Redan från kanothuset blev undertecknad lotsad av turens ledare Marit och Peter till sjösättningen vid Naturum Stendörren. Efter Enköping utökades de lotsades skara med Lars o Marianne. På något sätt tog sig Roger på egen hand till samma destination, där vi alla sedan sjösatte våra välpackade kajaker.

Nu är turen på gång på riktigt och vi följer troget efter Peters vägval genom tät vass mot Långösundet. Det är strålande solsken en lätt bris med majvarmt vattnet och nu framstår valet av torrdräkt som lite fakirartat.

Vi njuter i fulla drag av den sköna naturen, vädret och känslan som kajak och vatten skapar.

När vi sedan påbörjar färden åter till stugorna på Ekholmen får vi uppleva ett sällsamt fenomen i ”botten” på Bredvik där vågor bryts samman och förstoras för att sedan helt försvinner i det smala sundet med broöverbyggnaden.

Återfärden går på Långöns östsida varefter vi landar på Ekholmen och installerar oss i husen.

Marit beslutar snabbt att gubbarna får ta det lilla huset och hon samt paddlarparen, som vid denna tidpunkt utökats med Ulla och Anders, tar det stora huset.

Troligen var det bara våra ledare som förstod att den lilla fikapausen innan sjösättningen var dagens lunch. Därför är aptiten synnerligen god då det äntligen vankas middag, där den egna anrättningen njuts tillsammans med hela gänget , vilket ger en salig och samtidig upplevelse av gourmet- och gourmand-känslor.

Trodde inte detta kunde överträffas men redan nästa middag nåddes nya smakhöjder.

Då startade vi med en fantastisk toast med räkor o ägg, varefter en mustig fisksoppa serverades, som sedan toppades med en fullödig ostbricka. Märkligt nog fanns det därefter även stor aptit på äppelkaka med vaniljsås. Så även denna dag uppstod de samtidiga känslorna av mycket god mat och mycket mat.
Kreatörer för detta var i kronologisk ordning Ulla o Anders, Lars o Marianne, Peter och Marit.

Undertecknad och Roger gjorde sedan sitt bästa med disken som slutligen blänkte en smula.

Det var lördagens middag men den föregicks av en mycket blåsig natt och på morgonen var det friska vindar nästan kuling. Majoriteten valde ett besök på Naturum istället för en längre paddeltur denna dag och det var endast undertecknad och Roger som beslutade att göra ett försök till längre tur.

Båda grupperingarna var nöjda med sina val.

Roger fick jungfrutesta sin nya egenbyggda kajak i hårt väder och konstaterade att några smärre justeringar krävs för att nå den rätta balansen. Det blev en kortare tur än planerat men njutbar och givande i ett mestadels soligt väder och framförallt en god lunch i det fria.

 Söndagen bjuder på sol från en klarblå himmel och mer måttliga vindar. Vi städar stugorna och är snart på vattnet för en lugn tur öster om Krampö och sydväst ut.  Det är ett fantastiskt väder med mycket fågel i rörelse och överraskande hörs ljudet av tranor som visar sig vara ett stort flyttsträck som går högt över våra huvuden.

Peter för oss genom sköna bergformationer och till den trånga passagen vid Kalklubbarna varefter vi söker en lämplig plats att luncha på, vilket vi till slut finner på Stora Krokholmen.

Nu är turen nästan till ända men alla tänder på Peters förslag att beskåda skeppsvraket som finns mellan Stora och Lilla Bergö, som blir finalen på turen.

Här länk till karta med vår färdväg.

Vid tangentbordet
Kent Engvall

———————————————– Kompletterande bilder ————————————————

Marianne och Marit

Marianne och Ulla (Kent i bakgrunden)

Roger i sin egenbyggda kajak (skin on frame)

Anders, Ulla, Marianne, Lasse och Marit lunchar.

Peter (som tog extrabilderna)