Lastar av kajaken intill rampen vid Långholmens brygga på Ängsös sydspets. Strax därefter anländer övriga gänget som lastat sina kajker vid kanothuset.
Före våra kajaker ska en motorbåt sjösättas. Man backar ner släpet och berättar om den nytillkomna bommen som är ditmonterad. Den är sannerligen inte populär och ännu inte låst. De som har sina båtar vid bryggan gillar visst inte att andra sjösätter där och tar upp plats vid parkeringen med både bil och släp. Vi konstaterar glatt att vi i framtiden torde kunna sjösätta genom att dra kajakerna under den låsta bommen. Den här platsen är ju mycket populär som startpunkt även för paddlare.
Staffan har en genomgång med oss deltagare och visar den planerade rutten. Lena och Pontus var tänkta att leda denna tur, men lämnade över ledarskapet till Staffan. De genomförde ju Havpaddlarnas Blå Band under sommaren och hade nyligen nått Haparanda. Behövde nog syssla med annat än paddling denna helg.
Staffan berättar och visar på kartan den planerade rutten som är samma som Lena och Pontus planerat.
Vi är fem paddlare som lämnar Långholmens brygga och sätter kurs mot Grisfjärden. Himlen är grå, det blåser 1-2 m/s och allt känns underbart. Under sommaren har inställda klubbturer stått som spön i backen. En grov överdrift men för egen del blev det två inställda turer. Somrarnas klubbturer ser jag som något av årets höjdpunkter och därför har min besvikelse varit stor. Desto större är nu glädjen när jag återigen får bege mej ut med en liten grupp trevliga paddlare.
Vi följer fjärdens västra kant norrut, förbi Lugnet och i höjd med stenen Grisen, som alltid är vit av fågelskit går vi över fjärden och passerar ut i Oxfjärden genom Nässundet. Flera av oss åkte skridskor här i vintras och erinrar oss den tunna is som ofta finns just här. Klockarholmen rundas och vi går norrut förbi Stora och Lilla Fogskär. Erinrar mej en trevlig rastning med bad vid L Fogskär förra sommaren. Ingen rast här i år. Ungefär i höjd med Askskär går vi över Oxfjärden för att finna den fina badstrand dold i vassen som Pontus berättat ska finnas där. Vi hittar den och tar lunch på en klipphäll alldeles intill.
Regnet hänger i luften och några droppar känns när vi paddlar söderut, rundar Karinskär, passerar Kangrundet, Dejan och St Gubbuddskär på vår kurs österut, vrider därefter kursen mot sydost och passerar sundet mellan St Kalvholmen och V Märsön. Går därefter längs Tedaröns västsida upp till Holmudden där vi ska övernatta. Här ligger en motorbåt förtöjd och rätt mycket folk befinner sej vid eldstaden som brinner. Vi får besked att de inte planerar att övernatta.
Vi tar en fika och inser att platsen är kanonfin och kommer bli bra att övernatta på. Lill och Mats har redan tidigare meddelat att de kommer att lämna oss och återvända hemåt. Efter fikat vinkar vi av dem och sätter upp våra tält. Det duggar nu så pass mycket att regnjackan åker på.
Staffan föreslår en rundtur på ön. En utmärkt ide. Vi följer den yttre vandringsleden  runt ön som befolkas av trevliga och vänliga kor. Eftersom även vi är ytterst vänliga och trevliga uppstår inga konfrontationer med djuren.
Vid återkomsten till Holmudden noteras att våra grannar försvunnit i sin motorbåt. Frågan som nu inställer sej är: hur kan så många personer få plats i en motorbåt?
Regnet har nu upphört och mörkret sänker sej över vår udde. Elden lyser upp omgivningen liksom Kling, Klaar och Flack som myser runt densamma. Vi förundras över att ingen får elden i nyllet vilket brukar vara regel när man eldar. Orsaken? Röken går rakt uppåt. Det blåser ju inte.
Jag konstaterar även att tre grabbar som aldrig tältat ihop kan uppleva en gemenskap som man tror var förbehållen folk som känner varandra väl. Staffan och jag känner i och för sej varandra sedan en övernattning vid Norra Vättern förra säsongen, men Fredrik är en för mej helt okänd person, men även han en riktigt trevlig och kul prick.
Efter middagen kryper vi in i varsitt tält.
Vaknar till en strålande morgon. Solen skiner och vinden är svag. Efter frukost packas allt och vi drar rakt söderut. Passerar Biskopsstenarna som förbinder tre län. Uppsala län, Sörmland och Västmanland. Paddlar vidare längs fastlandet ner till Kohagsviken och viker därefter åt väster, passerar Gisselholmen och norrsidan av den långsträckta Tallsskären. Käkar lunch på västspetsen av densamma. Där finns en eldstad. Solen strålar, vinden är svag och lunchen smakar bra.

Därefter rundar vi Långholmen och återvänder genom Skurusund till bryggan och bilarna. Varvet är fullbordat.

Deltagare: Lill och Mats Kindahl, Fredrik Flack, Lennart Klaar, ledare Staffan Kling.
 

Paddlartur som den upplevdes av Lennart Klaar.

Långholmens brygga. Rampen med den nya bommen

Gänget samlat med Hjulstabron i bakgrunden

Fika på Holmudden

Ett upplyst Hilleberg Staika på Holmudden

Flack och Kling vid elden