Årets gourméresa gick, som vanligt, till Klotenområdet.

 

Ulf Almén och Peter Sjödin hade, som vanligt, rest dit på fredag eftermiddag för att boka vår ”vanliga” tältplats. Vi övriga tio personer anlände vid 11-tiden på lördagen till båtplatsen vid byn Kloten. 

Vi tio var Bo Sjögren, Anna Lindstedt, Eva Dellemyr, Sven-Erik Lingdén, Peter Östman, Hans Abelsson, Tina Klang, Magnus Bokén, Lars Johansson och Håkan Söderberg. Eftersom vi skulle bli tvungna att överleva ett dygn på vad naturen hade att erbjuda så tog vi det säkra före det osäkra och transporterade med ett och annat.

Då detta är en resa arrangerad av Västerås kanotklubb sker givetvis färden mellan Kloten och vår lägerplats med kajak. Det blir en 5-6 km paddling.

Här ses Eva, Magnus och Peter Ö paddlande.

Ulf och Peter S hade gjort ett bra jobb med att såga och hugga upp ett rejält förråd med ved tills den övriga gruppen anlände.

Här håller Anna och Magnus på med att slå upp tält inför natten.

 

När tälten var uppsatta och den medhavda lunchen uppäten bjöds gruppen på en efterrätt tillagad från den kokbok som Sven-Erik har givit ut. Det är en ära för denna gourmégrupp att kunna fresta en kokboksförfattare och matmodell att delta i vår lilla matutflykt. Chokladmousse med chilikokta aprikoser och mynta blev givetvis en succé. Tror faktiskt att Tina var inblandad i framtagningen av receptet.

Efter lunchen tog delar av gruppen en paddeltur upp till Nyfors medans andra spanade in utsikten från toppen av Gräsberget.

När alla var samlade var det dags att förbereda kvällens måltid. Som traditionen bjuder skall menyn bestå av fem rätter. Detta år bjuds;

 • Lousiana Crayfish tillagad över öppen eld. Serverad med två sorters öl, en av lagertyp och en av typen pale ale (Pistonhead och Dale’s Pale Ale)
  därefter
 • Limesorbetkula serverad med mousserande vin (Asti Cinzano)
  därefter
 • Fondue på Hjortfilé, Rådjursfilé samt Oxfilé med ljummen fransk potatissallad och tre sorter såser. Till det serveras ett kryddigt och mustigt rödvin. (Monti Garbi Ripasso)
  därefter
 • Tre sorters ostar med marmelad. Till det serveras ett portvin (Churchill’s Late Bottled Vintage) Portvin
  därefter
 • Kaffe med Morotskaka

Planering av kvällen.

Här fördelas kvällens arbetsuppgifter.

Peter fixar till kräftorna till förrätten.

Sehr Gått

Magnus, Peter och Tina tar hand om ”styckningen” av hjorten, rådjuret och oxen.

Hans jobbar med den franska potatissalladen.

Sven-Erik är nöjd med kryddningen av förrätten.

Ulf låter sig smaka.

 

Resten av kvällen är vad man brukar säga historia…………..det som händer i Kloten, stannar i Kloten.

Under söndagen var en hel del disk och skräp att ta hand om. Det blir en hel del, fast man försöker leva på vad naturen har att erbjuda. Vissa hann även med en paddeltur till Stora Korslången innan det var dags för lunch och sedan paddling tillbaka till bilarna.

 

Slutet gott, allt gott.

Håkan Söderberg