddag tog vi det riktigt lugnt med lång frukost, följt av kaffe och därefter lunch. Det blev också kortare och längre utflykter för att plocka svamp. 

Innan vi lämnade lägerplatsen blev det en gruppbild. Från vänster är det:
Lasse, Sixten, Peter, Marie, Pia, Kristina, Linda, Per, Bosse, Annette, Christer, Johan, Jessica, Anders, Britt-Marie.
Magnus tog bilden

Paddling till Nyfors, där vi placerat ut en bil. Därifrån är det bara ett par kilometer till startplasten vid Risviken där vi hämtade övriga bilar. Innan avresa mot Västerås blev det naturligtvis köp av glass hos Maj Britt i den charmigt gammeldags lanthandeln.

Det här är verkligen ett trevligt paddlingskoncept som vi nog kommer att upprepa många gånger.

 

Vid pennan,
Peter Sjödin