Vänerturen har aldrig tidigare hållits, däremot planerats, men tyvärr behövt ställs in.
I år blev den så äntligen av! Turen är årets fjärde, tidigare i år har Stockholmsturen (runt Långholmen), Aggaröturen och Misterhultsturen hållits. Deltagare i Vänerturen var Marit, Fredrik, Stefan, Fia, Andreas, Ann-Margreth, Staffan, Lars och Marianne.
Undertecknad har funderat ett tag, flera år faktiskt på att följa med på en övernattningstur.
Det har dock varit en ”tröskel” att komma över, från dagstur till övernattningstur.
En övernattningstur innebär främst mer utrustning, men även mer ”paddlingsvana”, för att klara av längre sträckor och sämre väder.
Medlem blev jag 2019, sedan kom pandemin, men redan 2020 var jag med på paddlingsturen Ängsö-Tedarön (se loggboken). Därefter har fyra år gått, pandemin klingat av och livet återvänt till hur det var innan pandemin (nåja, någorlunda till hur det var innan). I år bestämde jag mig därför att vara med på en övernattningstur och det innebar att jag prioriterade att paddla en gång i veckan sedan mitten av maj (följa med på en tisdags- eller torsdagstur), samt varit med på Stockholmsturen.
Sist men inte minst återstod arbetet med att hitta rätt utrustning. Jag har frågat runt i klubben under året, men kanske främst ställt många frågor till turledarna för Vänerturen, Fia och Andreas. För den som inte har vandrat i fjäll och inte heller är van att bo i tält, fanns en och annan fråga, både kring utrustning och mat. Fia och Andreas har gett svar på mina frågor (och många andra i klubben också), dessutom fick jag låna en del av utrustningen av Fia, vilket underlättade.
Det är mycket att fundera på som nybörjare, vilket tält, liggunderlag, stormkök bör jag välja, men även vilken mat passar, när man deltar i en övernattningstur i augusti?
Vänerturen började kl. 730 på fredagen vid kanothuset, lastning av kajaker på släp och sedan en ca 4 timmar lång resa till Ekenäs camping, som ligger mellan Karlstad och Säffle, längs Vänerns nordvästra strand. Väl framme på Ekenäs camping en kort lunch, innan avlastning av kajakerna. Campingen lämpade sig väl för detta, både med brygga och ramp för att sjösätta kajakerna.
Vädret såg inte så bra ut i Västerås, desto bättre när vi var framme vid Ekenäs camping. Redan tidigt stod det dock klart, att vi troligen inte skulle kunna komma till Djurö, som var meningen från början, utan att vi skulle behöva hoppa över detta denna gång. Anledningen var vädret, inte p.g.a. regn utan istället p.g.a. vind. Blåsten och vågorna fick vi också känna av vid ett par tillfällen. Mer om detta senare.
Vid paddlade söder över från Ekenäs mot ett museum på Vithall. En enkel stuga, som berättade historien hur det var att bo på öarna förr i tiden. Jordbruk bedrevs på många av öarna, men även fiske var en av sysselsättning, som öborna livnärde sig på. Fortfarande boskap på Vithall, stängslet för korna fick några klättra över för att nå till stugan.
Muséet vid Vithall syns på vinjettbilden överst på sidan.
Kostängsel vid Vithall
Efter Vithall paddlade vi vidare mot Norra Hökön. På norra delen av Norra Hökön, mittemot Hökö huvud slog vi läger för natten. Det innebar att resa upp tälten på klipporna. Eftersom det blåste en del under natten, fick vissa i gruppen justera sina tält. Det var en utmaning att hitta plats för 7 tält, men vi lyckades!
Middag åts gemensamt på klipporna, sommaren till trots blev det kallt mot kvällen, dunjackorna fick användas.
I gryningen gick en del av gruppen runt ön, det fanns en vandringsled, som dock bitvis var svår att följa.
Tält på klipporna på Norra Hökön
Efter frukost så dags för avfärd. Vi hjälptes åt att komma i kajakerna, jag får hjälp av Lars att kliva i kajaken och komma ut på sjön. Därefter bär resan av via Smalön och Storön mot Lilla Bratt.
Från Storön mot Lilla Bratt är sjön ”krabb”, vågorna går åt alla håll och kanter, men det går bra, alla tar sig fram till Lilla Bratt. Sedan från Lilla Bratt via Långön och Svinön mot Lurö.
Vi kommer fram till Lurös nordöstra spets (del av Kållbergsön) och hittar en underbar sandstrand.
Väl framme är det dags för lunch, återigen hittar vi några trevliga solvarma klippor att äta på.
Sandstrand på Lurö (Kållbergsön)
Ganska snart inser vi att platsen nog är den bästa att övernatta på, men vi vill hinna med mera att göra under dagen. Efter lunch blir det promenad ner (söderöver) till själva Lurö, där det finns ett pittoreskt fik.
Fika på Lurö café
Några köper glass, andra en blåbärspaj, de flesta med kaffe till. Efter fikat fortsatt vandring ner till Stångudden för att kolla på fyren, som numera (sedan ca 10 år) är tagen ur bruk. Promenad tillbaka till kajakerna. Några tog sedan en paddlingstur, andra blir kvar på stranden och badar, på kvällen återigen dags för en gemensam middag.
Fyren på Stångudde
De flesta sover bättre den natten, viken är mer skyddad mot vind, än den på Norra Hökön. Gemensam frukost på söndagsmorgonen och sedan paddling tillbaka till Ekenäs camping.
Gryning Lurö (Kållbergsön)
För att komma dit behöver vi korsa en sträcka där vinden gör att vi får rejäla vågor!
Från Lilla Älvalen till Stora Älvalen får alla ta i. Det är en del ”bränningar” vid Stora Älvalen, men återigen går det bra för alla att komma över. Lars och Marianne har satt på VKV-pontoner på sina kajaker, vilket var en bra idé med tanke på vädret.
Efter detta en lugn kajakfärd tillbaka till Ekenäs camping, via vassruggar i Stora Sönnervass och sedan lunch på Aspholmen. Tillbaka på Ekenäs camping är vi mer eller mindre enligt plan vid halvtretiden.
Paddling i vass
Ekenäs camping
Därefter plocka ur kajakerna och lasta dessa på släpet. Dryga fyra timmar senare är vi tillbaka vid kanothuset och då har vi hunnit med en fika på Max i Karlskoga.
Sedan återstod bara en sak för mig och det var att skriva den här berättelsen om resan, vilket jag nu härmed har gjort.
Fredrik Loftebo