Tredje gången gillt?

Svårighetsgrad: 3 (för vana paddlare). Se klubbens beskrivning av svårighetsgrad
Ledare: AnnaSofia Karlsson, Andreas Eriksson
Mobil: 073-6216545 / 073-0578867
E-post: annasofia.karlsson82@gmail.com / eriksson.andreas84@gmail.com
Anmälan: Senast 4 augusti

 Nu gör vi ett tredje försök att bege oss till Sveriges största sjö. Vänern är en av de mest solsäkra platserna i landet och har så klart vatten att det går att dricka direkt från sjön. Flertalet skärgårdar med tusentals öar gör Vänern till ett paradis för kajakpaddlare.

 ”Lurö skärgård – I förlängningen av Värmlandsnäs och ut i Vänern ända till Västergötland ligger en av Sveriges mest magnifika sötvattensarkipelager. Hundratals öar, av olika storlek och karaktär, bildar här en sammanhållen övärld mellan Vänerns stora bassänger, Värmlandssjön och Dalbosjön” skriver Länsstyrelsen.

 Vi träffas fredag morgon 07:30 vid kanothuset för lastning av kajaker. Sedan har vi ca 4 timmars bilkörning till Ekenäs camping där vi planerar att lägga i kajakerna. Vid ankomst lastar vi av kajaker och tar samtidigt lunch innan vi sjösätter. Ta gärna med färdiglagad lunch så kommer vi iväg lite snabbare.

 Huvudplanen är att utforska Lurö skärgård. Se gärna beskrivning i länken. https://www.lansstyrelsen.se/varmland/besoksmal/naturreservat-i-varmlands-lan/luro-skargard.html

 Om vädret tillåter kommer vi även att under lördagen paddla över till Djurö Nationalpark.

 Fågelskyddet har släppt och det går att paddla fritt i Nationalparken. Överfarten från Lurö till Nationalparken är ca 8 km och väderberoende. Vi följer prognosen men viktigt att känna sig bekväm med lång överfart, vind och vågor! Vill ni läsa mer om Djurö kan ni kika här https://www.sverigesnationalparker.se/park/djuro-nationalpark/

 Räkna med ca 25 km paddling per dag.

 Ovanstående är planen för paddlingen, men den kan komma att ändras efter rådande väderförhållanden och Vänern bjuder på flertalet fina alternativ.

 Planen är att vara tillbaka vid iläggningsplatsen på Ekenäs camping vid lunchtid på söndagen. Vi beräknar sedan att vara tillbaka vid kanothuset kl. 18-19 ungefär.