En av världens mest kända kvinnliga äventyrare höll ett intressant föredrag på vårt höstmöte.

 

Efter att ha gjort några långa paddlingar runt öar som Island och Nya Zealands sydö behövde Freya Hoffmeister en större utmaning och valde då kontinenten Australien som hon paddlade runt på 11 månader. Endast en man hade 30 år tidigare paddlat hela sträckan.

Nästa stora kontinent blev Sydamerika och den paddlingen pågick 2011-2015 i 6 olika etapper. Härefter laddade Freya upp ett par år för att i våras påbörja sin paddling runt Nordamerika – och den kommer att pågå under 8-10 år och uppskattas till 50.000 km.

Just nu har Freya ett planerat uppehåll i sin paddling och passade då på att hålla ett föredrag för Västerås Kanotförening. Hur kommer det sig att en av världens mest kända äventyrare kommer till Västerås? Här kommer förklaringen:

Till skillnad från tidigare paddlingar avser Freya att ha paddelsällskap under olika långa etapper runt Nordamerika. Det är av säkerhetsskäl förnuftigt att vara flera vid rundning av Alaska och genom Nordvästpassagen. För att förenkla logistiken för medpaddlarna ville Freya kunna tillhandahålla sin speciella kajakmodell ”Freya” – och eftersom den inte tillverkas längre så efterlyste hon om det fanns några som kunde sälja sina privata Freya-kajaker. Vår medlem Patrik Nedar har sedan ett par år en Freya-kajak som han inte använder så flitigt och han erbjöd Freya Hoffmeister att gratis få ta över den nästan oanvända kajaken. Freya bilade upp ifrån Tyskland för att hämta sin nya kajak och höll som tack ett föredrag för oss fast egentligen var det Patriks party.

70 förväntansfulla medlemmar i Västerås Kanotförening åt först en god smörgås med dryck samt minglade med Freya i den fina matsalen på Björnögården. Därefter ned till konferensrummet som var smyckat med Patriks Freya-kajak som baxats in genom fönstret. 

Det var oerhört fascinerande och spännande att följa hennes paddling från  Buenos Aires och söderut längs Argentinas kust. Det skrämmande första försöket att komma ut till Cap Horn som misslyckade pga stark sidvind som riskerade blåsa henne ut till havs. 1 km från Cap Horn fick hon vända och försöka komma tillbaks till fastlandet. När Freya flera dagar senare kom ut till Cap Horn fick hon reda på att enligt marinens logbok från det första försöket fanns rapporter om ”60 knots at 6 pm, gusting to 80 knots”.

Freyas föredrag varade i nästan två timmar med en paus då vi fick möjlighet att köpa en bok om hennes paddling runt Australien samt en helt färsk bok om Sydamerika. Den senaste fanns i tryckt form endast på tyska, men det går att köpa den på engelska i elektroniskt format och med ”print on demand” från Amazon. Här är en länk:

 CAPE HORN is not a GIFT!: The First Circumnavigation of South America

Vi avslutade med att ta lite bilder med den privata sponsorn Patrik och Freya.

Därefter även med undertecknad Peter Sjödin, ordförande i VKF-Havskajak, som har följt Freyas paddling varje dag sedan 2009 genom att läsa hennes blog.

Vi avslutade mötet genom tacka Freya Hoffmeister för en fantasktisk prestation och presentation med en bok om just Nordvästpassagen ”Paddle to the Arctic”

Därefter gjorde vi en liten utlottning av Norrskärspriset och lotten föll på Sandra Johansson. Priset var en signerad bok av vår svenske kajaknestor Jim Danielsson, som lagt en bok i vår brevlåda på Norrskär vid ett av sina besök i somras.

Som allra sista punkt gav föreningen ett presentkort till Sven-Erik Lingden ”Swempa” för sitt oavtrutliga arbete med att underhålla föreningens toppenfina havskajaker.

 

Skribent: Peter Sjödin