Mycket tidigt på söndagsmorgonen packade Annette och Peter kajakerna och bilade över till Dalarö i Stockholms södra skärgård. Innan vi lämnade kajakbryggan i Askfatshamnen stämde vi av positionen med de tre HBB-paddlarna som nu kommit ca 130 mil på sin resa runt Sveriges kust.

Tidsplaneringen var perfekt för efter 5 km paddling söderut mötte vi de tre långväga kanotisterna och tog en fikapaus på ön Toklo. Vinden låg på från nordväst, men ön är bara 100 meter bred och på östra sidan hade vi en härlig stund i solen.

Färden gick sedan tillbaks till Dalarö och in genom kanalen. Enligt uppgift skulle det finnas livsmedel i Vadviken – men nya besked från sjöräddningsbåten fick oss att paddla tillbaks genom kanalen för att ta oss till den stora hamnen på utsidan. Här blev det en längre paus för att äta glass, handla livsmedel, äta lunch och naturligtvis titta på alla vackra hus och det intensiva båtlivet.

Paddlingen gick sedan vidare längs Smådalarö och vi snirklade oss in bakom Rosenön. Det är väldigt gott om hus överallt på öarna, men bebyggelsen är väldigt charmig. Det är en blanding av äldre sommarstugor och lyxigt nyrenoverade hus för året runt boende.

Här tar vi farväl av HBB-paddlarna som nu fortsätter norrut över Jungfrufjärden medan Annette och jag rundar norra spetsen på Smådalarö. Återfärden blir gropig för nu kommer den nordvästliga vinden åt oss med sina 8-9 m/s. Till det kommer svallen av alla närgångna motorbåtar som också ska hemåt efter midsommarhelgen. GPS:en visade att vi två hade paddlat 27 km under dagen, medan HBB-arna gjorde ytterligare ett par mil. Det var en helt fantasktisk dag med toppenväder och jättetrevligt sällskap!

/Peter Sjödin