Ledare: Peter Sjödin och Marit Blomquist
Övriga deltagare: Britt Råbock, Marianne Grimler och Lasse Grimler.
Totalt 58,3 km.

Här är länk till vår färdvag från starten vid Kråkelund och runt i Misterhuls skärgård.

Sammanfattning
Färden blev flyttad och avkortad pga dåligt väder men vi hann vi se en väldigt stor del av Misterhult och fick 4 bra paddeldagar

Misterhult är en väldigt fin skärgård som är väl anpassad för paddlare då det är mycket mörkblått på sjökortet och gott om sten som gör att de stora båtarna håller sig i farleden.

Det finns gott om öar med fina klipphällar och trånga sund.

Klipporna är på många ställen täckta med praktlav som lyser skarpt med sin knallgula färg.

På öarna finns det Rådjur, Älg och säkert fler arter som vi inte såg.
Det här är ett ställe som vi hoppas kunna återkomma till igen!

Tack Peter och Marit för en som vanligt perfekt planerad och genomförd tur.
Lasse & Marianne

Fredag 28 Juli
Svag vind.
Kråkelund – Ekö 9.3 km

Vi startade från Kanothuset 07.00
Som traditionen påbjuder åt vi matsäck i Aspen och lunch i Tindered.

Sen var vi paddelsugna och åkte vidare till Kråkelund där vi lastade av och klev i kajakerna. Stranden var blockerad av ett par damer som fiskade men som flyttade sin utrustning, de berättade att man bara fick stå där 24 tim. och att man blir av med utrustningen om man fiskar från broarna.

Första frågan var om vi skulle gå utvändigt eller skyddat, beslutet blev att gå genom vassen och skyddat för att reka återfärden om vi skulle behöva gå den vägen.

Starten är som vanligt spektakulär när man paddlar rätt in i vassen. Här gäller det att hänga på Peter som visar vägen!

Vi paddlade vidare i ett grunt parti där det gällde att se upp för stenarna. Rätt som det var satt Marit ordentligt på grund och fick hjälpas loss av Lasse.

Resten av dagens paddling gick friktionsfritt genom en mycket vacker skärgård och vi siktade Ekö för nattläger. Precis vid landstigningen kom några regnstänk. Sen fick vi en mycket vacker kväll.

Britt badade.

Morgondagen planerades och eftersom eftermiddagen skulle bli lite blåsig planerade vi en tidig start, i kajakerna 8.00 så revelj kl 6.00.

Lördag 29 juli
Ekö-Lilla Brändö 14,5 km
Strålande dag.

Revelj 06.00. Lite trötta vid uppstigning, kroppen har inte riktigt vant sig vid tältlivet men efter frukost och packningsbestyr satt vi i kajakerna 7 minuter över 8.

Vindarna var svaga och paddlingen blev väldigt behaglig. Färden gick runt Örö en jättefin ö med en liten by, väldigt genuint, och släta fina hällar. På utsidan hade vi bara havet emellan oss och Estland, Mäktigt!

Vi såg flera andra gäng med kajaker.

Vi var framme vid Lilla Brändö redan vid 12-tiden. Lunch lagades och sen blev det en behaglig eftermiddag med vila. Britt och Marianne passade på att bada, lite spännande att kravla på de hala stenarna men vi klarade det utan mankemang. Ljuvligt att sen kunna självtorka på solvarm häll. Ön bjöd på lite promenader, spännande natur med stora spruckna stenblock. Rikligt med spår efter skogens konung.

Sen matlagningspyssel och trevliga samtal på kvällskvisten på den solvarma hällen. Denna dag var varm och solig, så pass att skugga fick uppsökas.

Söndag 30 juli
Lilla Brändö-Ekö 24,5 km

Idag hade vi sovmorgon till 8.00 och hade bestämt avfärd till 10.00. En längre tur norrut är planerad för att sedan återvända till Ekö och avbryta för hemfärd i morgon, då väderprognosen inte ser bra ut.

Vi var i kajakerna lite före utsatt tid och paddlade norrut. Som vanligt gynnsamma vindar och behaglig temperatur. Ganska snart hade vi turen att få se en säl!

Vi snirklade runt öarna vid Berkskär, sedan rundar vi Kälmö och fortsätter västerut mot Rövareskär.  Vi har hotfulla moln både framför och bakom oss men hittills inget regn. Men nu kommer några stänk och regnkläder åker på, och då slutar det förstås regna! Här såg vi en havsörn.

Sen vänder vi söderut. Vid Klompen stannar vi för lunchpaus. Den blev kortare än planerat då regnet hotade igen. Men som vanligt har vi tur så det blev inte många droppar på oss. Dock ökade sydliga vindarna så vid överfarten från Färö-Stora Brändö blev det tyngre motvindspaddling . Vidare söderut bland öar med mycket stenar att se upp för men väldigt vackert och utan båttrafik.

Vi går in norr om Älö genom en fin passage och vänder ner till södra sidan om Vindö där vi tar en bensträckare vid en badplats med resans bästa dass (och enda). Sedan var det bara en kort bit till Ekö och slut på dagens etapp.

Ikväll blev det bad för alla och gourmétmiddag då känslig mat måste förbrukas.

Måndag
Distans 9,3 km

Svaga vindar till att börja med som sedan ökade när vi hunnit in i skydd.

Vägen blev ung. samma som på vägen ut men med olika upplevelse då det blir annorlunda när man ser allt från andra hållet.

Inga P-böter!

Nu var stranden ockuperad av en tysk campingbil och deras saker men de plockades snällt undan.

Vi mötte ett gäng med kajaker och träffade en vid upptagningen som hade lagt i på samma plats som oss och som bodde i Oskarshamn, han hade varit ute över natten och berättade att de som bodde i närheten var gnälliga och inte ville ha folk där, därav pratet om att man fick stå max 24 tim och inte fick fiska från broarna.

Färden hem gick bra med en kraftigt lokal hagelskur. Det blev plötsligt stopp i trafiken och när vi kom vidare var det bilar som stannat vid sidan av vägen och det låg mindre drivor med hagel på vägen. Vi klarade oss däremot från det.