Årets paddelresa mot Åland började en tidig lördag den 30 juni och varade i hela 9 dagar t.o.m. 8 juli. Två dagar fick ägnas på en camping på grund av anpassning till färjans tidtabell.

 

De glada deltagarna var Håkan Söderberg, Jonas Kurkinen, Peter Sjödin, Eva Dellemyr, Christer & Annette Arrenius, Sixten Nordberg och Maria Harder.

Vi hade sikte på att ta den tidiga färjan med Eckerölinjen från Grisslehamn. På färjan hade vi beställt lunch som kunde likna vilken midsommarmiddag som helst. Eller påsk, eller julbord för den delen. Det fanns sill och potatis, lax, skinka, rödbetssallad, köttbullar, makrill m.m. Mat till fördömelse och gott var det också!

Under tiden färjan fraktade oss mot den stora ön kollade vi upp väderprognosen. Det skulle blåsa nordlig vind hela veckan. Vi fick på plats börja omvärdera vår planering över var vi skulle paddla under veckan. Vi kom alla överens om att nordlig vind kunde vi vara utan och valde att hålla originalplanen med att ta den extra färjan mot systerön Föglö, men att där paddla så skyddat vi kunde.

När vi anlänt Eckerö på Åland tog vi oss mot Föglö och började leta efter en camping. Google erbjöd oss CC Camping, ägd av den äldre bonden och tillika amerikanen Charles. Vilken Camping! Helt tomt på området och vi fick vara för oss själva. Redan här började man få god känsla över att turen kommer bli folkskygg. Under hela turen var vi ödmjuka och tog till oss att det inte finns någon allemansrätt på Åland och att vi gjorde vårt bästa att hålla hus och annan bebyggelse utom synhåll. De öar vi övernattade på var Ryssholm, Långholm, Bockholmen, Mjödö, Bändön och Glosholmen. Turen har varit djurrik där vi observerat flertalet havsörnar samt sett huggorm, rådjur och säl.

Till turen hade vi bestämt att deltagarna fick i förbestämda lag ordna antingen en förrätt eller efterrätt en dag i veckan hela veckan. Ambitionerna för dessa rätter var varierande men alla smakade ljuvligt gott!  

Veckans höjdpunkt var sista övernattningen på Glosholmen där undertecknad gjorde sitt första och enda bad. Solen sken och brännan sved. Holmen låg i lä fast man hörde uppe i trädkronorna att den nordliga vinden piskade på, vi var oberörda.

Bilderna är blandade från turens deltagare. 

På Föglö började letandet efter en lämplig Camping. Google vann över kartan.

Första lastningen av kajakerna. Tankarna varför tog jag så mycket grejer med mig svävar i allas huvuden.

Vi försökte planera dagarna så att vi fick paddla så skyddat som möjligt.

För att vara en Ålandstur blev det förvånandsvärt många kanaler vi paddlade i.

Det vankas förrätt med oliver, parmesan, rostade skorpor och ajvar relish!

Åland har ryktet om att vara ett folktomt paradis. I år var det dock rekord i observerade segelbåtar.

Den beryktade bron Golden Gate! Sägnen säger att idén till Golden Gate i USA härstammar från denna plats.

Dags för tidsfördriv. Åländsk boule på schemat.

Observerade ett rådjur som pinkade i sjön 

Paddlingen var varierande. Kanaler, grunda passager, fina hus och ibland horisonten vid sin sida.

Hemma vid campingen igen. Alla är taggade på VM, Sverige – England.

Här är länk till karta över turen

Vid pennan, Jonas Kurkinen