Västerås kanotförenings veckotur 2013 verkställdes i Ålands nordöstra skärgård. Vi åtta deltagare; Malin Linderborg, Sven-Erik Lingdén, Tina Klang, Eva Dellermyr, Urban Nilsson, Anna Lindstedt, Bo Sjögren och jag Håkan Söderberg, startade med en kajakvagn samt två extra bilar från kanothuset tisdagen den 2 juli för färd mot Grisslehamn och Eckerölinjens färja.

 

Tisdag, dag 1

Vi hade en njutbar överfart till Åland. Eckerölinjen har en ”lagom” lång restid för att i lugn och ro hinna förtära den i förväg bokade brunchen. Sedan en bilresa genom ett somrigt Åland fram till Sandösunds Camping på Vårdö. Efter att ha diskuterat VKVs fördelar vid veckopaddlingar med campingens ägare Olof Salmi samt vilka av årets deltagares VKVer som hade sitt ursprung från Sandösund, hade vi en samling där veckans resrutt beslutades samt en genomgång hur vi skulle agera vid eventuellt hårt väder.

Sandösunds Camping med sin fina sandstrand

Väderprognoserna förespådde stundtals hårda vindar, därför valde vi den mer skyddade nordvästra rutten.

Resans första övernattning togs på Åskholmen en timmes paddling från bilarna. Vi hade sydlig vind 5-6 m/s och 20 grader. Vi kom fram till Åskholmen i rätt tid för dagens höjdpunkt, Kolgrillat Dubbeltrancherat Innanlår med kokt potatis.

Tinas farkost med flaggan i topp

Bosse pysslar med packningen

 

Onsdag, dag 2

Efter en lång och lugn frukost paddlade vi rakt norrut förbi Västra Simskäla. Friska sydliga vindar mot eftermiddagen, troligen 7-8 m/s, brytande vågor bakifrån. Vi hade ett något nordligare mål för dagen, men när vi passerade en vik på Stora Krokholmen var alla överens om att bättre tältplats är det svårt att hitta. På dessa hällar skulle hela Power Meet få plats.

Urban njuter av den fina hamnen på Stora Krokholmen.

Sjönära boende för Swempa, Tina och Anna

Malin utanför sitt boende

Dagens stora begivenhet serverades av Eva och Urban, Enkeltrancherad tjälknöl (eller var det Skär knöl) med potatis, gräddbräserad vitkål samt citronmarinerad vitkål, mmmmm.

Bosse njuter

Några olika meloner efter maten??

Urban och Bosse

Mat i kvällssolen

Kvällning på Stora Krokholmen

 

Torsdag, dag 3

Vi beslutade att stanna ytterligare en natt på detta toppenställe. Malin tog på sig ansvaret att vakta våra tält. Övriga lastade lunchprylar och åkte norrut mot Långersö, Trätö och Viggskär.

Tina guidar oss norrut.

Bosse och Håkan i djup diskussion under lunchrasten, troligen huruvida nästa svenska Nobelpris skall tillfalla någon känd kirurg eller om det får bli en avdankad kärntekniker.

Himlen lovar fint väder nästa dag.

 

Fredag, dag 4

Vi paddlar åter norrut mot Långersö där vi var föregående dag. Vi hade en diskussion huruvida vi skulle gå ytterligare norrut mot Väderskär eller svänga av mot väster. Enligt väderrapporterna skulle vinden öka markant därför tog vi av in mot väster och siktade mot Högön. När vi passerade mellan Östra och Västra revet lyfte två havsörnar. När vi kom närmare låg ett dött uppsvullet djur i vattnet, troligen en ko, inte helt lätt att se. Vi tog en snabb bensträckare vid Västra revet medans vinden ökade på. En snabb transport bort mot Högön för att leta tältplats. Högön gör skäl för sitt namn, brant kustlinje och inga tältlägen. Samma resultat gav inspektionen av Högöklobbarna. Vidare mot Rödskär vilket visade sig ha plats för åtta tält på norra sidan.

Eva och Urban

Anna och Sven-Erik

Håkan och Swempa packar ur

Lördag, dag 5

Kraftiga vindar, vi stannar på ön och njuter av solen. Fint väder, men blåsigt som sagt.

Urban kokar sig en kopp kaffe

Swempa drömmer om längre paddelturer

Sven-Erik

Malin, Eva och Anna kämpar på….

…så gör aven Bosse (och Urbans fot)

Iordningställning av kex och ost

Anna

Malin och Tina

Mot kvällen lägger sig vinden

 

Söndag, dag 6

En härligt helt vindstilla dag. Bara att bita ihop. Vi lämnar Rödskär och paddlar mot Bockholm för en lunch.

Vy från Tinas båt

Bosse, Håkan, Malin, Sven-Erik, Anna och Eva

Håkan

 

Efter lunch på Bockholm styrde vi givetvis mot Bockholmen för en bensträckare. Därefter paddlade vi till Flatgrund för att hitta tältplatser. (Vet inte varför damerna tjatade på att vi skulle till dessa tre öar.)

 

Måndag, dag 7

Inblåsta på Flatgrund. Vi tröstar oss med böcker, mat och allmänt nervarvning. En och annan levande ko fanns även på ön.

Djupa diskussioners pågår

Malin håller Yogaklass

Alla följer yogaledaren (nästan)

Nybörjarkurs i upphällning av dryck

Nöjda kursdeltagare

 

Tisdag, dag 8

Efter en kortare paddling i solsken och vindstilla vatten från Flatgrund var vi tillbaka vid Sandösunds och dags för avfärd hemåt efter en lugn vecka med mycket god mat och ett och annat paddeltag.

Vår irrande färdväg

 

Som jag minns resan
Håkan Söderberg