Så var det änterligen dax för årets Gourmettur. Det var den 16:e i ordningen. I år var det Tina Klang som stod för arrangemanget och matsedel. Peter Sjödin var som vanligt utskickad några dagar tidigare för att hålla lägerplatsen och sköta om lägerelden. Det var även hans uppgift att se till, så det fanns tillräckligt med ved. Tre stora säckar hade forslats dit per kajak. Väderprognosen såg lovande ut och vi var en liten skara förväntansfulla deltagare. Tyvärr hade det blivit två återbud i sista minuten.

Det blev samling i Klotens naturreservat, eftersom deltagarna kom resande från olika håll. Vi sjösatte vid södra änden av Långsjön. Tina kom paddlade från lägerplatsen för att möta oss. Hon hade kommit dit redan på fredagen för att ordna med alla förberedelser. Vi hjälptes åt att få i kajakerna och påbörjade vår paddling på en näst intill spegelblank sjö. Det blev en vacker och behaglig paddling. Träden, som börjat skifta till de vackra höstfärgerna, speglades vackert på vattenytan, när vi paddlade fram. Vi nådde lägerplatsen, som ligger lite undanskymd bakom en udde. Peter tog emot och lägerelden var redan tänd.

Efter att alla satt upp sina tält, intogs egen medhavd lunch framför brasan. Några tog sedan en paddeltur för att utforska omgivningarna lite mer. Det blev en otroligt fin tur fram till ett spännande vattenfall. När vi kom tillbaka tog några ett dopp och sedan var det samling kl.16 då vi påbörjade turens höjdpunkt, Gourmetmåltiden. Temat i år var ”när och fjärran”. Vi startade med Löjromschips, som Tina tillsammans med Peter hade redan förberett. Till det bjöds det på Bubbel.

Nu var det dax för deltagarna att bli delaktiga i matlagningen. Vi blev tilldelade olika ansvarsområden. All mat lagades över öppen eld i medtagen Muurrika-panna. Till förrätt blev det Kantarelltoast med Västerbottenost. Kantarellerna var bla plockade dagen före av Tina, därav temat ”när”. Det smakade ljuvligt gott. Huvudrätten var Pad Thai med fänkålssallad. Tema ”fjärran”. Nu blev det full aktivitet. Det var många ingredienser som skulle skalas och hackas. Två nya unga deltagare var med på turen. De var otroligt duktiga i matlagning. En av dem hade till och med jobbat i kök. När allt var hackat och klart slängdes de på Muurrikan och ljuvliga dofter började sprida sig.

När huvudrätten precis var färdiglagad kom de första regndropparna, men vad gjorde väl det, Peter hade satt upp tarpen, så det var bara att krypa under och njuta av måltiden. Regnet lugnade sig så småningom, så vi kunde fortsätta med efterrätten. Äppelpaj på stekhäll. Innan kaffe och chokladbit intogs tändes marschaller runt lägerplatsen. Det blev en magisk kväll.

På söndag tog vi det lugnt och bara njöt av det vackra höstvädret. Efter lunch packade vi ihop. Det var ett lite udda paddelgäng som for hem. Peter med Muurrika-pannan fastspänd på kajaken, en annan med två stora kastruller fastsurrade på däck. Det var nöjda deltagaren som återvände till bilarna.

Tack Tina för en välkomponerad meny och väl planerad tur. Det ryktas att en stjärna från Michelinguiden kan tänkas utdelas. Tack Peter för att du bevakade lägerplatsen och skötte därtill hörande sysslor med bravur. Till sist ett tack till alla trevliga deltagare, utan oss blir det ingen tur.

Vid pennan/Britt